SER: Vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven
Er moet een vrouwenquotum komen voor de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, stelt de Sociaal Economische Raad. De doorstroming van vrouwen naar de top gaat te traag en steviger maatregelen zijn nodig. Hans de Boer, namens de werkgevers: ,,Ik blijf het een zwaktebod vinden, maar een radicale trendbreuk is nodig.”
Delen per e-mail
Met een ingroeiquotum voor de raden van commissarissen hoopt de SER structureel het tij te keren. De raden moeten voor 30 procent (en op termijn 50 procent) uit vrouwen gaan bestaan. Beursgenoteerde bedrijven die nog niet aan de 30 procent voldoen, moeten bij een vrijkomende plaats een vrouw aanwijzen. Benoemen zij toch een man, dan moet het via een nieuwe wet mogelijk worden gemaakt om die benoeming terug te draaien.
Behalve dit quotum wil de SER de 5.000 grootste bedrijven in ons land verplichten om een plan op te stellen waarin zij duidelijk maken welke stappen zij zetten om meer vrouwen en mensen met een andere achtergrond in de (sub)top te krijgen. Over hun vorderingen moeten ze jaarlijks gaan rapporteren. Wat de SER betreft, gaat dit punt ook gelden voor de semi-publieke sector.
‘Versnelling’
,,Het gaat te traag, versnelling is nodig”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Sinds 2013 geldt in Nederland een wettelijk streefcijfer voor grote vennootschappen dat hun raden van bestuur en raden van commissarissen voor minimaal 30 procent bestaan uit vrouwen. Die getallen worden al jaren niet gehaald, en ook dit jaar blijven ze achter bij de doelstelling.
Ter illustratie: bij de 5.000 grootste bedrijven in Nederland ligt het aandeel vrouwen in topfuncties nu op 15 procent. Ook beursgenoteerde ondernemingen halen het streefcijfer niet. Het aandeel vrouwen in de raden van bestuur ligt gemiddeld op 8,5 procent. Onder commissarissen is het percentage vrouwen gemiddeld: 26,8 procent. Maar bekijk je het vanuit het aantal bedrijven, dan blijkt dat van de 88 slecht 30 bedrijven het streefcijfer van 30 procent halen.
De SER adviseert het kabinet naast een quotum en het verplichte plan voor bedrijven ook om maatregelen te treffen die gericht zijn op studiekeuzes, het slimmer organiseren van werktijden, kinderopvang en verlof en dergelijke. Hamer: ,,Dit pakket aan maatregelen moeten zorgen voor een evenredige vertegenwoordiging (50-50) van mannen en vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top van het bedrijfsleven en samenleving. Dát moet het nieuwe normaal worden.”
‘Radicale trendbreuk’
Werkgeversvoorman Hans de Boer was nooit echt voorstander van een vrouwenquotum. Volgens hem heeft zijn werkgeversvereniging VNO-NCW veel stappen gezet, waaronder de lancering van een speciale database met topvrouwen en convenanten, maar ging het te langzaam. ,,En hoewel ik het een zwaktebod blijf vinden, doen we daarom vandaag nieuwe voorstellen die moeten zorgen voor een radicale trendbreuk.”
Aan het niet halen van het wettelijk streefcijfer, was tot dusver geen sanctie verbonden. De SER gaat ervan uit dat het kabinet de voorstellen overneemt, waarmee het wettelijk geregeld moet worden. Bewindsvrouw Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, D66) dreigde vorig jaar nog met stevige maatregelen als bedrijven de cijfers niet beter zouden worden. Zij klopte later met haar collega Wouter Koolmees bij de SER aan met de vraag om met concrete voorstellen te komen.
Of het kabinet steun krijgt in de Kamer, is de vraag. De coalitie- en oppositiepartijen waren tot dusver ook geen voorstander van ingrijpen in het personeelsbeleid van bedrijven. D66 ging onlangs wel als eerste coalitiepartij ‘om’. Bij de VVD spraken invloedrijke VVD’ers als Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma zich eerder uit voor een quotum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
CNV-onderzoek: Nederlanders met vitaal beroep voelen zich onveilig op de werkvloer
Veel Nederlanders (71 procent) met een vitaal beroep voelen zich regelmatig onveilig op de werkvloer. Ze vinden dat ze een verhoogd risico lopen om corona te krijgen, doordat met name de 1,5 meter afstand niet wordt nageleefd. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 1100 werkenden. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Corona stelt nieuwe eisen aan managers: ‘Autoritaire type is door het ijs gezakt’
De autoritaire, controlerende en op status gerichte manager is passé, zegt het Nederlands Instituut van Psychologen op basis van een nieuw rapport. Leidinggeven op afstand vergt inlevingsvermogen en betrokkenheid, ziet professor Mark van Vugt van de Vrije Universiteit, één van de onderzoekers. -
BN’ers zijn fan van het wenkbrauwserum van Marjolein: ‘Kreeg ineens berichtje van Jamie Vaes’
Haar wenkbrauwproducten staan regelmatig in tijdschriften als Glamour, Grazia en Wendy en menig BN’er is fan. Dat had Marjolein Verhart uit Rozenburg niet verwacht, toen ze drie jaar geleden in een zonnestudio begon met het waxen van wenkbrauwen. Nu heeft ze een goedlopende cosmeticalijn met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en België én haar eigen salon.
-
PREMIUM
Dit bedrijf gaf personeel ijsvrij onder één voorwaarde: iedereen moet een sneeuwpop maken
Hij liet zijn personeel wel vaker ‘aparte dingen’ doen, maar toen André Wiersma maandag belde met de mededeling dat iedereen ‘ijsvrij’ had, kreeg hij de lachers op zijn hand. De eigenaar van Prefab Twente uit Westerhaar verbond er namelijk een harde voorwaarde aan: iedereen moest een sneeuwpop maken. De werknemers gingen meteen aan de slag. -
Dit is waarom we zo graag de gedachte van de ander invullen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: gedachtenlezen. -
Thuiswerken saai? Deze app koppelt je aan een willekeurige collega voor een kletspraatje
Gezellig kletsen met collega’s op de werkvloer zit er voorlopig nog niet in voor de meeste werkenden. Om toch sociaal contact te houden zijn er tegenwoordig digitale alternatieven: van een app voor een simpel kletspraatje tot een website waarbij je een live werksessie met elkaar kan inplannen.