Volledig scherm
PREMIUM
Een drukke parkeerplaats in Lagos, Nigeria. © EPA

Afrika is meer dan geweld en honger: ‘Slapende reus wordt wereldspeler’

In Europa roept Afrika een somber beeld op. Van hongersnood, oorlog, ziekten en migranten. ,,Maar er gebeurt ook heel veel goeds’’, zegt Afrika-kenner Ton Dietz. Tijd voor ‘Afrika heroverwogen’.

Natuurlijk wil Ton Dietz (67) de zonnige kant van Afrika belichten. Graag zelfs. Volgens de Afrikanist, van 2010 tot 2017 directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, denkt Europa veel te negatief over het continent. ,,We zien Afrika vooral als een bedreiging’’, zegt de hoogleraar Ontwikkeling in Afrika, verbonden aan de Universiteit van Leiden. ,,Het geweld domineert. Als er hongersnoden of grote overstromingen zijn, dan wordt dat in de media breed uitgemeten. In het geval van verstedelijking, bevolkingsgroei of migratiestromen wordt alleen gekeken naar de schaduwzijde.’’

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.