Wat kan je doen tegen een angstcultuur op het werk?
Vernederingen, woede-uitbarstingen en soms zelfs bedreigingen. Het gebeurde vijftien jaar lang bij De wereld draait door, maar dit televisieprogramma is helaas geen uitzondering. Op wel meer werkplekken in Nederland heerst een angstcultuur. Wat kan je hier als medewerker tegen doen?
Wie tegen een angstcultuur wil optreden moet sterk in zijn schoenen staan, zegt Mariska Aantjes, arbeidsrechtadvocaat. Zij staat geregeld klokkenluiders bij, die zich verzetten tegen de angstcultuur in hun bedrijf. ,,Als je je uitspreekt, is de kans groot dat je in een conflict terechtkomt. Een angstcultuur, zoals bij De wereld draait door, heerst vaak al jaren en dringt door in het hele bedrijf. Het is vaak lastig om je hier in je eentje tegen te verzetten.”
Geregeld wordt de klokkenluider eruit gewerkt en blijft alles hetzelfde. Zo heeft ze bijvoorbeeld te maken gehad met een organisatie dat niets wilde veranderen aan de gemelde misstanden. ,,Om het te veranderen moesten ze tientallen medewerkers ontslaan. Dat had te grote gevolgen voor deze organisatie, dus kozen ze er maar voor om het zo te laten.” Hierdoor hebben de slachtoffers vaak het idee dat ze er alleen voor staan. ,,Soms kijken mensen bewust de andere kant op. Dat is veiliger.”
Het belandt dus vaak in de doofpot, dat merkt ook Hanneke Zumker, vertrouwenspersoon en coach. ,,Sinds de Boos-aflevering over The Voice is er gelukkig veel meer reuring in de samenleving ontstaan. Ik zie de vraag naar vertrouwenspersonen toenemen, maar we zijn er nog lang niet. Intimidatie, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt op veel meer werkplekken plaats dan alleen in de mediasector. Er moet dus nog veel veranderen.”
Wat is er cooler dan wanneer je zelf je eigen grenzen aangeeft
Plan van aanpak om angstcultuur op het werk aan te pakken
Maar wat kan je als medewerker zelf doen als je op een onveilige werkplek zit? Het beste plan van aanpak hangt af van de ernst van de situatie, stelt Zumker. Het mikpunt zijn van roddels, of steeds te maken hebben met een collega die vervelende grappen maakt, vergt een andere aanpak dan een leidinggevende die je uitscheldt als je een fout maakt of dreigt met ontslag.
1. Ga in gesprek met de vervelende collega
Zumker: ,,Ga, als het mogelijk is, eerst met je collega in gesprek en spreek diegene aan op het vervelende gedrag. Vertel bijvoorbeeld dat je de roddels naar vindt.” Dit zorgt er niet alleen voor dat het gedrag mogelijk verandert, maar ook dat het zelfvertrouwen van de werknemer een boost krijgt. ,,Wat is er cooler dan wanneer je zelf je eigen grenzen aangeeft.”
Bereid dit gesprek van tevoren goed voor. ,,Het hoeft geen rollenspel te zijn, maar vertel aan je partner of een vriend(in) wat je wil vertellen. Op deze manier zit de boodschap al in je hoofd en word je niet door de situatie overvallen. Dit in tegenstelling tot de dader die behoorlijk schrikt. Je staat dus 1-0 voor.”
Lees ook bij intermediair: Pak onveiligheid op het werk aan, houd interviews en exitgesprekken
2. Stap naar de leidinggevende
Zumker adviseert om naar de leidinggevende stappen als er niets in het gedrag verandert of wanneer het vergrijp veel ernstiger is, denk bijvoorbeeld aan maandenlang pestgedrag. ,,De leidinggevende kan het probleem misschien oplossen door zelf in gesprek te gaan of andere maatregelen te nemen, zoals het overplaatsen van de (andere) medewerker.”
