Niet met de auto maar met de fiets naar werk? Dit bedrijf geeft je een iPad cadeau
Hoe krijg je werknemers op een duurzame manier op hun werkplek? Met shuttlebusjes die werknemers praktisch op de drempel afzetten en fietsspaarpunten voor cadeau's proberen deze bedrijven personeel te verleiden de vervuilende auto te laten staan.
Bol.com wil het personeel stimuleren voor het openbaar vervoer te kiezen in plaats van de auto. Sinds kort kunnen werknemers van het hoofdkantoor in Utrecht met een speciale shuttlebus naar het werk. Het bedrijf wil op deze manier collega’s tegemoet komen in de laatste kilometers vanaf Utrecht Centraal naar hun werkplek op bedrijventerrein Papendorp. ,,Ons pand ligt iets verder van het station en is minder goed te bereiken met de reguliere stadsbus”, zegt HR-directeur Ellen Coopmans van Bol.com. Het ongemak van dat laatste stukje tussen station en kantoor zou werknemers kunnen laten besluiten toch maar de auto te pakken. Dat wilde het bedrijf voorkomen.
Express
Coopmans: ,,We hebben onze collega’s gevraagd of ze met het openbaar vervoer zouden blijven komen als we daar een oplossing voor vonden.” Dat bleek het geval, waarna het bedrijf de Bol.com Express bedacht, een shuttlebus die vanaf het centraal station in Utrecht elke acht minuten telkens acht werknemers richting het hoofdkantoor rijdt. Het busje kan acht werknemers per keer vervoeren.
Er staan volgens Coopmans echter geen drommen werknemers te wachten bij de halte tot ze meekunnen. Het bedrijf geeft werknemers enige keuzevrijheid in hun begin- en eindtijden. ,,We willen dat hun werkende leven goed aan kan sluiten op hun privéleven. Sommige werknemers beginnen liever vroeg zodat ze vroeg thuis zijn, voor anderen werkt het andersom beter. Iedereen bepaalt zelf wat goed werkt. Daarom laten we meerdere busjes rijden.” In de ochtenden rijdt de bus tussen half 8 en half 11, en in de avonden tussen 4 en 7.
Voorbeeld
Bol.com heeft de busjes niet alleen maar bedacht om mensen blij te maken. Het zorgt er ook voor dat de vervuilende auto wat vaker thuisblijft. ,,Bol.com is een groot bedrijf en wil zowel in Nederland als België het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid,” licht Coopmans toe.
Bol.com is een groot bedrijf en wil zowel in Nederland als België het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid
Inmiddels maken 140 collega’s van de in totaal 1800 dagelijks gebruik van de shuttlebus. Dat lijkt misschien niet veel, maar sowieso reist ‘slechts’ dertig procent met het openbaar vervoer naar het werk. Veel werknemers wonen volgens het bedrijf in de nabije omgeving en pakken de fiets.
Bol.com is niet de eerste die een bedrijfsbus laat rijden. Veel industrie- en havenbedrijven met slecht bereikbare werkplaatsen, brengen werknemers al sinds jaar en dag met busjes naar het werk. Zo kunnen mensen die op de Rotterdamse Maasvlakte werken vanaf diverse woonplaatsen in de omgeving tegen een gereduceerd tarief een shuttlebus naar een transferium pakken en daar op de gratis bedrijfsshuttle stappen.
Fietsspaarpunten
Bij chipmachinemaker ASML, met verschillende kantoren in Eindhoven, hebben ze sinds januari ook een busje om collega’s te stimuleren met het openbaar vervoer te komen. Voornaamste reden: de wegen rondom Eindhoven waar de kantoren van ASML gevestigd zijn, slibben dicht. Lange files in de ochtend- en avondspits zijn aan de orde van de dag. De ASML-snelbus rijdt zes keer per uur vanaf het station in Eindhoven direct naar het kantoor in Veldhoven.
,,We willen mensen graag uit de auto krijgen en met het openbaar vervoer laten komen, of op de fiets,” zegt Monique Mols, woordvoerder van ASML . Dat fietsen stimuleert ASML met kortingen op e-bikes, ruime fietsenstallingen en een eigen fietsenmaker.
Maar het slimme fietspuntensysteem waar ASML al jaren mee werkt is misschien wel de grootste hit onder werknemers. Door op de fiets naar werk te komen kunnen zij punten sparen die ingewisseld kunnen worden voor cadeaus. Per kilometer krijgen ze één punt. Met een zender op de fiets wordt dit puntenaantal automatisch bijgehouden. Wie bijvoorbeeld 8300 punten bij elkaar gefietst heeft, kan deze inruilen tegen een iPad.
Door op de fiets naar werk te komen kunnen werknemers punten sparen die ingewisseld kunnen worden voor cadeaus
,,De zender ziet wanneer ik door de toegangspoorten kom. Dan weet het systeem dat ik op de fiets ben gekomen,” , legt werknemer Jos Vreeker uit. Op deze manier heeft hij al vele punten bij elkaar gespaard. ,,De iPad die ik hier heb liggen, daar heb ik geen cent voor hoeven te betalen.” Fietsen in de gure wintermaanden levert bovendien extra punten op, dan wordt het aantal punten verdubbeld.
Hubs
Daarnaast probeert ASML samen met andere werkgevers en verschillende overheden iets te doen aan de vervoersproblematiek rond hun kantoren. In december vorig jaar maakte het bedrijf hiervoor 12,5 miljoen vrij. Afgelopen maandag werd een nieuwe overeenkomst gesloten met veertien bedrijven uit de regio, onderwijsinstellingen en overheden om tot nieuwe oplossingen te komen voor collectief vervoer. Mols: ,,Als je iets wil veranderen heb je de overheden nodig en andere grote werkgevers, anders gaat dit zeker niet lukken.”
Naast meer fietspaden, moeten op strategische plekken ‘hubs’ komen waar werknemers hun auto achter kunnen laten en op een directe buslijn richting het werk kunnen stappen. Een eis van de partijen: de bussen moeten wel over vluchtstroken en busbanen kunnen om files te vermijden. ,,Mensen die niet op de fiets naar het werk kunnen gaan omdat dit echt te ver is, willen we zo ook uit de auto krijgen.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reistijd zou volgens onderzoekers moeten tellen als werktijd
Meer gratis wifi in de trein? Dan wordt er vaker onderweg gewerkt door forenzen, blijkt uit nieuw Brits onderzoek. ,,Als reistijd zou tellen als werktijd, kan dat de druk in de spits verlichten en zorgen voor meer flexibiliteit in werktijden", aldus een van de onderzoekers. -
Elektrische fiets leasen van de baas? Pas op voor de adder onder het gras!
Vanaf volgend jaar komt er een leaseregeling voor elektrische fietsen. Werknemers kunnen dan voor een paar euro per maand een elektrische fiets leasen. Maar er zit wel een adder onder het gras. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
Wat doet een...
Menno (43) lost samen met politie moordzaken op: ‘Voelt goed om bij te dragen aan een veiliger land’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Menno Hoekstra (43), officier van justitie bij het Openbaar Ministerie, parket Oost-Nederland.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Corona-jobhopper heeft vaak spijt: ‘Stuit op dezelfde problemen’
Corona heeft werknemers wereldwijd aan het denken gezet. Velen namen ontslag. Maar in hun nieuwe baan zijn ze lang niet altijd gelukkiger, blijkt uit onderzoek.