Vooral jonge flexwerkers verloren horecabaan in eerste coronajaar
Vooral jongeren onder de 25 jaar verloren in het eerste coronajaar hun baan. Vaak hadden ze een nulurencontract en ging het om een bijbaan. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Er zijn al tal van analyses gemaakt van de veranderende arbeidsmarkt in coronatijd, maar nu heeft het statistiekbureau voor het eerst gekeken naar de samenstelling van de groep werknemers in de horeca net voor de uitbraak van corona in 2020 en na het eerste coronajaar.
Helemaal compleet is dat overzicht niet, benadrukt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS, omdat alleen mensen die in loondienst waren bij een horecabedrijf zijn meegenomen in de cijfers, zelfstandigen en uitzendkrachten dus niet.
Maar duidelijk is wel: er werken heel veel jongeren in de horeca en dat is ook de groep waar de grootste klappen zijn gevallen. Volgens de CBS-analyse was aan het begin van 2020, net voor de uitbraak van corona, meer dan de helft van de 395.000 werknemers jonger dan 25 jaar.
Door alle lockdowns en coronamaatregelen verlieten ruim 100.000 horecaondernemers het eerste jaar noodgedwongen de horeca, waarmee het aantal horecawerknemers in januari 2021 nog maar op 289.000 lag.
,,In alle leeftijdsgroepen is een daling te zien maar verreweg de grootste groep zijn de jongeren”, constateert Van Mulligen. Volgens de cijfers is bijna een derde van de jongeren zijn baan verloren. Van de 203.000 25-minners die voor corona in de horeca werkten, zaten er 61.000 een jaar later zonder baan.
Tent
En zo blijkt: het overgrote deel van die groep tot 25 jaar (liefst 94 procent) had een flexibel arbeidscontract. Volgens de CBS-hoofdeconoom zijn het vooral nulurencontracten. ,,Als de tent dan dichtgaat vliegen de oproepkrachten er als eerste uit”, voegt hij eraan toe.
Wellicht een schrale troost is dat het werk voor veel jongeren slechts een bijbaan is. Volgens het CBS stonden van de 203.000 25-minners liefst 139.000 jongeren zowel in januari 2020 als aan het eind van het eerste coronajaar ingeschreven bij een onderwijsinstelling.
Wat uit de analyse blijkt is dat van de onderwijsvolgende jongeren een groter deel (32 procent) een jaar later nog zonder baan zat dan van de jongeren die geen onderwijs volgden (23 procent). Een jaar eerder was er in dat opzicht nauwelijks verschil tussen de twee groepen.
Of een deel van deze jongeren inmiddels is teruggekeerd in de horeca of wellicht elders aan de slag is gegaan, is niet onderzocht. Al voor corona kampte de horeca met een aardig personeelstekort. De schaarste is nu groter dan voor corona.
De eigenaar van café/restaurant De Hoofdwacht in Rotterdam ging vanwege personeelstekort terug de bediening in:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Iedereen belandt vroeg of laat in de leerkuil, maar juf Marieke weet: vallen, opstaan en opnieuw proberen!
Ik was er aan het begin van mijn eigen schooljaar op de Pabo al voor gewaarschuwd: je zult dit schooljaar waarschijnlijk in de leerkuil terecht komen. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMKoken & Eten
Wen er maar aan: naast patatje zal ook zak chips flink in prijs stijgen
Wen er maar aan. Een patatje met en een zak chips worden flink duurder. De zonnebloemolie-export uit Oekraïne en Rusland is door de oorlog tot stilstand gekomen. Dat leidt tot schaarste en drijft de prijzen op. De chipsproducent en patatbakker maken zich zorgen. De consument niet. ,,We moeten blij zijn dat we in vrijheid een patatje kunnen eten.” -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Oogje op een collega terwijl je al een relatie hebt? ‘Heeft vaak meer met jezelf te maken’
Veel mensen hebben er wel eens over gefantaseerd: een beschuitje eten met een aantrekkelijke collega. Soms blijft het bij een fantasie, soms groeit het uit tot een verliefdheid. Maar hoe ga je om met deze verliefdheid en wat vindt de Nederlandse wet van relaties op werk?
-
PREMIUMaan het werk
Wetenschapper Imena werd door studenten aangezien voor schoonmaker
Wetenschapper Imena (53) werkt op de universiteit, maar na een aantal bizarre incidenten met studenten én collega's zoekt ze een andere baan. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en verbaast zich over wat Imena mee heeft moeten maken. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Met video
UWV ziet dé oplossing voor vergrijzing en personeelstekort: ‘Houd pensionado aan boord’
Werkgevers moeten het ouderen makkelijker maken om na het pensioen door te werken. Dat vindt het UWV. Dat kan bijvoorbeeld door een standaard ‘exit-gesprek’ twee jaar à drie jaar vóór het pensioen waarin de optie ‘doorwerken’ nadrukkelijk aan de orde komt.