Tobias (23): ‘Ik krijg heel wat vakantiedagen, ik kan in totaal twee maanden vrij nemen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Tobias (23) is senior technician synthesis. Hij zit in een research en developmentteam, waar hij zich onder andere bezighoudt met het kunstmatig bereiden van hars, het bindmiddel voor verf en lak.
Wat verdien je?
,,Ik verdien 3202 euro bruto, netto is dat 2600 euro.”
Ben je blij met je salaris?
,,Ik ben erg tevreden, vooral als ik kijk naar mijn werkervaring. Ik begin net met mijn carrière en als ik dan kijk naar wat ik op deze werkplek ga doen en ga leren, dan heb ik niets te klagen. Ik vind het ook lastig om te zeggen of mijn salaris nou te veel of te weinig is, daar heb ik mij niet in verdiept.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb een computer gekregen met daarop de software die ik nodig heb voor het labwerk. Dat zijn bepaalde applicaties, waar ik bijvoorbeeld formules of recepten mee kan maken. Daarnaast ben ik aangesloten bij een pensioenfonds en heb ik me opgegeven voor een collectieve woonverzekering, die ook via mijn werkgever gaat.
Er is een dertiende maand en ik krijg een inzetbaarheidsbudget, wat ik kan gebruiken voor cursussen of andere activiteiten die goed zijn voor mijn fysieke of mentale gezondheid. Ook krijg ik heel wat vakantiedagen, ik kan in totaal twee maanden vrij nemen.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik kreeg in eerste instantie een jaarcontract, met uitzicht op een vast contract. Het onderhandelen komt dan pas later. Ik weet ook eigenlijk niet of het mogelijk was om te onderhandelen. Ze hebben me een voorstel gedaan, daar ben ik op ingegaan want het was een flinke vooruitgang ten opzichte van mijn vorige baan. Daarom vond ik het niet nodig om te onderhandelen. Dan kijk ik later wel wat er mogelijk is qua verhoging. Als ik erop terugkijk had ik op z’n minst kunnen vragen of ik zelf een tegenvoorstel kon doen.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Als ik het aan mijn collega’s zou vragen wat ze verdienen, dan zijn ze daar open over. Er heerst wel een sfeer dat iedereen zich bewust is van het feit dat ze een goed salaris hebben. Als ik ga onderhandelen voor een vast contract dan lijkt het me wel een goed idee om actief rond te vragen aan jonge mensen wat zij verdienen. Wat ik tot nu toe heb ervaren qua loonschalen is dat het eerlijk verdeeld is. Iemand die al tientallen jaren werkervaring heeft zit logischerwijs in een hogere schaal. Daar is goed over nagedacht.”
Lees ook bij Intermediair: 15 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling
Hoe zie je de toekomst?
,,Tot nu toe vind ik het werk heel leuk. Ik wil graag het komende jaar ervaren hoe het is om in dit bedrijf werkzaam te zijn. Het idee is wel dat ik hier zo’n drie, vier jaar blijf werken. Ik hou echt van de chemiesector.”
Verdient Tobias genoeg?
Leeftijd: 23
Aantal jaar relevante werkervaring: 1
Opleidingsniveau: HBO
Aantal werkzame uren per week: 40
Functie: chemicus
Niveau: uitvoerend & onderzoekend
Aantal werknemers: 3000
Vestigingsland hoofdkantoor: Duitsland
Branche: industrie
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris verdient iemand met dezelfde functie en werkervaring als Tobias gemiddeld 2933 euro bruto. ,,Dat bedrag verbaast me niet. Voor mijn werkervaring en opleiding denk ik dat dit een goede schatting is. Bij mijn vorige baan verdiende ik veel minder, dat bedrijf was ook een stuk kleiner.”
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Salaris
Erik: ‘Als je op zaterdag 24 uur overwerkt krijg je 200 procent uitbetaald’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Erik (39) heeft een leidinggevende functie als wachtcommandant bij de brandweer. -
Salaris
Sarah (34) is teamleider bij een bank: 'Ik werk hard voor mijn geld, maar vooral omdat ik het leuk vind’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sarah (34) werkt als teamleider Know Your Customer (KYC) bij een grootbank. Zij stuurt een team van 15 analisten aan die mogelijke witwaspraktijken opsporen bij zakelijke klanten van de bank.
-
Salaris
‘Wilde graag hetzelfde blijven verdienen maar met minder werkuren, dat is gelukt’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marloes (33) werkt als psychiatrisch verpleegkundige bij de crisisdienst. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Zo ga je een gesprek aan met onbekenden: ‘Fijn luchtig gesprek is vaak al genoeg op een borrel’
Kijk jij liever op je telefoon tijdens de nieuwjaarsborrel dan in gesprek te gaan met een vreemde? Je bent niet de enige. Gelukkig is daar wat aan te doen. Wicher Schols en Jelle Hermus helpen je op weg.