Online lesgeven of presenteren lastig? Hier komt dat door
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: directe feedback.
Weet je nog die tijd van de analoge camera’s? Je kocht een rolletje met 24 opnames en schoot die in een paar maanden tijd vol. Haalde je eindelijk de foto’s op, dan bleek er een hoop mis. Een vinger voor de lens, bewogen, scheef en altijd wel iemand met zijn ogen dicht. Hoe je echt leuk op een foto kon staan, wist je niet. Daarvoor was de tijd tussen het poseren en het zien van de afdruk domweg te lang.
Tegenwoordig is goed leren fotograferen en poseren een stuk makkelijker. Je kan op het scherm van je camera of telefoon meteen het resultaat zien van je inspanningen. Snelle en goede feedback helpt je razendsnel ergens goed in te worden. Een metselaar ziet al gauw het resultaat van een ferme tik van zijn kaphamer op een baksteen en een fondsenwerver kan bij elke voorbijganger zijn verhaal verder aanscherpen.
Instemmend geknik
Zelf maak ik ook gebruik van directe feedback als ik lezingen geef. Zie ik in het publiek veel gefronste wenkbrauwen, dan moet ik meer tijd nemen voor uitleg. Verhalen die worden ontvangen met instemmend geknik gaan mee in de volgende presentatie.
Hoe goed we ons kunnen aanpassen aan deze nieuwe coronatijden, ligt dan ook gedeeltelijk aan hoe direct de feedback is die we krijgen op onze nieuwe werkwijzen. Zorgverleners, handhavers en winkelpersoneel krijgen onmiddellijk feedback van de mensen met wie ze werken en kunnen hun aanpak daarop aanpassen. Zelf worstelde ik met een lezing die ik online gaf. Aan al die kleine hoofdjes op mijn scherm kon ik niks aflezen en ik had dus geen idee of ik nog te volgen was. Misschien dat leraren tegen hetzelfde euvel aanlopen met onlinelessen.
Aan al die kleine hoofdjes op mijn scherm kon ik niks aflezen en ik had dus geen idee of ik nog te volgen was
Wie afhankelijk is van het virus zelf voor feedback, kan in deze tijden nog lastiger zijn werk goed uitvoeren. Corona reageert ontzettend traag op onze acties. Politici, virologen – en wij allemaal eigenlijk – weten pas na een aantal weken wat we hadden moeten doen om het virus niet te veel te laten verspreiden. Laten we nu de teugels vieren, dan zien we pas eind mei wat dat betekent. Alsof we over een paar weken pas de foto’s krijgen van dit moment en dan haarscherp zien of we het een beetje goed doen.
Kapster Sylvia kan door de coronacrisis haar werk tijdelijk niet uitvoeren. Om de kapsels van vooral de heren toch in model te houden, geeft ze een gratis online-masterclass:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het Zeigarnik-effect: dit is waarom we ons ergeren als taken nog niet af zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het Zeigarnik-effect. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.
-
Salaris
Jeroen (35): ‘Ik zou wel naar 4500 euro bruto willen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jeroen (35) werkt 38 uur in de week als staalconstructietekenaar. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
‘We hebben er deze periode een heleboel vrijheden bij gekregen’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: schaarse vrijheden.