Volledig scherm
Planeet Mars © AFP

Enorme storm op Mars gaat liggen

Na drie maanden is een enorme stofstorm op de planeet Mars gaan liggen. De zon is weer gaan schijnen, en daardoor gloort er hoop voor de onbemande verkenner Opportunity. Die kon de afgelopen maanden geen onderzoek doen, omdat de accu leeg was, maar nu kan hij de batterij misschien weer opladen. Als het karretje het nog doet, tenminste.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ,,breekt de zon door de wolken boven Perseverance Valley'', waar het wagentje geparkeerd staat. Als de lucht op Mars helder genoeg is, wil de NASA proberen een signaal naar de Opportunity te sturen.

Het verstuurde signaal moet duidelijk maken hoe de verkenner er aan toe is. Als ze na 45 dagen nog niets hebben gehoord, gaan ze ervan uit dat het karretje onherstelbaar beschadigd is geraakt in de stofstorm.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.