Vetput verstopt? Jorrik zuigt hem leeg: ‘Je zit weleens onder’
Iemand moet het doenWerk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Jorrik van de Scheur (24) leegt vetafscheiders bij horecazaken en voedselverwerkers.
Als kind ging Jorrik van de Scheur (24) op zaterdagen en in vakanties al met zijn vader mee naar zijn werk bij Van der Velden Rioleringsbeheer B.V. Het werk: met een speciale vrachtwagen langs klanten rijden om vetafscheiders van restaurants, snackbars en hotels te ledigen, reinigen en inspecteren. Horecaondernemers zijn verplicht een vetafscheider, ook wel vetput, te hebben om te voorkomen dat er vet in het riool terechtkomt.
Inmiddels heeft Van de Scheur dezelfde baan als zijn vader binnen het bedrijf. Hij weet dat werken met vetputten van de horeca niet heel aantrekkelijk klinkt. De frituurpan thuis schoonmaken is niemand z'n favoriete bezigheid. ,,Het stinkt soms wel ja. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer je eraan gewend raakt. Je zit wel eens onder het vet, maar we dragen beschermende kleding en je kunt jezelf gewoon wassen. Mijn vriendin heeft nog nooit tegen me gezegd dat ik stink, mijn moeder ook niet tegen mijn vader. De kleding die we dragen wassen we gewoon op het werk, onze kleding daaronder blijft schoon.”
Opleiding op maat
Van de Scheur heeft voor hij bij Van der Velden begon nog wel nagedacht over ander werk. ,,Toen ik 17 jaar was, vroeg Van der Velden of ik een opleiding wilde volgen bij hen om ook chauffeur te worden. Dat leek me wel wat, maar ik wilde eerst graag nog in andere beroepen kijken. Ik ging langs bij een aantal vakdagen, maar elke keer was het toch niet wat ik zocht in een opleiding.”
Mijn vriendin heeft nog nooit tegen me gezegd dat ik stink, mijn moeder ook niet tegen mijn vader
Van der Velden creëerde voor Jorrik een opleiding op maat in de vorm van een werkend leren-traject. Nadat hij zijn rijbewijs had gehaald, mocht hij meteen de weg op. Inmiddels heeft Van de Scheur een grootrijbewijs en rijdt hij op een eigen wagen. ,,Ze hebben heel veel vertrouwen in me, dat is ontzettend fijn.” Van de Scheur hoopt dat meer jongeren dit traject gaan volgen. ,,Maar als je ze voorstelt om in de riolering aan de slag te gaan, staan ze niet te springen helaas.”
Horecaondernemers helpen
Het contact met alle klanten vindt Van de Scheur het leukst aan zijn werk ,,Je krijgt regelmatig ergens een bakkie koffie of een worstenbroodje.” Klanten zijn opgelucht als de wagen voorrijdt, want als een vetafscheider verstopt zit kan er ook niet gekookt worden in een horecazaak. Ligt de verstopte vetput onder het terras, dan kunnen gasten er niet zitten. ,,Dat gaat op een gegeven moment erg stinken. Ik was laatst nog bij een café waar het vet niet wegliep. Voor 11.00 uur ‘s ochtends was het probleem opgelost en de eigenaar kon gewoon zijn dagwinst halen. Ik moet daarom wel vroeg beginnen, tussen 04.00 en 05.00 uur. Dat is niet altijd leuk, maar je helpt horecaondernemers er enorm mee.”
Daarnaast komt Van de Scheur overal, van strandtenten in Zeeland tot restaurants in het centrum van Amsterdam. ,,Ik vind dat echt heerlijk en je ziet nog eens wat. Maar ik zit wel heel de dag alleen in mijn wagen. Gelukkig heb ik genoeg aanspraak van klanten en als ik ga lossen kom ik altijd collega’s tegen.”
Ik was laatst bij een café waar het vet niet wegliep. Voor 11.00 uur ‘s ochtends was het probleem opgelost
Geen claustrofobie
Een klus kan fysiek soms best zwaar zijn, vertelt Van de Scheur. Bij sommige klussen gaat er een collega mee. ,,Bijvoorbeeld als we een zware deksel moeten optillen of als we helemaal door de horecazaak moeten en dan ook nog eens in de kelder moeten zijn. Je moet trouwens geen claustrofobie hebben als je dit werk wil doen, ik zit ook weleens in een kruipruimte te werken.”
Niet iedere klant is altijd blij als Van de Scheur is geweest. ,,Vet vreet het staal aan, dan gaat de put lekken en bega je een milieudelict. Als wij een lekkende put tegenkomen, moeten we de klant vertellen dat ze de vetput moeten vervangen. Maar klanten vinden het niet altijd leuk om te horen want dat kost veel geld. Ik snap dat het niet leuk is, maar iedereen moet zich aan de wet houden. Gelukkig zijn de meeste klanten ontzettend blij als ik kom en nog blijer als ik weer wegga, want ik heb het probleem opgelost of weten te voorkomen.”
Van de Scheur wil dit werk voorlopig wel blijven doen. ,,Ik vind het erg leuk en ik krijg veel vrijheid. Het kan best zwaar zijn, maar als je niet elke dag moeilijke klussen hebt waarvoor je veel moet kruipen, dan is het heel goed vol te houden. Een collega doet dit werk al twintig jaar, hoewel hij niet meer in kelders werkt, kan hij het nog prima doen.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondernemer Michel (39) komt niet in aanmerking voor hulp na hersenbloeding: ‘Verzekering niet te betalen’
Ineens deed zijn arm het niet meer. En kon hij niet meer praten. Michel Lindaart (39) uit Nieuwegein kreeg vorige week een hersenbloeding. Sindsdien kan hij niet meer werken, terwijl hij zelfstandig ondernemer is. ,,Ik kan zo mijn huur en auto niet meer betalen.” -
Vakbonden willen Europese maximumtemperatuur voor veilig werken
Een Europese koepelorganisatie van vakbonden pleit maandag bij de Europese Commissie voor het instellen van een maximumtemperatuur waarbij er veilig gewerkt kan worden door mensen die buiten werken. De oproep komt nadat tijdens de recente hittegolf in Europa in Madrid drie arbeiders tijdens het werk zijn overleden. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Wat doet een...
Iris (27) is receptontwikkelaar bij HelloFresh: ‘We zijn kritisch of iets echt op het menu mag komen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Iris van der Haagen (27), is sinds november receptontwikkelaar bij HelloFresh Benelux in Amsterdam. -
iemand moet het doen
Sjan en Wilbert zijn zelfslachtende slager: ‘Slachten moet je met verstand van zaken doen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Sjan Timmermans (57) en Wilbert den Ouden (51) runnen samen slagerij Timmermans, een van de weinige zelfslachtende slagers die ons land nog kent.
-
iemand moet het doen
Patrick rijdt de stad door om vuil op te halen: ‘Bankstel met kattenpis? Daar moet je niet te lang bij stilstaan’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: Patrick van der Will (50) rijdt door Rotterdam om afvalcontainers te legen en grofvuil op te halen. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.