Verplichte vrije dag na Hemelvaart: ‘Recht om vrij te nemen ligt bij werknemer’
Ga er maar vanuit: morgen is het rustiger op de weg – op vakantiegangers na – en er zijn een stuk meer lege stoelen in de spitstrein. Veel mensen hebben morgen een vrije dag, terwijl het helemaal geen officiële feestdag is. Mag een werkgever jou verplichten vrij te nemen?
Over officiële feestdagen bestaan nogal wat misverstanden, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen meteen. ,,Mensen denken dat het wettelijk geregeld is dat je vrij bent op feestdagen, maar dat is helemaal niet zo. Er is geen automatisch recht op een vrije dag, zelfs op Eerste en Tweede Kerstdag niet. Of je vrij bent, is afhankelijk van de cao of de arbeidsovereenkomst die je getekend hebt.”
Vrijdag, de dag tussen Hemelvaart en het weekend, is voor veel mensen reden om een lang weekend op pad te gaan en voor werkgevers een aanleiding om mensen een vrije dag te geven of aan zijn of haar werknemers te vragen om deze vrije dag op te nemen. ,,Dat kan”, zegt Van Gelderen. ,,Mits het gebruikelijk is binnen het bedrijf en het van tevoren duidelijk gecommuniceerd is en in het arbeidscontract is opgenomen dat het verplichte verlofdagen zijn.”
Beide partijen moeten akkoord zijn met een verplichte vrije dag
Opeens verplicht vrij?
Kwam je werkgever vorige week plotseling met het bericht dat je verplicht een vrije dag moest opnemen, omdat het goed uitkomt het kantoor een dag dicht te gooien? Dat is niet de bedoeling. De hoofdregel is dat het recht om vrij te vragen, bij de werknemer zelf ligt. Wil een werkgever daarvan afwijken? Dan moet hij dat schriftelijk vastleggen en moeten beide partijen akkoord zijn.
Lees ook bij Intermediair: ‘Bijzonder verlof: wanneer krijg je vrij?’
Staat het niet in je arbeidsovereenkomst of cao en moet je tegen je zin verplicht een vrije dag opnemen? Dan kun je een zaak aanspannen en volgende week een stevig gesprek voeren met je baas. ,,De vraag is dan altijd hoe hoog je het wilt opspelen”, zegt Van Gelderen. ,,Een discussie voeren met je werkgever doet de arbeidsverhoudingen geen goed.”
Over het algemeen levert de vrije dag tussen Hemelvaart en het weekend weinig problemen op, ziet Van Gelderen. ,,Wat ik vaker tegenkom, zijn werkgevers die in het kader van een reorganisatie mensen alvast vrijstellen van werk. Werknemers hoeven dan niet meer naar kantoor te komen, maar de werkgever gaat er wel vanuit dat er vakantiedagen worden opgenomen. Dat mag niet en hoeft een werknemer niet te accepteren.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd. De tekst is aangepast aan de actualiteit.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
‘We moeten meer als mens leven en werken, minder als machines’
Dat we ons niet altijd goed voelen, is helemaal niet zo gek. De druk om te presteren in het leven en op het werk is bizar hoog. Psycholoog Thijs Launspach biedt troost met zijn nieuwe boek Je bent al genoeg.
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
Dit zijn de vier grootste misvattingen over onderhandelen
Je salaris, de inhoud van je takenpakket, de prijs van je nieuwe auto of welke maaltijd er vanavond op tafel moet komen: zowel op het werk als privé moeten we onderhandelen. Onderhandelexpert Maarten van Rossum was diplomaat en raadadviseur van de minister-president. Nu helpt hij bedrijven en particulieren om meer uit onderhandelsituaties te halen. Dit zijn volgens hem de grootste misvattingen over onderhandelen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer