Dodelijk slangengif redt levens
Wie gebeten wordt door een Australische bruine slang is binnen een uur dood. Maar een eiwit uit dat dodelijke gif kan juist levens rédden.
De ruim 100.000 hart- en trombosepatiënten die de nieuwste bloedverdunners gebruiken, hebben daardoor veel minder kans op gevaarlijke stolsels. Dat is mooi, maar áls ze een bloeding krijgen – bijvoorbeeld door een ongeluk – hebben artsen de grootste moeite om hun bloed te laten stollen. Onderzoeker van het Leidse LUMC Mettine Bos legt uit hoe uitgerekend een van de giftigste slangen ter wereld deze patiënten kan helpen.
Een slang kan levens redden?
,,Daar lijkt het sterk op. Onze onderzoeksresultaten zien er veelbelovend uit. We weten al uit eerdere studies dat slangengif bloedverdunnend én bloedstollend kan werken. In beide gevallen gebruikt een slang dat om een prooi te doden. Maar voor mensen die bloedverdunners slikken en een ongeluk krijgen of een ernstige bloeding als een maag- of hersenbloeding, kan het juist een redmiddel zijn.”
Waarom het gif van de Australische bruine slang?
,,Zijn gif wijkt af van alle andere slangen, omdat het een eiwit bevat dat het bloed kan laten stollen bij mensen die de nieuwste generatie bloedverdunners slikken. Die zogeheten ‘factor Xa-DOAC’-verdunners werken heel goed, omdat ze niet verminderd werken door medicijnen als antibiotica of voedingsmiddelen die vol zitten met vitamine K, zoals spinazie. Patiënten hoeven dus niet meer naar de trombosedienst om hun bloed te laten checken. Het nadeel is dat áls iemand gaat bloeden, artsen met nagenoeg lege handen staan om de bloedverdunners te stoppen.”
Dus dan maar een gifpilletje?!
,,Nee, je kunt mensen geen slangengif toedienen. We baseren ons op één eiwit uit het gif van de Australische bruine slang. Dat eiwit laat het bloed van de prooi stollen. Wij hebben het eiwit omgebouwd naar een menselijk eiwit zodat het lichaam het accepteert, en het bloed geleidelijk stolt. Dat zal overigens niet in een pilvorm zijn, maar in een infuus. Want je wilt snel kunnen handelen na een ongeluk of ernstige bloeding. Nu zijn artsen soms gedwongen om te wachten met een operatie tot de bloedverdunners zijn uitgewerkt.”
Lees door onder de foto.
En dan gaan mensen dood?
,,Dat kan. Ongeveer 2.000 mensen per jaar die de nieuwste bloedverdunners krijgen, hebben een ernstige bloeding. Eén op de vijf komt te overlijden.”
Zit jullie lab nu vol met van die gevaarlijke slangen?
,,Nee! We hebben het stollende eiwit nagemaakt en doen daar onderzoek mee. Het LUMC heeft nu een bedrijf opgericht dat het middel verder gaat testen en hopelijk op termijn een medicijn op de markt kan brengen.”
Kan dat medicijn ook andere patiënten kunnen helpen?
,,Naast hart- en trombosepatiënten zouden ook mensen met de bloedingsziekte hemofilie baat kunnen hebben bij stollende eiwitten uit het gif van de Australische bruine slang. Al gaat het dan wel om andere eiwitten: dat wat wij nu onderzoeken is niet geschikt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaterverbruik
Koffiedrinken in een spijkerbroek: geen milieuvriendelijke combi
De gemiddelde Nederlander ‘gebruikt’ maar liefst 4000 liter water per dag. Dat is veertig badkuipen vol. Hoe komen we tot die rekensom? -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUM
Studenten TU Eindhoven na expeditie in greep Zuidpoolvirus
Sommige dromen komen uit. Ewout Hulscher en Oscar Mannens liepen voor onderzoek twee weken rond op de Zuidpool. Met vijftien andere studenten van de TU Eindhoven bouwen ze een onbemande Antarctica-rover voor klimaatonderzoek. -
video
Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt (57) in laatste poging om zijn leven te redden
Amerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een 57-jarige patiënt in een laatste poging om zijn leven te redden. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de man het goed. -
WWF waarschuwt: in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in oceaan
De oceanen raken steeds voller met plastic. Doordat de wereldwijde productie van plastic rond 2040 naar verwachting zal zijn verdubbeld, is de hoeveelheid plastic afval in de oceaan tegen 2050 ten opzichte van nu meer dan verviervoudigt. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Israëlische zakenman met Nederlandse roots in maart naar ruimtestation ISS
Een Israëlische zakenman met Nederlandse wortels gaat volgende maand als toerist naar ruimtestation ISS. De lancering staat gepland voor 30 maart. Ongeveer een week later keert Eytan Stibbe terug op aarde.