Snack jij meer nu je thuiswerkt? Vijf tips tegen overmatig snaaien
Thuiswerkers hebben de bedrijfskantine verruild voor hun eigen koelkast. Dat betekent geen kroketten of belegde broodjes meer. Maar wat kun je nu het beste eten om je goed te kunnen concentreren en beter te presteren tijdens de werkdag? Twee experts geven antwoord.
Delen per e-mail
Het Voedingscentrum bracht in november 2020 een rapport uit, waarin staat dat sinds maart vorig jaar zo’n 17 procent van de Nederlanders is aangekomen, en gemiddeld 2,8 kilo. Everdien van der Leek, diëtist en gezondheidswetenschapper, legt uit: ,,Als je thuis werkt heb je meer eten tot je beschikking, en alles is dichterbij. Zorg dus dat er geen uitdagende dingen in de keukenkastjes liggen.’’
Heleen Geubbels is neuropsycholoog en werkt bij de hersenstichting. ,,De hersenen wegen één tot anderhalve kilo, maar verbruiken twintig procent van je energie. Dat is heel veel, voor zo’n relatief klein orgaan. Voeding is dus zeker belangrijk voor hoe je hersenen functioneren.’’ Ze geeft het voorbeeld van een keer per week vette vis eten. ,,Dat kan het risico op dementie verkleinen. Maar de link tussen voeding en de hersenen is van allerlei factoren afhankelijk en er is nog veel extra onderzoek nodig.’’
Je bloedsuikerspiegel mag niet te veel pieken en dalen gedurende de dag
Wat wel zeker is? ,,Het belangrijkste voor je hersenen is een stabiele toevoer van glucose’’, aldus Geubbels. ,,Dus je bloedsuikerspiegel mag niet te veel pieken en dalen gedurende de dag.’’ Chocola en taart kun je dus beter laten staan. Maar wat dan wel?
Geubbels somt de belangrijke voedingsstoffen voor je hersenen op: ,,Onverzadigde vetzuren, zoals omega-3-vetzuren. Die zitten in vette vis zoals zalm, haring of makreel. Eet je geen vis? Deze vetzuren zitten ook in ongezouten noten, maar in mindere mate. En in capsules, zoals visolie- of algencapsules.’’ Daarnaast is vitamine B erg belangrijk, zoals B12. ,,Een tekort daaraan kan leiden tot concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Vitamine B zit in allerlei groente en fruit. En in vlees, vis, zuivel en peulvruchten. Voor hersenen in ontwikkeling zijn mineralen zoals jodium en zink heel belangrijk.’’
Er bestaat helaas niet één magische snack of drank die je supergefocust maakt, beaamt Van der Leek. ,,Cafeïne komt er misschien het dichtst bij in de buurt.’’ Dit stofje zit in koffie, en in groene en zwarte thee. ,,Zo’n 4 tot 5 koppen koffie per dag zijn acceptabel, maar het ligt ook aan je persoonlijke tolerantie voor cafeïne.’’ Een kopje thee bevat ongeveer de helft van de cafeïne als een kop koffie. Het is trouwens een grote fabel dat koffie vochtafdrijvend is, zegt ze. ,,Je moet vaker plassen, maar niet méér.’’
En voeding is maar een stukje van de oplossing, benadrukt Geubbels. ,,Beweging is ook heel belangrijk, dat zorgt voor een goede conditie van je bloedvaten en verbetert de communicatie tussen hersencellen. En vergeet slaap niet. Slaap heeft heel veel invloed op je stemming en hoe goed je dingen kunt onthouden. Net als ontspanning.’’
Deze tips helpen je zó te eten, dat je het productiefst bent gedurende de dag.
1. Vermijd de suikerpiek
Het is belangrijk om je brandstof op peil te houden, zeggen beide vrouwen. Vermijd snelle koolhydraten zoals witbrood of saucijzenbroodjes, die veroorzaken een suikerpiek en geven niet lang een vol gevoel. Geubbels: ,,Frisdrank is niet logisch, in verband met pieken en dalen. Thee en koffie zonder suiker wel, en alcohol vermijden.’’
Van der Leek: ,,Kies volkoren in plaats van witbrood, en ga voor groenten, fruit noten en peulvruchten. Daardoor voel je je fitter en energiek.’’
