Volledig scherm
Ook de coyotes in Californië hebben hun leven aangepast aan de mens. Ze gaan vaker 's nachts op zoek naar eten dan overdag. © AP

Dieren leven steeds vaker ’s nachts om mensen te ontwijken

Dieren verruilen langzaamaan hun dagritme voor een nachtritme, wanneer er mensen in de buurt zijn. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de activiteit van 62 diersoorten. De verandering heeft niet alleen invloed op de dieren zelf, maar ook op andere soorten.

Onderzoekster Kaitlyn Gaynor van de Universiteit van Berkeley in Californië ontdekte samen met haar team dat dieren steeds vaker 's nachts actief zijn in plaats van overdag. Ze ziet daarbij een link naar het verleden: de dinosaurussen zorgden er eerder voor dat dieren overdag actiever werden. ,,Nu zijn mensen de angstaanjagende kracht op de planeet die andere zoogdieren weer de nacht in jaagt”, aldus Gaynor. 

De verandering heeft ook invloed op andere diersoorten. Zo volgen de coyotes in Californië stilletjes aan een ander dieet. Ze eten minder dagdieren zoals vogels en eekhoorns en meer nachtdieren zoals muizen, ratten en konijnen.

Beperken

Quote

De kans is groot dat we natuurge­bie­den volledig vrij moeten houden van menselijke activiteit om de meest kwetsbare diersoor­ten te beschermen

Kaitlyn Gaynor, onderzoeker

Gaynor vindt het dan ook een goed idee om op sommige plekken de menselijke activiteit te beperken. Nu worden natuurgebieden al vaak gesloten tijdens het broedseizoen, maar volgens de onderzoeker moeten die gebieden ook op andere momenten ontoegankelijk blijven. 

,,De kans is groot dat we natuurgebieden volledig vrij moeten houden van menselijke activiteit om de meest kwetsbare diersoorten te beschermen. Voor dieren die de switch niet kunnen maken of op plekken waar het negatieve gevolgen heeft als dieren 's nachts actief zijn, zullen we de menselijke activiteit moeten beperken tot een paar uur per dag. Zo hebben de dieren toch nog een beetje daglicht om hun ding te doen.”

Andere elementen

De onderzoekers bestudeerden data van in totaal 62 diersoorten en combineerden die met gegevens van bewegingscamera’s en trackingsystemen. Ze vergeleken de activiteit van de dieren vervolgens met menselijke activiteiten in de buurt, zoals jagen, wandelen, stedelijk lawaai en wegen. Het ene dier heeft meer last van de mens dan het andere, maar in 83 procent van de in totaal 141 metingen vonden de onderzoekers een stijging in de nachtelijke activiteit van de dieren.

Hoewel de onderzoekers ervan overtuigd zijn dat de menselijke activiteit de grootste rol speelt in de omschakeling naar de nacht, voegen ze eraan toe dat andere dingen ook een rol kunnen spelen, zoals een gebrek aan eten overdag.