'Slecht kantoorlicht maakt je dommer'
Te veel tijd doorbrengen in een te zwak verlichte omgeving tast mogelijk de capaciteit van de hersenen aan. Dat suggereert een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Hippocampus. Carrièreplatform Intermediair vroeg een Nederlandse lichtexpert hoe dat precies zit.
De studie is gebaseerd op experimenten met een Afrikaanse rattensoort die bekendstaat om zijn dag- en nachtritme: net als mensen leven ze overdag en slapen ze ’s nachts. De ene helft van de ratten mocht volgens dit normale ritme leven. De rest werd overdag blootgesteld aan enkel zwak licht. Dat leidde ertoe dat zij 30 procent van de capaciteit van hun hippocampus verloren: het hersengebied dat een grote rol speelt bij het geheugen en cognitief vermogen.
In andere woorden: zwakke verlichting genereert domheid
De hoeveelheid verbindingen die in de hersenen wordt aangemaakt neemt significant af, legt onderzoeker Joel Soler van de Michigan State University uit. ,,In andere woorden: zwakke verlichting genereert domheid." Onderzoeker Antonio Núñez vertelt dat het onderzoek goed uit te vergroten is naar mensen en vergelijkt de uitkomst met wanneer je een paar uur in een theater bent geweest en daarna moeite hebt je auto terug te vinden op een drukke parkeerplaats.
Effect op prestatievermogen
Zeer interessant, noemt professor Wout van Bommel het onderzoek. De uitkomst verbaast hem niets: hij heeft altijd bij Philips gewerkt en houdt zich al bijna vijftig jaar bezig met licht, waarvan de laatste twintig met de ‘niet-visuele’ aspecten ervan. Hij behoorde tot pakweg de eerste tien mensen wereldwijd die begonnen te begrijpen dat licht niet alleen maar zorgt dat je iets beter kunt zien, maar ook een positief effect kan hebben op ons prestatievermogen.
Dat werkt simpel gezegd op twee manieren, vertelt Van Bommel: ,,Allereerst draagt licht bij aan een goed ritme. Hoe meer licht je ogen overdag zien, en dan met name in de ochtend, hoe beter je ’s nachts slaapt. Dat zorgt ervoor dat je hersenen goed kunnen uitrusten en je de volgende dag weer op en top kunt presteren. Daarnaast heeft de aanwezigheid van licht een direct positief effect op de prestatie van dat moment. Goede verlichting werkt dus dubbelop."
De reden waarom we juist in de ochtend fel licht kunnen gebruiken: om onszelf en ons brein wakker te schudden
Te weinig licht op kantoor
Over hoe dat laatste precies werkt weet de wetenschap nog weinig, maar het eerste proces is je vast bekend: wie weet inmiddels niet dat je ’s avonds het ‘blauwe licht’ van je smartphone of tablet moet vermijden omdat je dan je ritme in de war schopt en minder goed slaapt? Dat is precies de reden waarom we juist in de ochtend fel en niet te warm licht kunnen gebruiken: om onszelf en ons brein wakker te schudden.
Ondanks de kennis die lichtexperts de afgelopen twee decennia hebben opgedaan, met name over de biologische gevolgen ervan, is de Europese norm voor werkplekverlichting nog steeds enkel gebaseerd op visuele aspecten, vervolgt Van Bommel. ,,Dus: kun je zien wat nodig is om te doen wat je moet doen op een zo aangenaam mogelijke manier?" Dat heeft geleid tot een aanbeveling voor kunstlicht met een sterkte van 500 lux. Te weinig, aldus de expert. Hij durft te stellen dat het opgevoerd zou moeten worden tot 750 lux en dan het liefst blauwachtig wit licht, met name in de ochtend.
,,Maar het blijft lastig, want de biologie van ieder mens is anders en het aanwezige daglicht speelt ook mee. Al pikken je hersenen daar weinig van mee als je drie meter of verder van het raam vandaan zit en constant naar buiten kijkt." Gelukkig snappen ze bij steeds meer bedrijven dat iedereen baat heeft bij het opstellen van een ‘lichtscenario’, aldus Van Bommel.
De opgedane ‘domheid’ is overigens niet blijvend: de hersencapaciteit van de ratten herstelde na een maand.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
AD Werkt
5 Tips hoe je moet overleven op kantoor
Geen flauw idee waarom je moet scrummen? Waar in godsnaam je flexwerkplek is? En hoe je tussen de bomen vol disruptie en innovatie het bos nog moet zien? Kantooramazone en jeukwoordenspecialist Japke-d. Bouma geeft tips hoe te overleven op je werk. -
PREMIUM
Arie (65) solliciteerde zich suf en had de hoop bijna opgegeven, tot ineens de telefoon ging
Hij solliciteerde zich suf, maar telkens zonder blijvend resultaat. Arie Davidse (65) had de hoop bijna opgegeven, tot hij werd gebeld na een open sollicitatie. Of hij bode wilde worden bij de gemeente Krimpenerwaard? ,,Ook als je geen 24 meer bent, ligt de wereld voor je open.”Krimpen aan de Lek -
‘De kantoortuin is funest voor de mentale gezondheid’
Van het brein van de moderne werknemer wordt veel gevraagd. Een constante stroom prikkels kost zoveel energie, dat een burn-out op de loer ligt. De oplossing ligt bij de werkgever, stelt gezondheidszorgpsycholoog Ulrika Leons.
-
PREMIUMSalaris
‘Je moet dit werk voor je plezier doen, want van het salaris kun je niet leven’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joke (58) werkt als krantenbezorger. Zij vouwt de kranten en bezorgt deze iedere ochtend vroeg met haar man bij 300 tot 400 adressen. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Een stille kantoortuin? Dat is helemaal niet goed voor je
Het moderne werken is een rumoerig gebeuren. Hoe kunnen we nou eens in alle rust doorwerken? Juist niét door het op kantoor helemaal stil te maken.