Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Ik verdien netto 1477 euro per maand. Bruto is het 1645 euro.”
Blij mee?
,,Ja, want ik heb sinds januari salarisverhoging gekregen. Dat komt omdat we meer subsidie hebben gekregen en we hebben meer eigen inkomsten. Ook verdien ik nu meer vanwege de invoering van de Fair Practice Code. Dat houdt in dat mensen die werkzaam zijn in de kunst- en cultuursector eerlijk krijgen betaald voor hun werk. In 2013 is er enorm bezuinigd in deze branche en omdat het werk toch gedaan moest worden werden mensen minder uitbetaald. Vanuit de overheid is eindelijk gezien dat iedereen zwaar onderbetaald werd voor ervaring en opleiding.”
De tekst gaat verder onder de salaristool.
Hoeveel ben je meer gaan verdienen?
,,Ik verdiende eerst 1050 netto en toen had ik ook een andere baan erbij als freelance communicatiemedewerker. Ik ben 400 euro netto omhoog gegaan per maand, met een halve dag extra werken per week erbij. Ik heb die andere baan opgezegd, zodat ik meer tijd kan besteden aan muziek maken.”
Heb je een financieel doel met je muziek?
,,Ik vind het leuk om er nu meer tijd in te steken en het zou leuk zijn als ik er wat mee zou kunnen verdienen aan optredens, maar als ik er niks mee zou verdienen dan zou ik het ook doen.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, eigenlijk niet. Als je bij een instelling als deze gaat werken dan weet je dat het geld er gewoon niet is. Toen ik er ging werken was de helft van het personeel ontslagen vanwege de bezuinigingen en had de directeur al salaris ingeleverd, zodat iedereen betaald kon krijgen.”
Ik heb geprobeerd om voor corporate te werken, maar dat kon ik helemaal niet aan
Ooit bedacht om in een andere branche aan de slag te gaan?
,,Ik heb geprobeerd om voor corporate te werken, maar dat kon ik helemaal niet aan. Dat hele strakke in pak en iedereen op dezelfde tijd beginnen. Ik zou het dubbele kunnen verdienen van wat ik nu krijg, maar ik spendeer veel liever mijn tijd met m’n vriendin en hond, dan op een kantoor waar ik het niet naar mijn zin heb.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Vijf weken vakantie per jaar, vakantiegeld, pensioenopbouw en dat soort dingen. Zaken als opleidingsbudget zijn niet contractueel vastgelegd. Maar als je nu met het thuiswerken een andere laptop nodig hebt of een betere stoel, dan kun je dat vragen en wordt het geregeld.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik weet het niet van al mijn collega’s, maar weet wel dat er weinig verschil is. Dat zelfs de directeur niet veel meer verdient dan de rest van het personeel.”
Verdient Steffan genoeg?
Leeftijd: 34
Aantal jaar werkervaring: 8
Aantal werkzame uren per week: 25
Opleiding: universitaire master
Functie: communicatie
Branche: kunst (maar dat wordt niet vermeld dus gekozen voor ‘overig’)
Aantal werknemers: 14
Vestigingsland hoofdkantoor: Nederland
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2033 euro bruto. ,,Ik wist dat het nu goed zit. Ik heb wel vijf jaar voor een lager inkomen gewerkt, maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Als je nu ook nog fair beloond wordt, dan kun je alleen maar tevreden zijn.
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sijbren (32) leverde twee derde van zijn salaris in voor zijn droombaan
Bij een nieuwe baan gaan we liever voor wat meer salaris, maar dat geldt niet voor Sijbren Bartlema (32). Hij ruilde zijn baan als chemisch technoloog (5000 euro bruto per maand) in voor een baan in een restaurantkeuken (1850 euro bruto per maand). ,,Nu doe ik iets wat ik écht leuk vind.” -
PREMIUM
Niet bij begrafenis kunnen zijn? Dankzij deze cameraman ben je er tot het allerlaatste moment bij
Diep verdrietig de begrafenis moeten missen. Het overkomt velen, nu maar vijftig mensen naar een begrafenis mogen komen vanwege de coronarestricties. Toch lijkt er nu een oplossing te zijn: steeds meer cameramensen leggen ook het moment van begraven live vast, inclusief de wandeling naar de begraafplaats. Zo hoeft niemand ook maar één moment te missen. -
Burn-out ligt op de loer: LinkedIn geeft duizenden medewerkers deze week vakantie
Het sociale medium LinkedIn heeft bijna al zijn werknemers (15.900 mensen) sinds afgelopen weekeinde een week vakantie gegeven. Het geeft hen de tijd de batterij op te laden en vermindert het risico op burn-outs in deze tijden van thuiswerken, zo stelt het bedrijf. -
PREMIUMLeeftijdsdiscriminatie
Zij zijn volgens werkgevers ‘te oud’ voor een nieuwe baan
Nog altijd vinden oudere werkzoekenden moeilijker een nieuwe baan. Vooroordelen over oudere werknemers zorgen ervoor dat werkgevers liever kiezen voor een jongere kandidaat. Drie werkenden vertellen over hun ervaringen. -
Owen (20) handelt op de beurs: ‘Mijn ouders betalen al lange tijd niks meer voor me’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Owen (20) werkt als zzp’er en handelt op de beurs in valuta. Hij werkt 30 uur in de week.
-
Salaris
Fysiotherapeut Myrna: ‘Ik heb meer taken gekregen, maar geen opslag’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Myrna (30) werkt 24 uur per week als fysiotherapeut en leidinggevende. -
PREMIUM
Diana's verfwinkel is ineens wereldberoemd: ‘Klanten rijden soms 3 uur voor ons om’
Diana van Surksum (49) beleeft een ware digitale stormloop op haar verf- en restylewinkel MaisonMansion in Nunspeet. Zes jaar geleden begon ze met helemaal niets. Nu noemt Facebook haar ‘wereldberoemd’. Haar video's over klusprojecten zijn razend populair en bereiken tot wel 300.000 mensen. -
Salaris
Santousha: ‘Ik ben niet zozeer bezig met meer verdienen, maar met minder doen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Santousha (33) werkt sinds drie jaar voor zichzelf als online marketeer. Ze werkt tussen de twintig en dertig uur.