Een wegverkeersleider, luchtverkeersleider en teamleider van een alarmcentrale aan het werk.
Volledig scherm
Een wegverkeersleider, luchtverkeersleider en teamleider van een alarmcentrale aan het werk. © AD

Zij houden vanachter een scherm Nederland veilig, 24 uur per dag: ‘Het kan opeens totale chaos zijn’

We staan er als maatschappij misschien niet bij stil, maar er zijn werkenden die dag en nacht de weg, de lucht en de straten in de gaten houden voor onze veiligheid. Op een scherm speuren ze naar onraad en ondernemen waar nodig actie. Een wegverkeersleider, een luchtverkeersleider en een teamleider van een alarmcentrale vertellen over hun baan. 

  1. 
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’

    Ongemak over donorcon­cep­tie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’

    Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.
  2. Is het wel veilig voor het personeel? Werkgevers worstelen met het meten van gevaarlijke stoffen

    Is het wel veilig voor het personeel? Werkgevers worstelen met het meten van gevaarlij­ke stoffen

    Werknemers die blootgesteld worden aan gevaarlijke stoffen moeten de garantie hebben dat ze veilig hun werk kunnen doen. Maar hun werkgevers worstelen met het kiezen van de juiste meetmethodes, constateert de Sociaal Economische Raad. Niet alleen de gezondheid, maar ook de privacy van werknemers komt zo in het geding. De SER komt vandaag naar buiten met een advies om bedrijven duidelijkheid te bieden.