Dode bruinvissen die massaal aanspoelen ‘lijken op hetzelfde moment gestorven’
VideoNooit eerder zijn zoveel volwassen, dode bruinvissen aangespoeld in zo’n korte tijd in één gebied. Onderzoeker en bioloog Lonneke IJsseldijk van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht noemt het aantal - vermoedelijk meer dan vijftig en dat worden er nog meer - ‘overweldigend’. De komende tijd gaat IJsseldijk onderzoeken waaraan de zeezoogdieren zo plots en massaal zijn gestorven.
Twintig bruinvissen zijn gisteren overgebracht naar de universiteit om later onderzocht te worden. Woensdag hebben IJsseldijk, haar collega’s en andere betrokken partijen overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij over een plan van aanpak. ,,Ik heb nog geen dieren in handen gehad, maar op basis van de foto's kan ik wel zeggen dat het erop lijkt dat de dieren allemaal in dezelfde staat van ontbinding zijn. Dat zou betekenen dat ze op hetzelfde moment zijn overleden. De dieren die nu nog worden gevonden - ze spoelen nog steeds aan - zijn rotter. Er worden geen ‘verse’ kadavers gevonden”, zegt IJsseldijk.
De dode bruinvissen spoelen sinds donderdag aan op de noordelijke stranden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ook aan het vasteland van Groningen zijn ze aantroffen. Hoeveel dode dieren er ondertussen zijn gestrand is volgens IJsseldijk nog niet bekend, maar het zijn er in elk geval vele tientallen. Waarschijnlijk komen er de komende dagen nog meer dode zoogdieren op de waddenkust terecht, aangezien er ook dode bruinvissen op zee worden gezien.
,,Alleen al op Ameland werden er twintig op een dag gevonden”, zegt de bioloog. ,,Het is ongekend veel. Elke dag spoelt er aan de Nederlandse kust wel een bruinvis aan, maar in zulke groten getale hebben we het nog nooit gezien. Vooral niet in zo’n klein gebied en onder volwassen dieren: in 2011 spoelden er bijvoorbeeld veel jonge bruinvissen aan, maar dat was verspreid over de hele Nederlandse kust. Dat leek iets met voeding te maken te hebben.”
Massastranding
Het is nog gissen waar de dieren aan zijn overleden. ,,Het is gezien de massastranding niet aannemelijk dat de bruinvissen zijn aangevallen door bijvoorbeeld zeehonden, daarvoor zijn het er te veel”, aldus IJsseldijk. Voeding, ziekte, een menselijke activiteit op zee: alles wordt onderzocht. ,,Het heeft urgentie om te snel uit te zoeken, maar het lijkt erop dat het één moment is gebeurd en dat het niet een ziekte is die snel om zich heen grijpt, of iets dergelijks.” Het centrum voor walvisachtigen in de Noordzee SOS Dolfijn denkt bijvoorbeeld aan de bouw van een windmolenpark of legeroefeningen boven de Waddenzee.
Zie je afdrukken van visnetten? Hebben we te maken met gezonde of zieke dieren?
Sinds gisteren worden de dode dieren geregistreerd en worden er monsters afgenomen. Die gaan in vriezers naar het onderzoekslaboratorium. IJsseldijk voert ook autopsie uit op de dieren. Ze noteert de basisgegevens als gewicht, lengte en leeftijd. ,,Ik werk van buiten naar binnen. Ik bekijk de huid - zie je afdrukken van visnetten? - , onderzoek de maaginhoud - hebben ze wel of niet gegeten? - en controleer de organen. Hebben we te maken met gezonde of zieke dieren? Tref ik steeds hetzelfde aan? Dat vertelt me al veel over de mogelijke doodsoorzaak.”
IJsseldijk doet veel van dit soort ‘strandingsonderzoek’. Er spoelen tot wel zo’n achthonderd dode bruinvissen per jaar aan en de universiteit onderzoekt op verzoek van de overheid of de doodsoorzaak te maken heeft met menselijk handelen. Dan kan het gaan om verstoring of geluid, vervuiling, giftige stoffen, gehoorschade, aanvaringen of bijvangst.
Wanneer de uitkomsten van haar onderzoek er zijn, is nog niet bekend. De tientallen bruinvissen die niet bij de universiteit terechtkomen, worden door de Reddingsteams Zeedieren begraven. ,,Een heel karwei, een bruinvis weegt rond de 40 of 50 kilo”, laat Reddingsteam Zeedieren Ameland weten.
De Universiteit Utrecht heeft een video met uitleg over het zogeheten ‘strandingsonderzoek’:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met 131.072 antennes op zoek naar de geheimen van het heelal
Het is nog nooit vertoond: een vierkante kilometer aan radiotelescopen die ons moeten helpen bij onze zoektocht in het heelal. De bouw ervan is gisteren begonnen in Australië. ,,Dit is enorm spannend”, zegt de Nederlandse astronoom Mark Bentum. -
PREMIUM
Wetenschappers slagen erin om bliksem om te leiden met lasers
Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd met lasers bliksem om te leiden. Dat maakt mogelijk de weg vrij voor een adequate bescherming van bijvoorbeeld vliegvelden, lanceerplatforms en windmolenparken. -
Megatsunami trof Mars miljarden jaren terug na inslag asteroïde
Mars werd 3,4 miljard jaar geleden getroffen door een asteroïde die een megatsunami veroorzaakte van bijna 250 meter hoog. Dat blijkt uit een nieuwe studie. De impact was vergelijkbaar met de verwoestende inslag die dinosauriërs wegvaagde van de aarde. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
radarbeelden
'Een grote doorbraak', noemen wetenschappers de ontdekte actieve vulkaan op Venus
Dat de planeet Venus veel vulkanen telt, is decennialang wel bekend. Voor het eerst is er nu ook bewijs dat die vulkanen ook actief zijn geweest. Dat blijkt na analyse van oude radarbeelden van Nasa's ruimtevaartuig Magellan. Wetenschappers spreken van een grote doorbraak.
-
Plotseling ‘massale stranding’ van bruinvissen op Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden spoelen de laatste tijd opvallend veel dode bruinvissen aan. Sinds donderdag zijn tientallen karkassen gevonden op de stranden van Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. De oorzaak van de bruinvissterfte is nog gissen. ,,We proberen kadavers te verzamelen en hopen deze massale stranding verder te kunnen onderzoeken.” -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.