Tanja’s zoon ging van havo/vwo naar bbl-opleiding: ‘Hij volgt zijn hart, trotser kan je me niet maken’
Van havo/vwo, naar havo, naar vmbo, naar volgend jaar beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De schoolcarrière van de 16-jarige Finn is niet bepaald de loopbaan die je veel op LinkedIn voorbij ziet komen. Maar zijn moeder, Tanja Schollen, noemt het een ‘succesverhaal’. ‘Mijn zoon volgt zijn hart en kiest voor wat bij hem past. Trotser kan je mij als moeder niet maken.’
Hij zei: Mam, ik kan het wel, maar ik wil het niet. Ik haat leren
Na de basisschool komt Finn in een dakpanklas op havo/vwo terecht, waardoor hij pas na een jaar tussen die twee richtingen hoeft te kiezen. Het is de logische stap die voortvloeit uit zijn Cito-score. Maar al in het tweede leerjaar is de lol er voor de tiener vanaf. ,,Hij was echt diep ongelukkig”, vertelt zijn moeder Tanja. ,,Eerst koppelden wij dat als ouders niet per se aan het niveau. We dachten: het zal de pubertijd wel zijn.”
Maar ook wanneer Finn van school wisselt en nog voor het einde van dat schooljaar voor havo kiest, gaat het niet beter. ,,Aan zijn kunnen lag het volgens de school niet. Dus dan ga je met je kind in gesprek. Toen kwam de aap uit de mouw. Hij zei: Mam, ik kan het wel, maar ik wil het niet. Ik haat leren. Ik ben in de wieg gelegd om te werken en niet om met mijn hoofd in de schoolboeken te zitten. Elke dag op school is voor mij de hel.”
Lees ook bij intermediair: Heeft het zin te solliciteren zonder passende werkervaring?
Van havo/vwo naar vmbo
Lange en emotionele gesprekken volgen aan de keukentafel in huize Schollen. ,,Natuurlijk hebben wij vragen gesteld. Vragen als: je kán het wel, waarom niet het hoogst haalbare eruit halen? En: gooi je niet gewoon je kont tegen de krib?” Maar de antwoorden van Finn zijn keer op keer hetzelfde: hij wil niet leren, maar werken. ,,Ja, wie zijn wij dan als ouders om te zeggen: je moet havo doen? Havo is misschien ‘hoger’ dan vmbo, maar niet ‘beter’”, zo stelt zijn moeder. ,,Toen we die niveaus eenmaal loslieten bracht dat rust, zowel bij ons als bij hem.”
Toen we die niveaus eenmaal loslieten bracht dat rust, zowel bij ons als bij hem
Finn maakt de overstap naar vmbo-tl. Ook krijgt hij een bijbaantje bij een fietsenmaker. Vooral door dat laatste zien zijn ouders hem volledig opbloeien. ,,Toen wisten we zeker dat het geen bevlieging was. Als hij uit school kwam, was het vaak één bak ellende. Maar als hij uit zijn werk komt, dan zit hij vol verhalen.” Bovendien neemt zijn werkgever een mentorrol aan voor Finn. ,,Hij leert hem alles: fietsen repareren, klanten helpen en binnenkort mag hij ook meekijken met de inkopen. En misschien wel het mooiste: hij stimuleert Finn om zijn hart te blijven volgen, ook als dit betekent dat hij iets anders wil dan fietsenmaker worden.”
Leren versus werken
Inmiddels heeft Finn zijn vmbo-diploma op zak. ,,Vorige week donderdag hoorde hij dat hij het gehaald heeft,” vertelt zijn moeder. ,,Met zijn hakken over de sloot.” Hoewel de tiener niets liever zou willen dan volle bak bij zijn werkgever aan de slag gaan, is hij verplicht om nog twee jaar door te studeren. ,,Tot zijn 18de moet hij naar school, anders krijg ik de leerplichtambtenaar op mijn dak”, aldus Tanja. ,,We hebben tegen Finn gezegd: ga maar opnieuw kijken wat het beste bij jou past. We horen het wel.”
En dat is wat haar zoon heeft gedaan, met als uitkomst: de bbl-opleiding Retail & Management, waarvoor hij slechts één dag per week naar school hoeft. De andere vier dagen kan hij werken. ,,Hij gaat die opleiding echt doen omdat hij naar school móét, anders was hij fulltime aan het werk gegaan.” Ondertussen blijven zijn ouders het gesprek met de tiener aangaan over welke kant hij op wil. ,,Maar hij zegt gewoon te willen kijken waar het leven hem brengt. Hij gaat zijn geluk achterna. Dat vind ik mooi, ik weet zeker dat hij er wel komt.”
Niveaus loslaten
Door het verhaal van haar zoon te delen op LinkedIn hoopt Tanja dat mensen anders naar de schoolniveaus gaan kijken. ,,Ik vind dat de huidige maatschappij behoorlijk minachtend doet tegenover vmbo- en mbo-opleidingen. Alleen al als je naar de Cito-uitslagen kijkt, geven we onbewust een signaal af: vmbo-kader wordt aangegeven met de kleur rood, vmbo-tl met de kleur oranje, havo heeft geel en vwo groen. Ik denk dat we met zijn allen anders naar die niveaus moeten kijken, en ze misschien niet eens meer als niveaus moeten zien.”
Tanja is van mening dat er iets aan het schoolsysteem moet veranderen. Of je nou vwo of vmbo doet: het huidige systeem is volledig ingericht op leren vanuit studieboeken. ,,Maar waarom kinderen – óók die op het vwo zitten – niet bewust laten kiezen? Willen ze leren uit boeken, of uit de praktijk? Praktijkscholen zijn er nu wel, maar niet voor havo/vwo-leerlingen. Terwijl je daar ook behoefte aan kan hebben als je goed kan leren.”
Met haar post zal ze niet direct invloed hebben op het Nederlandse schoolsysteem, dat beseft Tanja maar al te goed. Maar met inmiddels meer dan 26.000 likes op de teller heeft ze wel heel veel Nederlanders bereikt. De moeder van Finn hoopt dan ook dat ze met het verhaal over haar zoon in ieder geval bij ouders van schoolgaande kinderen een zaadje heeft gepland. ,,Dat ik heb laten zien: kijk eens wat er gebeurt als je je verwachtingen loslaat.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maartens ode aan vakmensen krijgt duizenden likes op LinkedIn: ‘Mbo lijkt soms niet meer genoeg’
Vakmensen worden nog steeds te weinig gewaardeerd, vindt ondernemer Maarten Kippersluis (33). Als eigenaar van Gras van de Buren werkt hij dagelijks met mensen die naadloos stukken kunstgras aan elkaar lijmen. Werk waar veel ervaring en expertise voor nodig is, maar dat nog niet altijd op waarde wordt geschat. Op LinkedIn komt de ondernemer op voor vakmensen en werken met je handen. -
PREMIUM
Hoog IQ en goed met cijfers; dit IT-bedrijf heeft alleen mensen met autisme in dienst: ‘Ze presteren juist beter’
Het lukt veel werkgevers niet om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te hebben en houden. Het Goudse bedrijf Carapax IT heeft juist alleen maar mensen met autisme in dienst. Het bedrijf heeft daarvoor een methode ontwikkeld waar andere bedrijven nu belangstelling voor hebben. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Wat doet een...
Caroline zorgt dat haar collega’s alles hebben om te kunnen werken: ‘Ik blus de brandjes’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Caroline Bánki (48) manager corporate services bij softwarebedrijf SAS. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.
-
PREMIUMMET VIDEO
In alle rust en privacy thuis hulp bij haarverlies door ziekte: ‘Jolanda is goud’
Als je te maken krijgt met kanker, voel je je kwetsbaar. Valt je haar uit, dan wordt het helemaal precair, aldus lotgenoten Annelize en Cobie. Gelukkig is er Jolanda de Jong, van JoJo Hoofdzorg. Jolanda komt voor haarproblemen aan huis, en zorgt in alle rust en privacy voor een passende oplossing. ,,Ze is goud”, zeggen haar cliënten. -
1
Waarom iemand die goed presteert toch slecht werk kan leveren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: targetgericht werken -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?