Verlofdagen 'verplicht' opmaken: dit zijn je rechten als werknemer
De lentezon doet het al vermoeden: de zomervakantie komt er weer aan. Vanwege de coronacrisis neemt voor het tweede jaar op rij niet iedereen zijn gebruikelijke aantal vakantiedagen op. In sommige gevallen zeggen werkgevers echter dat werknemers hun verlofdagen op 'moeten’ maken. Maar wat zijn de rechten van de werknemer in dat geval?
Vanwege de coronacrisis nemen veel werknemers minder vrije dagen op, omdat ze graag wachten totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is. Werkgevers willen een zogeheten ‘stuwmeer aan vakantiedagen’ graag voorkomen en vragen hun werknemers verlofdagen op te nemen. ,,Door de coronacrisis is het probleem van die stuwmeren, dat al langer bestond, versterkt”, vertelt Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat.
Verplicht vrije dagen opnemen bestaat echter niet. ,,Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen’’, legt Van Gelderen uit. Een werkgever kan het opnemen van verlofdagen alleen weigeren als daar een dwingende reden voor is. ,,Maar dat is uiterst moeilijk te bewijzen voor de werkgever’’, legt Andries Bongers, expert op het gebied van Human Resources uit. ,,Meestal zal de rechter zeggen dat iets onder het bedrijfsrisico valt.”
Werknemers mogen zelf weten wanneer en hoeveel vakantiedagen ze opnemen
Vakantiedagen uitgelegd
In Nederland is het als volgt geregeld met vakantiedagen: bij een contract van veertig uur per week heeft een werknemer recht op twintig wettelijke vakantiedagen. Deze dagen mogen worden meegenomen maar het volgend jaar en zijn in dat geval nog zes maanden geldig. Alle vakantiedagen boven de twintig heten bovenwettelijke. Dat zijn opgespaarde overuren of extra dagen die in een contract staan.
Een aantekening bij het vervallen van de wettelijke vakantiedagen is dat de werkgever tijdig aan moet geven dat de dagen dreigen te vervallen. ,,Als de werkgever dat niet onder de aandacht brengt, komen ze ook niet te vervallen", aldus Bongers.
Baat voor werkgevers
Voor werkgevers is het prettiger dat werknemers hun verlofdagen verdeeld over meerdere periodes per jaar opnemen, dan allemaal tegelijk. ,,Als iemand zijn dagen heeft opgespaard ineens zegt dat hij drie maanden met vakantie gaat, ontstaat al snel een groot probleem", aldus Van Gelderen. ,,Het is uiteraard veel moeilijker om iemand voor een langere periode te missen dan voor bijvoorbeeld twee weken, wat een meer gemiddelde periode voor een verlof is.”
Bovendien is de bedoeling van verlofdagen dat mensen ontspannen waardoor de kans op bijvoorbeeld een burn-out kleiner wordt. ,,Iemand die alleen maar doorwerkt en vakantiedagen spaart, loopt een groter risico om fysiek uit te vallen”, legt Van Gelderen uit.
De vraag van de werkgever is gerechtvaardigd, alleen niet rechtmatig
Advies voor werknemers
Maar wat kun je nu doen als je werkgever je dringend verzoekt vrije dagen op te nemen? Bongers raadt aan om in ieder geval het gesprek aan te gaan, om samen met de werkgever te kijken wat de beste optie is. ,,Het is een kwestie van geven en nemen”, aldus Bongers. ,,In deze moeilijke tijd mag je wel wat inschikkelijkheid verwachten. De vraag van de werkgever is gerechtvaardigd, alleen niet rechtmatig.”
Ook Van Gelderen adviseert werknemers om het overleg met hun werkgevers te zoeken. ,,Je bent nooit verplicht om er gehoor aan te geven, maar tegelijkertijd is het nu wel de tijd waarin je met elkaar meedenkt, als werkgever- en nemer. Bovendien zal er zich later vast een situatie voordoen waarin de werknemer iets nodig heeft van de werkgever, terwijl die daar dan ook niet toe verplicht is.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom
Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
‘Verplicht vrij’ met de bouwvak, is dat nog wel van deze tijd?
Dit weekend begint voor de regio Noord-Nederland de bouwvak. Hoewel deze ooit verplichte vakantieperiode in de zomer al bijna veertig jaar niet meer officieel bestaat, houden veel bedrijven in de bouwsector er nog steeds aan vast. Maar past zo’n concept nog wel bij de huidige arbeidsmarkt? -
PREMIUMZicht op de dood
Claudia verloor haar zoon, nu helpt ze zelf mensen die rouwen: ‘Je moet de pijn kunnen verdragen’
In haar praktijk begeleidt Claudia van Hoorn (53) mensen die in rouw zitten door verlies van een dierbare, maar ook van gezondheid, werk of relatie. Of je nou wil of niet, je móet het rouwproces doorleven, vertelt ze. ,,Je moet de pijn kunnen verdragen.”
-
PREMIUMaan het werk
2 jaar oud en naar bijles moeten, we beginnen steeds eerder met labeltjes opplakken
We hebben in Nederland een voorliefde voor het afnemen van tests om ons te laten vertellen wie we zijn. Volgens Anne-Marije Buckens (34), die al ruim tien jaar een bedrijf heeft waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, kunnen we beter vanuit ons hart denken. -
-
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUMaan het werk
Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan
Genieten van het leven, kan dat pas als je met pensioen bent? Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze merkt op dat veel mensen aftellen tot hun pensioen, terwijl ze tijdens hun loopbaan van al het leven kunnen genieten. “Genieten van het leven zou niet in de wachtstand moeten staan totdat de overheid besluit dat je kunt stoppen met werken.”