Zo stop je iemand die altijd het gesprek naar zich toe trekt
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de ‘communikaper’.
Vorige week luisterde ik naar een podcast waarin Maarten van Rossem te gast was. Van Rossem is een heerlijke podcastgast om naar te luisteren, omdat hij gewoon begint te vertellen, en je hoeft hem alleen maar aan te horen. Bill Clinton, de wooncrisis, klimaat en de geschiedenis van Gouda: Van Rossem weeft het al pratende aan elkaar.
Zelfs hosts Rutger Bregman en Jesse Frederik - toch ook begenadigd praters - gaven het halverwege op om het gesprek in banen te leiden. Als Van Rossem praat, dan luister je. Hij is wat je noemt een ‘communikaper’, een veelprater die moeiteloos het gesprek overneemt met een eigen verhaal. In zijn geval pakt het goed uit: als geschiedkundige is verhalen vertellen immers zijn vak. Zijn verhalen boeien en zijn leuk om naar te luisteren. Van Rossem is dus een behoorlijk charmante communikaper.
Of je hebt er een in je team. Zo’n type dat over elk onderwerp zijn plasje wil doen of iedere vergadering weer een eindeloze monoloog afsteekt vol stokpaardjes
Helaas zijn ze dat niet allemaal. Er zijn minder handige exemplaren: die buurman die je vermijdt omdat hij niet meer ophoudt met praten. Of die kennis die je eens per jaar tegenkomt op een verjaardag, en die dan elk verhaal naar zich toetrekt (‘Diabetes, zeg je? Ik heb ooit een kat gehad met diabetes…’). Of je hebt er een in je team. Zo’n type dat over elk onderwerp zijn plasje wil doen of iedere vergadering weer een eindeloze monoloog afsteekt vol stokpaardjes. Als je pech hebt is het ook nog eens je baas.
Netelige gesprekssituaties
De term ‘communikaper’ las ik onlangs in de Gouden Gespreksgids van Wicher Schols. Schols is een ervaren trainer in het bedrijfsleven, en schreef een boek over hoe je de meest netelige gesprekssituaties het hoofd kunt bieden. Hij adviseert om bij een notoire veelprater vooral zelf rust uit te stralen (achterover zitten, rustig blijven ademen), in de hoop dat de prater je zal spiegelen.
Lukt dat niet en heb je echt veel last van de communikaper, dan zul je moeten gaan metacommuniceren - praten over het praten dus. Neem de kaper apart, stel hem of haar gerust en zeg dan iets in de trant van: ,,Mag ik je wat feedback geven? Wat me opvalt is dat je vaak in je enthousiasme het gesprek overneemt. Dat kan geen kwaad, maar het gaat ten koste van spreektijd van anderen en vertraagt de vergadering. Mag ik je vragen daarop te letten?”
Deze methode werkt goed voor veelpraters en communikapers. Al betwijfel ik of je er bij Maarten van Rossem ver mee komt. Maar ja, die is dan wel weer charmant.
Hoe stop jij een communikaper?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Kun jij je telefoon maar moeilijk wegleggen? In deze video vertelt Thijs wat Instagram en andere social media-apps zo verslavend maakt:
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dag bank, dag magazijn, dag kantoor! Deze mannen zijn nu met veel plezier buschauffeur
Een carrièreswitch. Wie droomt er niet wel eens van?! Voor de één is het een ‘moetje’ na een reorganisatie, de ander realiseert zich na 20 jaar of meer in hetzelfde vak dat ’ie het eigenlijk gewoon gezien heeft en gaat op zoek naar nieuw werkplezier. Deze magazijnmedewerker, bankmanager en ict’er stapten in de herfst van hun loopbaan over en werden buschauffeur. -
PREMIUM
Meisje uit de Schilderswijk wordt hoogleraar: ‘Mevrouw, wat komt u doen? vroegen ze toen ik mijn toga pakte’
Het was slechts een bijzin in een uitgebreid persbericht: Hanan El Marroun, afkomstig uit de Haagse Schilderswijk, benoemd tot bijzonder hoogleraar Biologische psychologie. ,,Ik vond het belangrijk om de wijk waarin ik opgroeide te noemen in dat bericht. Dat dat zóveel emoties zou oproepen, overviel me totaal.” -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
‘Stel je voor, werknemers die zich brutaalweg aan hun werkuren houden’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: millennials en werkdruk. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUM
Veertien jaar en grote borsten, maar geen bh te vinden: dus begon Femke (20) maar haar eigen lingeriemerk
Ze was 14, had al behoorlijke borsten en kon amper een goede bh vinden. Het idee dat haar lichaam niet aan de norm voldeed, maakte Femke Hollander onzeker. En in haar hockeyteam hoorde de Puttershoekse vergelijkbare ervaringen. Nu wil ze de lingeriemarkt opschudden met een eigen merk dat jonge vrouwen laat opbloeien. ,,Ik wil de nieuwe Marlies Dekkers worden.” -
-
-
Weer een politicus die uitvalt met een burn-out, hoe komt dat?
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: ministers met een burn-out. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer