Chirurgen transplanteren met succes varkenshart bij patiënt (57) in laatste poging om zijn leven te redden
videoAmerikaanse chirurgen hebben voor het eerst en met succes een varkenshart getransplanteerd bij een 57-jarige patiënt in een laatste poging om zijn leven te redden. Drie dagen na deze zeer experimentele operatie maakt de man het goed.
De eerste succesvolle harttransplantatie van een genetisch gemodificeerd varken vond plaats op 7 januari in de Amerikaanse stad Baltimore, meldt The New York Times. De krant spreekt over een medische primeur die hoop biedt voor honderdduizenden patiënten met falende organen. De ontvanger is de 57-jarig David Bennett die een levensbedreigende hartaandoening had.
Chirurgen waren acht uur bezig met het overzetten van het varkenshart. ,,Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan”, aldus Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde.
Hoewel het nog te vroeg is om zeker te weten of de operatie echt een succes is, markeert het een stap in de decennialange zoektocht om ooit dierlijke organen te gebruiken voor levensreddende transplantaties. Artsen van het University of Maryland Medical Center zeggen dat de transplantatie heeft aangetoond dat een hart van een genetisch gemodificeerd dier in het menselijk lichaam kan functioneren zonder onmiddellijke afstoting.
‘Sterven of deze transplantatie’
David Bennett wist dat er geen garantie was dat het experiment zou werken, maar hij was stervende, kwam niet in aanmerking voor een menselijke harttransplantatie en had geen andere optie, vertelde zijn zoon aan The Associated Press. ,,Het was sterven of deze transplantatie doen. Ik wil leven. Ik weet dat het een schot in de roos is, maar het is mijn laatste keuze”, zei Bennett een dag voor de operatie.
Er is een enorm tekort aan menselijke organen dat wordt gedoneerd voor transplantatie. Dat motiveert wetenschappers om erachter te komen hoe dierlijke organen kunnen worden gebruikt. Vorig jaar waren er iets meer dan 3.800 harttransplantaties in de VS, een recordaantal. ,,Als dit werkt, zal er een eindeloze voorraad van deze organen zijn voor patiënten die lijden”, zegt Dr. Muhammad Mohiuddin, wetenschappelijk directeur van het dier-op-mens transplantatieprogramma van de universiteit in Maryland.
Mislukt
Eerdere pogingen tot dergelijke transplantaties mislukten, grotendeels omdat de lichamen van patiënten het dierlijke orgaan snel te snel afstootten. In 1984 leefde Baby Fae, een stervende baby, 21 dagen met een bavianenhart.
Het verschil dit keer: de chirurgen van Maryland gebruikten een hart van een varken dat gen-editing had ondergaan om een suiker in zijn cellen te verwijderen die verantwoordelijk is voor die supersnelle orgaanafstoting. ,,Ik denk dat je het kunt typeren als een keerpunt”, zei Dr. David Klassen, hoofd medische dienst van het United Network of Organ Sharing, over de transplantatie in Maryland.
‘Opmerkelijke doorbraak’
De Food and Drug Administration, die toezicht houdt op transplantatie-experimenten, stond de operatie toe onder een zogenaamde noodtoestemming. Deze is beschikbaar wanneer een patiënt met een levensbedreigende aandoening geen andere opties heeft. ,,Dit is echt een opmerkelijke doorbraak”, zei dr. Robert Montgomery, die dat experiment leidde bij NYU Langone Health. ,,Als ontvanger van een harttransplantatie - ik heb zelf een genetische hartaandoening - ben ik opgewonden over dit nieuws. Maar ook over de hoop die het geeft aan mijn familie en andere patiënten die uiteindelijk gered zullen worden door deze doorbraak.”
Het is van cruciaal belang om de gegevens die zijn verzameld met deze transplantatie te delen zodat het een optie wordt voor meer patiënten, zei Karen Maschke, een onderzoekswetenschapper aan het Hastings Center. ,,Het is raadzaam om deze informatie goed te gebruiken bij transplantaties van dier op mens.”
Met de patiënt gaat het goed. ,,Hij realiseert zich de omvang van wat er is gedaan en hij beseft ook het belang ervan”, zei David Bennett Jr. over zijn vader. ,,Hij kon niet leven of hij kon het een dag volhouden. Of het kon een paar dagen duren. Ik bedoel, we bevinden ons op dit moment in het onbekende.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruimtetelescoop James Webb, opvolger Hubble, komt maandag aan op werkplek
De bestemming is bijna bereikt voor de nieuwe ruimtetelescoop James Webb. Ongeveer een maand na zijn lancering, met ongeveer 1,5 miljoen kilometer op de teller, komt hij maandag aan op zijn werkplek. Daar moet de telescoop de komende jaren het heelal in beeld brengen. En als de missie over vele jaren voorbij is, blijft hij waarschijnlijk nog lange tijd in die omgeving rond de zon draaien. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Ook in Nederland gevallen van mysterieuze hepatitis opgedoken bij kinderen
Er zijn nog meer gevallen van een onbekende variant van hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen, onder wie ook Nederlandse patiënten. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vanmiddag. Vorige week opende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al een onderzoek naar gevallen van ernstige hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk. -
PREMIUMVideo
Raket staat op punt van neerstorten op de maan: wat voor impact heeft dat?
Naar alle waarschijnlijkheid stort vrijdag rond 13.25 uur Nederlandse tijd een raket neer op de maan. Volgens data-analist Bill Gray is het de eerste keer dat een stuk ruimteafval de maan zal raken. Interessant, maar ‘echt een big deal’ is het niet, aldus deskundigen.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Langste bliksemflits ooit gemeten strekte zich uit over drie staten in de VS
Twee bliksemrecords zijn twee jaar geleden gebroken boven Noord- en Zuid-Amerika. De langste bliksemflits ooit gemeten was volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bijna 770 kilometer en strekte zich uit over drie staten in de VS. -
PREMIUM
De jaren 50 saai en sloom? Welnee, periode bruiste juist van de vernieuwing
Gezapig, de jaren 50? Ad van Liempt, lange tijd ‘de geschiedenisleraar van de Nederlandse tv’, stelt dat de periode juist bruiste van de vernieuwing dankzij baanbrekers die tegen de stroom in roeiden. In zijn boek De Roaring Fifties portretteert hij elf pioniers.