SER: Vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven
Er moet een vrouwenquotum komen voor de 88 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, stelt de Sociaal Economische Raad. De doorstroming van vrouwen naar de top gaat te traag en steviger maatregelen zijn nodig. Hans de Boer, namens de werkgevers: ,,Ik blijf het een zwaktebod vinden, maar een radicale trendbreuk is nodig.”
Delen per e-mail
Met een ingroeiquotum voor de raden van commissarissen hoopt de SER structureel het tij te keren. De raden moeten voor 30 procent (en op termijn 50 procent) uit vrouwen gaan bestaan. Beursgenoteerde bedrijven die nog niet aan de 30 procent voldoen, moeten bij een vrijkomende plaats een vrouw aanwijzen. Benoemen zij toch een man, dan moet het via een nieuwe wet mogelijk worden gemaakt om die benoeming terug te draaien.
Behalve dit quotum wil de SER de 5.000 grootste bedrijven in ons land verplichten om een plan op te stellen waarin zij duidelijk maken welke stappen zij zetten om meer vrouwen en mensen met een andere achtergrond in de (sub)top te krijgen. Over hun vorderingen moeten ze jaarlijks gaan rapporteren. Wat de SER betreft, gaat dit punt ook gelden voor de semi-publieke sector.
‘Versnelling’
,,Het gaat te traag, versnelling is nodig”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Sinds 2013 geldt in Nederland een wettelijk streefcijfer voor grote vennootschappen dat hun raden van bestuur en raden van commissarissen voor minimaal 30 procent bestaan uit vrouwen. Die getallen worden al jaren niet gehaald, en ook dit jaar blijven ze achter bij de doelstelling.
Ter illustratie: bij de 5.000 grootste bedrijven in Nederland ligt het aandeel vrouwen in topfuncties nu op 15 procent. Ook beursgenoteerde ondernemingen halen het streefcijfer niet. Het aandeel vrouwen in de raden van bestuur ligt gemiddeld op 8,5 procent. Onder commissarissen is het percentage vrouwen gemiddeld: 26,8 procent. Maar bekijk je het vanuit het aantal bedrijven, dan blijkt dat van de 88 slecht 30 bedrijven het streefcijfer van 30 procent halen.
De SER adviseert het kabinet naast een quotum en het verplichte plan voor bedrijven ook om maatregelen te treffen die gericht zijn op studiekeuzes, het slimmer organiseren van werktijden, kinderopvang en verlof en dergelijke. Hamer: ,,Dit pakket aan maatregelen moeten zorgen voor een evenredige vertegenwoordiging (50-50) van mannen en vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond in de top van het bedrijfsleven en samenleving. Dát moet het nieuwe normaal worden.”
‘Radicale trendbreuk’
Werkgeversvoorman Hans de Boer was nooit echt voorstander van een vrouwenquotum. Volgens hem heeft zijn werkgeversvereniging VNO-NCW veel stappen gezet, waaronder de lancering van een speciale database met topvrouwen en convenanten, maar ging het te langzaam. ,,En hoewel ik het een zwaktebod blijf vinden, doen we daarom vandaag nieuwe voorstellen die moeten zorgen voor een radicale trendbreuk.”
Aan het niet halen van het wettelijk streefcijfer, was tot dusver geen sanctie verbonden. De SER gaat ervan uit dat het kabinet de voorstellen overneemt, waarmee het wettelijk geregeld moet worden. Bewindsvrouw Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, D66) dreigde vorig jaar nog met stevige maatregelen als bedrijven de cijfers niet beter zouden worden. Zij klopte later met haar collega Wouter Koolmees bij de SER aan met de vraag om met concrete voorstellen te komen.
Of het kabinet steun krijgt in de Kamer, is de vraag. De coalitie- en oppositiepartijen waren tot dusver ook geen voorstander van ingrijpen in het personeelsbeleid van bedrijven. D66 ging onlangs wel als eerste coalitiepartij ‘om’. Bij de VVD spraken invloedrijke VVD’ers als Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma zich eerder uit voor een quotum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Thuiswerktypes: ben jij een mopperaar, een kluizenaar of een multitasker?
Zoveel mogelijk thuiswerken is ook begin dit jaar de norm. Geen pretje als je last hebt van uitstelgedrag, onzekerheid of als de muren op je afkomen. Coach en trainer Ingrid Sikking ziet zeven typen thuiswerkers en geeft elk van hen tips. ‘Wees een fijne collega voor jezelf.’ -
Snack jij meer nu je thuiswerkt? Vijf tips tegen overmatig snaaien
Thuiswerkers hebben de bedrijfskantine verruild voor hun eigen koelkast. Dat betekent geen kroketten of belegde broodjes meer. Maar wat kun je nu het beste eten om je goed te kunnen concentreren en beter te presteren tijdens de werkdag? Twee experts geven antwoord. -
rechtbank Broodjesbezorger weigert mondkapje, mag na 6,5 jaar niet meer op werk komen
Een bezorger en een banketbakkerij uit Bilthoven liggen volledig met elkaar overhoop vanwege een conflict over het dragen van een mondkapje. De medewerker werd de toegang tot het bedrijf ontzegd omdat hij weigerde de instructies op te volgen. De rechter stelt de werkgever in het gelijk en oordeelt dat de man pas weer aan het werk mag zodra hij zijn mondkapje opdoet. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. -
PREMIUM
Deze Nederlandse YouTuber (19) heeft een miljoen abonnees maar wordt nooit herkend op straat
Hij is 19 jaar, heeft meer dan een miljoen fans op YouTube en komt ‘gewoon’ uit Houten: Benjamin van Valen, ook wel bekend als Benny Productions. Het zijn geen vlogs, games of tutorials waar hij wereldwijd de aandacht mee trekt, maar levensechte photoshopcreaties. ,,Eigenlijk heb ik het mezelf aangeleerd.” -
column Waarom de lockdown ons innovatiever maakt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: creatief denken.
-
Dit zijn de voordelen van mindful werken: ‘Niets zweverigs aan’
Uitstelgedrag, slaapgebrek of stress doen je prestaties op het werk geen goed. Mindfulness kan een oplossing bieden, zeggen trainers. Misschien is het zelfs een van je goede voornemens om ermee te beginnen. Maar hoe werkt het precies? En hoe houd je mindful zijn vol op een drukke werkdag? -
PREMIUM
Huisarts Rutger overvallen door Twitterstorm na coronatweet: ‘Een feit dat uit context wordt gehaald’
Huisarts Rutger Hempel (35) uit Groningen is onbedoeld in een Twitterstorm terechtgekomen nadat volgens hem een tweet over corona een compleet eigen leven is gaan leiden. Tegenstanders trekken zijn deskundigheid en integriteit in twijfel en dat doet de jonge huisarts groot verdriet. Zijn werkgevers staan als een blok achter hem. ,,Het was helemaal niet mijn bedoeling om de complotdenkers te voeden”, laat hij in gesprek met deze nieuwssite weten. -
PREMIUM
Thuiswerken met vijf kinderen: ‘Soms zet ik bewust even die grote koptelefoon op’
Hallo thuisonderwijs, daar gaan we weer! We kijken binnen bij de familie Cornet uit Werkendam, waar het met vijf kinderen even puzzelen is om iedereen bij de les te houden. Hun beste tips: hou je ‘normale’ ritme aan en schrijf je frustraties eruit op het toilet.