Astronauten Christina Koch (links) en Jessica Meir.
Volledig scherm
Astronauten Christina Koch (links) en Jessica Meir. © EPA

Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen een feit

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen. De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vandaag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. 

Bij de ruimtewandeling moet een kapot onderdeel worden vervangen.
Volledig scherm
Bij de ruimtewandeling moet een kapot onderdeel worden vervangen. © REUTERS

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. 

Koch zou eigenlijk al in maart een ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut, Anne McClain. Maar kort tevoren bleek er geen tweede ruimtepak in de maat medium beschikbaar te zijn. McClain werd vervangen door een man. Nu is er geen kledingprobleem. De wandeling van vandaag duurt ongeveer vijf uur.

Veertien vrouwen

De astronauten Koch en Meir stappen de luchtsluis van het ISS uit voor de eerste compleet vrouwelijke ruimtewandeling.
Volledig scherm
De astronauten Koch en Meir stappen de luchtsluis van het ISS uit voor de eerste compleet vrouwelijke ruimtewandeling. © REUTERS

De eerste ruimtewandeling werd in 1965 uitgevoerd door de onlangs overleden Rus Aleksej Leonov. Sindsdien hebben meer dan tweehonderd mannen en pas veertien vrouwen zo'n uitstapje gemaakt. Svetlana Savitskaja uit de Sovjet-Unie was in 1984 de eerste ruimtewandelaarster.

Koch moet in februari terugkeren naar de aarde. Ze is dan 335 dagen aan een stuk in de ruimte geweest, de langste aaneengesloten ruimtereis die een vrouw ooit heeft uitgevoerd.

  1. Groepen hitsige dolfijnstieren zingen op ‘boyband-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Groepen hitsige dolfijn­stie­ren zingen op ‘boy­band-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Wetenschappers van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat groepen dolfijnmannetjes regelmatig op een ‘boyband-achtige’ manier harmonieus en synchroon geluidjes maken, waarmee ze met succes vrouwtjes lokken. De samenzang van de zeezoogdieren wordt door de experts vergeleken met de vocalen van groepen als ‘N Sync, Take That, One Direction en The Backstreet Boys. ‘Ook die zorgen met hun manier van zingen voor een ‘magnetisch effect op vrouwen’.
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.