‘Wanneer je innerlijke monoloog je overlaadt met negativiteit, is het foute boel’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: het stemmetje in je hoofd.
Ik heb het verpest. Zie je wel, ik kan dit niet. Wat zullen ze over me denken? Ze zullen me wel een mislukkeling vinden. Je praat de hele dag tegen jezelf - niet hardop (tenminste, doorgaans niet!), maar in je hoofd. Daar is op zich niets mis mee, en al helemaal niets geks aan. Dat we tegen onszelf praten stelt ons in staat problemen op te lossen. Tenminste, wanneer de stem een beetje constructief is (‘Hee kanjer, hoe gaan we dit eens aanpakken?’).
Het stemmetje in je hoofd kan je echter ook flink in de weg zitten: bijvoorbeeld als je innerlijke monoloog klinkt als een drillsergeant (‘Nu opstaan, nietsnut!’), of wanneer je jezelf maar verwijten blijft maken (‘Hoe kon ik zo stom zijn?’). Wanneer je innerlijke monoloog je overlaadt met negativiteit, of wanneer het zodanig doortettert dat het je functioneren in de weg staat, is het foute boel. Een onophoudelijke stroom van zelfkritiek maakt je leven een hel.
Lees ook bij Intermediair: Zet minstens een dag per week je mail en werktelefoon uit
Psychologische technieken
Mocht je nou last hebben van een overactieve innerlijke zeurpiet, dan zijn er wel dingen die je kunt doen. In het boek Het stemmetje in je hoofd schetst psycholoog Ethan Kross het probleem: dat geniepige stemmetje houdt je gevangen in een paniekerig ‘hier en nu’. Mr. Brombeer houdt je ingezoomd op de situatie, terwijl je voor je rust juist zou moeten uitzoomen. Heb je een innerlijke stem die maar doormekkert, dan is het dus een zaak van afstand nemen. Dit kun je volgens Kross bijvoorbeeld doen door deze drie psychologische technieken:
- Jezelf in je hoofd letterlijk op een afstandje plaatsen. Bezie de situatie waarin je zit vanuit het perspectief van een vlieg op de muur, in plaats van door je eigen ogen. Of beeld je in dat je over vijf jaar terugkijkt naar dit moment: hoe voelt dat dan? Dit helpt psychologisch en emotioneel uit te zoomen en het moment in perspectief te zien.
- Schrijven over wat je dwarszit. Je innerlijke knorrepot probeert je te behoeden voor ongeluk of fouten, maar dat werkt niet zo goed als hij maar doorzeurt. In plaats van te vluchten, kun je proberen echt te luisteren. Het helpt om zijn bezwaren op te schrijven.
- Jezelf even vergeten. Ja, echt, dat werkt ook goed tegen de zeiksnor in je hoofd. Bijvoorbeeld door je te verliezen in een concert, de sterrenhemel te aanschouwen of aandachtig naar kunst te kijken. Werkt allemaal prima, om die stem in je hoofd éven zijn kop te laten houden.
Ben jij vaak kritisch op jezelf?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij is auteur van onder meer Je bent al genoeg - Mentaal gezond in een gestoorde wereld (2022), Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Stratenmaker Ryan (28): Binnen nu en 10 jaar wil ik een huis kopen
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ryan (28) werkt als stratenmaker via een uitzendbureau. Hij legt onder meer de bestrating aan in nieuwe woonwijken en doet groot gemeenteonderhoud. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Leven van Joost volledig in het teken van tulpen: hij kweekt er 125 miljoen per jaar
Hij is Mister Tulp himself. Joost Wesselman (52) uit Roelofarendsveen kweekt miljoenen tulpen, heeft een tulpenwebshop en is medeorganisator van Nationale Tulpendag. Het seizoen wordt zaterdag geopend met een oudhollands tulpenfeest: Typical Dutch! -
Sociale media gebruiken zonder vergiftigd te worden, zo doe je dat
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vergif voor je hoofd. -
PREMIUM
Collega's staan vaker tegenover elkaar: ‘Ik heb er nachten van wakker gelegen’
Maatschappelijke thema’s leiden steeds meer tot felle discussies in kantines en op de werkvloer. Meer dan de helft van de ondernemers merkt binnen het eigen bedrijf iets van spanningen. Een op de vijf ondernemers heeft met agressie of bedreiging te maken. Ook vakbond CNV ziet de gemoederen oplopen.
-
‘Geluk en succes zijn een stuk minder maakbaar dan we graag willen geloven’
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: maakbaarheid. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageere vang