Nergens zoveel ziekteverzuim als in de zorg: werkdruk is hoog
Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel is dit kwartaal gestegen tot 6,1 procent. Sinds 2003 was het verzuimcijfer niet zo hoog in het tweede kwartaal. Het is bovendien het hoogste percentage van alle sectoren. Dat maakt het CBS vandaag bekend.
Dat de sector zorg en welzijn het hoogste percentage ziekteverzuim kent, is geen grote verrassing. Dat is namelijk al zo sinds het tweede kwartaal van 2017. De toename van het verzuim ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was echter significant hoger dan in andere sectoren. Waar het verzuimpercentage in de sector zorg en welzijn steeg van 5,7 naar 6,1 procent, ging dat cijfer in andere bedrijfstakken gemiddeld omhoog van 4,3 naar 4,5 procent.
Hoge werkdruk
Vooral in ziekenhuizen, in de jeugdzorg en de kinderopvang ervaren medewerkers een hoge tot zeer hoge werkdruk. Meer dan de helft van de werknemers heeft daarmee te maken, zo blijkt uit de Werknemersenquête Zorg en Welzijn van het CBS.
De druk ontstaat vooral doordat er extra hard en snel gewerkt moet worden, toont de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO aan. In de overige werkvelden binnen zorg en welzijn en sociaal werk ervaart minder dan 40 procent van de medewerkers een hoge werkdruk.
Toch tevreden
Toch is personeel in de zorgsector vaker tevreden met het werk dan werknemers in andere sectoren. Dit geldt vooral voor huisartsen en medewerkers in gezondheidscentra, van wie 84 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn met hun werk. Het minst content zijn werknemers in de gehandicaptenzorg en kinderopvang, waar 76 procent tevreden is.
Vooral over de inhoud van het werk hebben mensen niets te klagen. Het onderzoek benadrukt dat dit niet geldt voor de arbeidsomstandigheden. Hierover is het personeel gemiddeld minder positief dan in andere bedrijfstakken.
Eerder deze week bleek ook uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat de sluiting van de verpleeghuizen dit voorjaar geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de stemming en het dagelijks functioneren van personeel in verzorgingstehuizen.
Gaat de reguliere ziekenhuiszorg lijden onder de toename van coronapatiënten? De kans daarop is groot en daarom luidt Patiëntenfederatie Nederland maandag de noodklok.
Meer video's over werk...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
Hilal zat 2,5 jaar in de cel, nu helpt hij ex-gedetineerden aan werk: ‘Onder dat laagje stof zit potentie’
Hilal Makhoukhi (44) was bankdirecteur, belandde als drugshandelaar in de bak en toen kreeg hij een topidee: een uitzendbureau voor ex-gedetineerden. Honderden voormalig bajesklanten vonden via hem een baan. ,,Ik heb één advies: Verkloot het niet, wees de ideale schoonzoon!” -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Kilometergeld voor duizenden dooie mus: helft werknemers krijgt geen reiskostenvergoeding
Miljoenen werknemers hebben niets aan een verhoging van de maximale kilometervergoeding, zoals het kabinet wil. Dat komt doordat velen helemaal geen reiskostenvergoeding krijgen, zo blijkt uit onderzoek van de FNV, de grootste vakbond van Nederland, die de afspraken over reiskostenvergoedingen in de cao’s onder de loep nam. -
Altijd streven naar de beste versie van jezelf? Dit is het risico
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: de beste versie van jezelf.
-
video
Reguliere zorg weer afgebouwd vanwege nieuwe coronagolf
Patiënten die geen coronagerelateerde zorg nodig hebben, zullen langer op een behandeling moeten wachten. Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg opnieuw afbouwen, omdat de zorg voor coronapatiënten anders in de knel komt. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). -
PREMIUMInitiatief Randstad
Omgekeerd solliciteren: vijf grote werkgevers laten zich van beste kant zien
Ruim 4200 werkzoekenden laten zich vandaag verleiden door vijf grote werkgevers, waaronder de Belastingdienst en NS, om voor ze te komen werken. Vooral veertigplussers met een baan behoren tot de geïnteresseerden. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.