'Wat ik kwalijk vind, is dat veel bedrijven afvallers geen feedback geven'
In cv's staan vaak leugens, blijkt uit onderzoek. Dat vindt Frederik Anseel niet vreemd. Hij is professor bedrijfspsychologie aan King's College London. De reden is dat sollicitanten weten hoe bedrijven screenen.
Het onderzoeksinstituut Statistic Brain openbaarde in 2015 dat liefst 78 procent van de cv's misleidende informatie bevat en 53 procent zelfs leugens. De relatie tussen werkgever en werknemer steunt voor een groot deel op wederzijds vertrouwen. Dat bedrijven de verklaringen van sollicitanten met een stevige korrel zout moeten nemen, is dus een serieus probleem, schrijft Vacature.com.
Voor Frederik Anseel, professor bedrijfspsychologie aan King’s College London, ligt de kern van het probleem al bij de manier waarop met name grote bedrijven tegenwoordig hun sollicitatieprocedures afhandelen: ,,Om de immense stroom aan kandidaten de baas te kunnen, worden in toenemende mate algoritmes ingezet. Een computersysteem maakt op basis van een aantal kernwoorden een eerste grove selectie. Maar de sollicitanten weten dat natuurlijk ook en spelen daar handig op in. Op tal van gespecialiseerde vacaturesites vind je praktische tips om je cv volgens de regels van de kunst op te stellen. Zo wint aan het eind niet noodzakelijk de beste kandidaat maar hij die het spelletje het best beheerst."
Wat ik kwalijk vind, is dat veel bedrijven niet de moeite doen om de afvallers ook maar de minste feedback te geven
,,En wat ik zo mogelijk nog kwalijker vind, is dat veel bedrijven vervolgens niet de moeite doen om de afvallers ook maar de minste feedback te geven. Moeten we dan verwonderd zijn dat sollicitanten het ook niet zo nauw meer nemen met de gedragsregels? Ze weten dat ze in één groot roulettespel zijn beland en dat de kans op succes klein is. En dus beginnen ze in het wilde weg sollicitatiebrieven rond te sturen. De belangrijkste vraag wordt nu: wat kan ik doen om door die ronde heen te komen? Dat ze daarbij de waarheid een beetje geweld moeten aandoen, nemen ze er met de glimlach bij. Wat hebben ze per slot van rekening te verliezen?"
Werven moet anders
Dat moet toch beter kunnen. Professor Anseel pleit onomwonden voor een ander wervingsbeleid, waaraan een flinke scheut employer branding wordt toegevoegd:
,,Ik raad absoluut aan om meer op de lange termijn te denken. Een kandidaat die vandaag misschien niet helemaal voldoet, zou morgen wel eens een heel waardevolle aanwinst kunnen zijn. Ik zou mensen duidelijk uitleggen waarom ik hen nu niet aanneem maar tegelijk benadrukken dat ik wel degelijk potentieel in hen zie en daarom graag contact wil houden. Verder is het altijd een goed idee om sollicitanten actief te testen op hun leervermogen en de betere elementen mee te nemen in een opleidingstraject. Dat zou in de War for Talent echt wel eens voor een serieuze doorbraak kunnen zorgen.”
Volle kracht
,,Alleen vraagt het van bedrijven dat ze veel nadrukkelijker moeten geloven in de ontwikkeling van mensen. Ik besef dat dit verre van evident is. Maar als we een einde willen maken aan die vloed met nooit ingevulde vacatures moeten we afstappen van de idee dat nieuwe aanwinsten van de eerste dag op volle kracht moeten kunnen presteren. Telkens weer alles op alles moeten zetten om die ene topkandidaat binnen te halen, is alles behalve een duurzame keuze. Voor bepaalde profielen zal er namelijk nooit voldoende aanbod zijn.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Salaris
Mitch (24): ‘Ik nam me voor dat ik blij zou zijn met 1200 euro netto’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mitch (24) is muziekschooleigenaar en heeft een bedrijf waarmee hij showconcepten ontwikkelt voor alles wat je op een podium kunt zien: van kleding en choreografie tot aan geluidssets en lichten. -
We willen meer salaris en durven er weer om te vragen
Hoog inzetten bij salarisonderhandelingen? Dat doen we vaak, blijkt uit de Salarisonderhandelingstest van recruitmentplatform Monsterboard. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
naar de rechter
Huwelijksaanzoek aan schoonmaakster leidt tot flinke rel bij Amsterdamse farmaceut
Bij de grote Amsterdamse farmaceut Prothya Biosolutions is vorig jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsrecherche Hoffmann. Een teamleider die niet op tijd zou hebben ingegrepen blijkt echter onterecht op non-actief gezet, zo valt te lezen in een zondag gepubliceerd vonnis van het Gerechtshof in Amsterdam.
-
Die leugens op je cv worden echt wel een keer ontdekt
Liegen op het cv: professionele controleurs zijn verbijsterd dat mensen er nog mee wegkomen. ,,Een cv checken is geen hogere wiskunde." -
-
-
Spannend, solliciteren in het donker
In het pikkedonker vertellen waarom je de baan zo graag wilt en wat je ambities zijn. Aldi test het. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”