'Van te hard werken krijg je een koude neus'
Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: krijg je van hard werken echt een koude neus?
Wie beweert dit?
,,Heb je ook binnen tijdens je werk of studie weleens last van een koude neus? Dan werk of denk je misschien te hard.” Dat schreef Metro onlangs. De krant baseert zich op onderzoek van de University of Nottingham. De onderzoekers registreerden met warmtecamera’s dat de temperatuur in de neus afnam als proefpersonen moeilijke taken voor de kiezen kregen. Op de site van de universiteit wordt uitgelegd dat bij deze taken de ademhaling verandert en het autonome zenuwstelsel in werking treedt. Mogelijk gaat er bloed van de neus naar de hersenen, maar dat moet nog verder worden onderzocht, aldus de universiteit.
Dit klinkt best vergezocht...
En toch werd een dergelijke uitkomst ook door de Nederlander Hans Veltman gedaan, die in 2005 voor TNO onderzoek deed hoe je mentaal belastend werk op een makkelijke manier kon meten. Een Japanse collega-onderzoeker zette hem op het spoor van de neustemperatuur. ,,Bij mentaal belastend werk gaan de hartslag, ademhaling en bloeddruk omhoog”, legt Veltman uit. ,,Als je wilt weten of werknemers flink mentaal belast worden en als je ze niet helemaal wil volhangen met sensoren, dan zou het meten van de neustemperatuur een goede optie zijn.”
De theorie is dat door de mentale last de bloedvaten vernauwen en de neus sneller de omgevingstemperatuur aanneemt. En dat bleek ook uit een klein eerste experiment dat Veltman uitvoerde. ,,Bij een mentale taak van drie minuten ging de neustemperatuur omlaag, daarna kregen de proefpersonen drie minuten rust en ging de neustemperatuur weer omhoog.”
Maar toen kwam de tweede test
Veltman herhaalde de test. De proefpersonen hadden bij de eerste test hun kin, voor een nauwkeurige meting, in een steun gelegd. Het resultaat was dat ze door hun neus ademden. ,,In die tweede test moesten ze verplicht door hun mond ademden en plots zag je die neustemperatuur niet meer zo snel dalen. Het onderzoek klopt dus wel, maar alleen als je je mond dicht houdt.”
Dit heeft trouwens niks te maken met bloed dat naar de hersenen gaat bij een mentale taak, zoals op de site van de University of Nottingham wordt gesuggereerd. ,,De hersenen gebruiken amper meer bloed als ze moeilijke taken moeten uitvoeren”, aldus Veltman. ,,Maar: het lichaam geeft wel een reactie. Het geactiveerde zenuwstelsel zorgt ervoor dat bloedvaten vernauwen, de bloeddruk stijgt, de hartslag anders wordt en de ademhaling ook. Als je dan door je neus blijft ademhalen, zorgt het ook voor een koudere neus.” Wie werkt met de mond dicht en toch een koude neus krijgt, werkt misschien dus wel te hard. Maar het is natuurlijk in deze dagen ook niet uitgesloten dat het gewoon (te) koud is.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
PREMIUM
Tip pensioenfonds onthult triplefunctie van 104 uur in de week, werknemer ontslagen: 'Onacceptabel’
Een man die in het geheim voor drie werkgevers tegelijk werkte, is tegen de lamp gelopen. Dat gebeurde nadat een van zijn werkgevers lucht kreeg van zijn veelomvattende nevenwerkzaamheden. Hij is alle drie zijn banen kwijt en moet van de rechter zijn oud-werkgevers een bedrag van zo’n 90.000 euro betalen.Ridderkerk, Voorburg, Den Haag -
column
Altijd naar je gevoel luisteren? Beroerd advies
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: je intuïtie volgen -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Een hond aanschaffen van het vitaliteitsbudget? Ondernemer Pepijn juicht het toe
Een werknemer wilde graag een hond kopen van het zogenaamde ‘vitaliteitsbudget’. Een potje geld dat de werkgever beschikbaar stelde aan werknemers om hun gezondheid te verbeteren. Dat leverde veel discussie op, was het budget daar wel voor bedoeld? Ondernemer Pepijn vindt van wel.
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
Gezond op de Zaak
Waar of niet: ‘Koffie drinken op een lege maag is schadelijk’
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: is koffie drinken op een lege maag ongezond? -
Gezond op de Zaak
Waar of niet niet waar: 'Hoge hakken zijn ongezond'
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: de hele dag op hoge hakken lopen, wat doet dat met je lijf?