En als de leidinggevende de oorzaak van het probleem is, zoals bij De wereld draait door het geval was? ,,Stap dan naar de leidinggevende van de leidinggevende, zoek het zo hoog mogelijk op.” Schakel in beide gevallen ook een vertrouwenspersoon in, mits deze aanwezig is. ,,Deze weet wat je mogelijkheden zijn en kan je tips geven over hoe je de situatie moet aanpakken.”
3. Ga bij seksueel grensoverschrijdend gedrag naar de politie
Mocht het incident strafbaar zijn, zoals bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, stap dan naar de politie, adviseert Zumker. ,,Dergelijk gedrag mag gewoon niet.” Schakel hierbij ook de hulp van een vertrouwenspersoon in en stel de werkgever op de hoogte van de aangifte ,,Dan kan diegene er rekening mee houden.”
4. Regel een advocaat om je bij te staan
Mocht er een angstcultuur heersen die tot de hele bedrijfscultuur is doorgedrongen, dan is er ook de mogelijkheid om een advocaat in te schakelen, vertelt Aantjes. ,,Deze persoon kan je juridisch bijstaan, maar is in de praktijk vaak ook een coach in deze vaak langdurige zaken. Maar verwacht geen grote veranderingen. Als het echt aan de bedrijfscultuur ligt, dan vinden veranderingen vaak in kleine stapjes plaats en moet je een lange adem hebben. Vergeet ook niet dat klokkenluiders vaak veel opgeven, het is dus wel een risico.”
5. Zoek een andere baan
Als laatste optie is er dus de mogelijkheid om te stoppen bij de huidige werkgever. Zumker: ,,Maar zorg er wel voor dat je eerst een andere baan hebt gevonden. De werkgever heeft al genoeg verpest, dan moet je je vooral geen zorgen moeten maken over je inkomen.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
‘Jarenlang angstcultuur bij DWDD door woede-uitbarstingen Matthijs van Nieuwkerk’
Achter de schermen van het populaire programma De wereld draait door (2005-2020) heeft jarenlang een angstcultuur geheerst door grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Dat stellen tientallen oud-medewerkers in de Volkskrant, dat maandenlang onderzoek deed naar de cultuur bij de NPO-talkshow. -
Salaris
Jan is afdelingshoofd: ‘Ieder jaar ga ik het gesprek aan over mijn salaris’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan (28) werkt als afdelingshoofd op de visafdeling bij een groothandel. Hij zorgt onder meer dat de afdeling er netjes uitziet, stuurt collega’s op de werkvloer aan, regelt de inkoop en maakt bestellingen klaar voor restaurants. -
CNV roept werkgevers op verduurzaming woning te stimuleren: ‘Geef personeel een warmtebonus’
Vakbond CNV roept werkgevers op om personeel een eenmalige warmtebonus van minimaal 2000 euro te geven. Daarmee kunnen werknemers hun huis energiezuiniger te maken. Enkele bedrijven doen het al. Volgens werkgeversorganisatie AWVN volgen er meer. -
PREMIUM
Om carrièrewensen waar te maken moet je risico nemen: ‘Zorg dat je een plan B hebt’
Een nieuw werkjaar betekent ook het waarmaken van goede voornemens, zoals vragen om die salarisverhoging of toch solliciteren naar die gedroomde promotie. Vijf tips van experts om je ambities om te zetten in daden.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Meer meldingen dan gebruikelijk bij meldpunt Mores na nieuws over DWDD
Meldpunt Mores heeft meer meldingen dan gebruikelijk binnengekregen naar aanleiding van het artikel over de werkomstandigheden bij De Wereld Draait Door (DWDD) dat de Volkskrant vrijdagavond heeft gepubliceerd. Dat laat Janke Dekker, voorzitter van meldpunt Mores, weten aan het ANP. ‘Dit soort berichtgeving triggert melders’, aldus Dekker. De meldingen gaan niet allemaal specifiek over de werkcultuur bij DWDD. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.