Volledig scherm
Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen. © AFP

Bijenhouders positief: meer bijenvolken hebben de winter overleefd

De afgelopen winter is door meer bijenvolken in Nederland overleefd dan de laatste jaren het geval was. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Wageningen University & Research (WUR), de Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV), Imkers Nederland en de BD-Imkers. Zo'n 9 procent van de volken heeft het niet gered. De afgelopen twee jaar lag dat percentage rond de 15 procent.

,,De mate waarin wintersterfte optreedt, is een indicatie van de gezondheid van bijenvolken”, zegt Bram Cornelissen, bijenonderzoeker bij WUR. ,,Bijenhouders geven zelf aan dat een sterfte van onder de 10 procent acceptabel is, dus deze uitkomst kan positief genoemd worden. Het is belangrijk om bijenvolken gezond te houden, ze leveren immers een belangrijke bijdrage aan de bestuiving van land- en tuinbouwgewassen en wilde planten.”

Hoewel het goed nieuws is voor de bij, blijven de zorgen om het voorbestaan van de bijen groot volgens de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. ,,We moeten met elkaar blijven werken aan de verbetering van de leefomstandigheden voor alle soorten bijen in ons landschap”, zegt voorzitter Bert Berghoef, voorzitter van de vereniging. Bijna 2000 bijenhouders, met in totaal 15.900 bijenvolken, hebben de winteroverleving doorgegeven.

Bijensterfte is een wereldwijd probleem. Aan die zorgwekkende sterfte liggen diverse oorzaken ten grondslag, zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen, eenzijdige bebouwing en aantasting van de natuur door verstedelijking. Een van de grootste boosdoeners is een mijt. De Varroa destructor is een parasiet die leeft op de poppen van de honingbij en zorgt voor verzwakte volwassen exemplaren. De mijt brengt ook virussen over die voor misvormingen zorgen.

 1. Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen
  PREMIUM

  Waarom moet je nooit zomaar langs een graftombe lopen

  In de Utrechtse Domkerk ligt het zevenhonderd jaar oude grafmonument van bisschop Gwijde van Avesnes. Het is een zwaar beschadigd stuk zwarte steen en, zacht gezegd, niet het meest aantrekkelijke kunstwerk in de Dom. De meeste bezoekers lopen er dan ook snel voorbij. Toch loont het de moeite even stil te staan bij dit bijzondere grafmonument, vertelt kunsthistorica Sanne Frequin (Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht) in haar college bij de Universiteit van Nederland.
 2. Wetenschapster pronkt met indrukwekkend cv, maar onderzoekers zetten grote vraagtekens

  Wetenschap­ster pronkt met indrukwek­kend cv, maar onderzoe­kers zetten grote vraagte­kens

  De 31-jarige Griekse Eleni Antoniadou werd de afgelopen jaren internationaal geroemd om haar wetenschappelijk werk. Ze verwierf faam als onderzoekster bij NASA, astronautentrainer, expert in regeneratieve geneeskunde en producente van innovatieve kunstmatige organen. Griekse academici stellen echter dat Antoniadou wel heel creatief omging met de waarheid als het ging om haar professionele en wetenschappelijke verdiensten.