2. Maak het makkelijk
Wil je een salade maken voor lunch? Van der Leek: ,,Bereid hem ‘s avonds alvast voor of kook een dubbele portie. Verdeel ze meteen, anders gaat de pan misschien alsnog leeg. Maak het makkelijk, leuk en voedzaam.’’
3. Boost jezelf met cafeïne
Energiedrankjes bevatten ook cafeïne, maar toch raadt de diëtist ze af. ,,Door de toegevoegde suikers en andere stoffen droog je ervan uit. 4 tot 5 koppen koffie of 2 tot 3 koppen zwarte en groene thee.’’
4. Drink verstandig
Uitdrogen is slecht voor je hersenen. Drink per dag 1,5 tot 2 liter water, koffie en thee. Van der Leek: ,,Stop voor de afwisseling een schijfje citroen, sinaasappel, gember of kaneel in je water. En luister naar je lijf: de beste graadmeter is urine. Die moet lichtgeel en helder zijn.’’
5. Weg met die snoeppot
,,Uit onderzoek blijkt dat mensen meer eten uit een doorzichtige snoeppot, dan wanneer ze niet kunnen zien wat erin zit’’, zegt Van der Leek. ,,Ook zijn snackmomenten soms een uitstelstrategie op de werkdag. Dat is ‘hoofdhonger’: als je even geen zin hebt of toe bent aan afleiding. Snacken geeft dan een fijn gevoel, maar je kunt voor de concentratie beter een blokje omlopen en een andere omgeving opzoeken.’’
Er zijn allerlei soorten voedingsmiddelen die we te danken hebben aan schimmels, bacteriën en gisten. Hoe kan het dat die voedingsmiddelen juist wel lekker en goed voor je zijn? Microbioloog Remco Kort (Vrije Universiteit) legt het je uit.
Bekijk de video’s van AD Werkt in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Ibrahim (25) wil jongeren inspireren: ‘Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan’
Jongeren met een niet-westerse achtergrond kunnen het ver schoppen als ze zelf óók meer in kansen denken. Ibrahim Jabri uit Utrecht wil met zijn drie bachelor- en drie masterdiploma’s een inspiratiebron zijn. ,,Ik heb nooit gedacht dat ik iets níet kan.’’ -
Koken & eten
Maaltijd steeds vaker uit een doos: zo houd je het toch nog gezond
Steeds meer mensen laten hun warme hap thuis bezorgen. Bakje open, eventueel uitstorten op een bord en aanvallen maar. Handig, maar hoe zorg je dat je ook nog een beetje gezond blijft eten (en geen kamerolifantje wordt)? -
Zit je in de put? Vijf tips om je dag op te vrolijken
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: één ding om naar uit te kijken. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Bonus van ruim 1 miljoen voor topvrouw FrieslandCampina, geen geld voor melkveehouders
Een vrijwillig vertrekkende financieel directeur een bonus van 1,1 miljoen euro meegeven terwijl zo'n 17.000 leden-melkveehouders voor het eerst geen winstdeling krijgen. FrieslandCampina zet heel wat kwaad bloed met deze in de ogen van velen ‘scheve’ situatie. De zuivelcoöperatie zegt haar contractuele verplichtingen na te komen met de vertrekpremie maar die is volgens deskundigen in strijd met de code van goed bedrijfsbestuur.
-
PREMIUM
Honderden metaalarbeiders leggen vandaag het werk neer voor hoger loon: ‘Het is tricky om te staken’
Honderden werknemers van metaalbedrijven rondom Dordrecht leggen vandaag en morgen het werk neer. Ze staken om een hoger salaris af te dwingen. Maar hoe effectief is het middel nu echt bij de cao-onderhandelingen? -
Kleine ondernemer? Dit bepaalt of klanten een prijsverhoging accepteren
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gerechtigheid -
PREMIUM
Deze hoteluitbater heeft zestien hotels in zes landen: ‘Ik ben soms een beetje té vasthoudend’
Grote belangen, groot geld, veel werknemers: wat drijft topbestuurders? Het succes is voor hen, maar ook de tegenslagen in crisistijd. Liran Wizman (44), oprichter en voorzitter van hotelgroep Sircle Collection, gebruikt de coronatijd om nieuwe dingen te bedenken.