Waarom de huidige manier van thuiswerken ons gaat opbreken
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat werknemers best tevreden zijn over het thuiswerken. En daarin schuilt nu juist het gevaar, waarschuwt CBRE. Een onderzoek van de vastgoedadviseur laat zien waar werkgevers extra goed op moeten letten om hun werknemers gelukkig te houden.
Delen per e-mail
De vastgoedadviseur keek daarvoor naar eerdere onderzoeken van adviesbureau Gartner en ICT-platform Computable. Daarnaast heeft CBRE (dat staat voor Coldwell Banker Richard Ellis) ook een onbekend aantal klanten op het gebied van vastgoed- en huisvestingsoplossingen ondervraagd.
Bij online samenwerken komt meer kijken dan alleen het fysieke kantoor vertalen naar online, concludeert CBRE. Uit het onderzoek Hybride Werken van het bureau blijkt dat de meeste bedrijven juist dit tot nu toe hebben gedaan sinds het begin van de pandemie.
,,Ik denk dat het ons gaat opbreken dat we heel snel een quick fix hebben gevonden voor het op afstand werken”, vertelt Wouter Oosting, senior director Workplace Strategy & Innovation bij CBRE. ,,Dit leidt in de praktijk vaak tot langere werktijden, een verstoorde werk-privébalans en meer stress.”
Vrijheid
Oosting zag in de eerdere onderzoeken dat thuiswerkers verschillend reageren op de vraag of ze tevreden zijn over de situatie. ,,Juist die diversiteit aan reacties maakt dat je niet moet nadenken over één oplossing die voor iedereen geldt. Het gevaar schuilt erin dat we geneigd zijn het gemiddelde van het gemiddelde te nemen en dat waarmaken. Maar in dit geval zou je dan de plank volledig misslaan.”
Het onderzoek laat zien dat veel werknemers het vaak heerlijk vinden om de vrijheid te hebben om bijvoorbeeld de kinderen naar school te brengen of tussendoor een was te draaien. ,,Maar we vroegen hen ook naar bijvoorbeeld de doelstellingen en of ze zich daar nog betrokken bij voelen. De meerderheid gaf aan daar niet tevreden over te zijn.”
Ik zou werkgevers op willen roepen zich vooral te focussen op hoe het nou écht met hun mensen gaat
Rituelen
Zo zitten werknemers volgens Oosting letterlijk én figuurlijk op afstand van elkaar en de organisatie. ,,Hier moet gekeken worden naar hoe mensen samenwerken. Hoe zorgen we voor innovatie en meer creativiteit? Deze factoren worden door de ‘schijntevredenheid’ misschien wel onderbelicht.”
Oosting legt uit dat bedrijven meer moeten investeren in het sociale aspect, zodat werknemers betrokken en gelukkig blijven. ,,Er zijn leidinggevenden die moeite hebben met mensen verbinden, omdat zij geen ervaring hebben met online werken en niet goed weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Veel mensen missen toch echt dat kopje koffie en de rituelen op kantoor. Hebben we met het thuiswerken nu wel echt een antwoord gevonden op alle sociale routine die we hadden?”
Denk bijvoorbeeld aan een virtuele brainstormsessie die een week duurt en waarbij ieder in zijn of haar eigen tijdstip ideeën aanvult
Hybride werken
Ieder bedrijf zal een oplossing moeten vinden die specifiek bij hen past. Misschien betekent dat wel een combinatie van thuis en op kantoor werken. Of sociale aspecten naar de virtuele werkvloer vertalen. Alleen zo kan een werkgever het welzijn van zijn werknemers beschermen, zegt Oosting.
,,Ik denk dat als we doorgaan met het direct vertalen van het kantoor naar een online omgeving, werkgevers alleen maar meer en meer gaan vragen van hun personeel. Het risico dat je neemt is dat mensen misschien wel overspannen raken, omdat ze gewoon niet meer weten hoe ze met deze nieuwe situatie moeten omgaan.”
Als bedrijven een volgende stap willen zetten, spoort Oosting hen aan na te denken over ‘asynchroon’ werken. ,,Denk hier bijvoorbeeld aan een virtuele brainstormsessie die een week duurt en waarbij ieder aansluit wanneer dit hen het beste uitkomt”, zegt Oosting. Het voordeel hiervan is dat iedereen de kans krijgt om met voldoende energie aan de taak mee te werken. ,,Zo geef je mensen de tijd om zich goed te focussen en voorkom je dat mensen gestoord worden.”
Impact
Volgens Oosting heeft de tweede coronagolf bedrijven alleen maar bewuster gemaakt van de blijvende impact van de pandemie op onze manier van werken. ,,Het nieuwe normaal gaat echt niet meer lijken op hoe het was. Het oude leven is niet meer terug te halen. We zullen dat anders moeten oplossen met elkaar. Blijf er in ieder geval voor zorgen dat de verbinding tussen mensen onderling en aan je bedrijf goed is. Op de lange termijn is dat belangrijker dan vierkante meters kantoorruimte besparen.”
Verslaggever Albert Heller vlogt over thuiswerken met de kinderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Snack jij meer nu je thuiswerkt? Vijf tips tegen overmatig snaaien
Thuiswerkers hebben de bedrijfskantine verruild voor hun eigen koelkast. Dat betekent geen kroketten of belegde broodjes meer. Maar wat kun je nu het beste eten om je goed te kunnen concentreren en beter te presteren tijdens de werkdag? Twee experts geven antwoord. -
Bij dit bedrijf krijgen ze al een thuiswerkvergoeding van 500 euro
Voor 120.000 rijksambtenaren kwam er gisteren goed nieuws: in de nieuwe cao is vastgelegd dat ze 363 euro netto krijgen uitbetaald als compensatie voor het thuiswerken. Iedereen mag het geld uitgeven aan wat hij of zij maar wil: koffie, wc-papier of de energierekening. Er is al een bedrijf dat zo'n compensatie voor zijn medewerkers heeft geregeld. -
PREMIUM
Hoe komen we door deze mini-lockdown? ‘Blijven balen heeft geen zin’
Verplicht thuis werken, niet meer nachtbraken in de kroeg en geen sportwedstrijden bijwonen. Het leven wordt komende weken voor veel mensen weer een stuk saaier. Toch hoeft niemand er depressief van te worden, stelt ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis. ,,Concentreer je op wat nog wel kan.’’ -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen. -
rechtbank Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten.
-
wat doet een... Moniek is hr-manager: ‘Minder leuke gesprekken moeten voeren met een collega is lastig’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerkermedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Moniek van Beckhoven (34), hr-manager bij ACES Direct. -
PREMIUM
Krantenbezorger Arie (83) stopt nu écht: ‘Op mijn hoogtepunt, net als een artiest’
Ruim 1,5 miljoen kranten bezorgde Arie Schüller in 25 jaar tijd. Of het nu plensde, sneeuwde of stormde, altijd kon zijn wijk op hem rekenen. Nu stopt de 83-jarige Delftenaar er mee. ,,Wie zo lang de krant loopt, leert niet alleen zijn wijk, maar ook de mens kennen.” -
PREMIUM
Tijd dringt voor evenementensector: garantiefonds moet reddingsboei worden
Nu verzekeraars niets meer uitkeren bij annulering van een festival of congres vanwege corona, heeft de evenementensector zijn hoop gevestigd op de komst van een garantiefonds, waarbij de overheid - als evenementen deze zomer niet doorgaan - een deel van de gemaakte kosten voor haar rekening neemt. ,,Het zou onze reddingsboei zijn.”