Nergens zoveel ziekteverzuim als in de zorg: werkdruk is hoog
Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel is dit kwartaal gestegen tot 6,1 procent. Sinds 2003 was het verzuimcijfer niet zo hoog in het tweede kwartaal. Het is bovendien het hoogste percentage van alle sectoren. Dat maakt het CBS vandaag bekend.
Dat de sector zorg en welzijn het hoogste percentage ziekteverzuim kent, is geen grote verrassing. Dat is namelijk al zo sinds het tweede kwartaal van 2017. De toename van het verzuim ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was echter significant hoger dan in andere sectoren. Waar het verzuimpercentage in de sector zorg en welzijn steeg van 5,7 naar 6,1 procent, ging dat cijfer in andere bedrijfstakken gemiddeld omhoog van 4,3 naar 4,5 procent.
Hoge werkdruk
Vooral in ziekenhuizen, in de jeugdzorg en de kinderopvang ervaren medewerkers een hoge tot zeer hoge werkdruk. Meer dan de helft van de werknemers heeft daarmee te maken, zo blijkt uit de Werknemersenquête Zorg en Welzijn van het CBS.
De druk ontstaat vooral doordat er extra hard en snel gewerkt moet worden, toont de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO aan. In de overige werkvelden binnen zorg en welzijn en sociaal werk ervaart minder dan 40 procent van de medewerkers een hoge werkdruk.
Toch tevreden
Toch is personeel in de zorgsector vaker tevreden met het werk dan werknemers in andere sectoren. Dit geldt vooral voor huisartsen en medewerkers in gezondheidscentra, van wie 84 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn met hun werk. Het minst content zijn werknemers in de gehandicaptenzorg en kinderopvang, waar 76 procent tevreden is.
Vooral over de inhoud van het werk hebben mensen niets te klagen. Het onderzoek benadrukt dat dit niet geldt voor de arbeidsomstandigheden. Hierover is het personeel gemiddeld minder positief dan in andere bedrijfstakken.
Eerder deze week bleek ook uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat de sluiting van de verpleeghuizen dit voorjaar geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de stemming en het dagelijks functioneren van personeel in verzorgingstehuizen.
Gaat de reguliere ziekenhuiszorg lijden onder de toename van coronapatiënten? De kans daarop is groot en daarom luidt Patiëntenfederatie Nederland maandag de noodklok.
Meer video's over werk...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Marije (35) verkiest het boerenbestaan boven alles: ‘Ik ben hier op mijn plek’
Vraag de 35-jarige Marije Klever of het makkelijk is om boer te worden in Nederland, en ze antwoord volmondig ‘nee’. Strenge regels, iedere dag werken en hoge kosten maken het een lastig bestaan. Toch hoopt ze dit de rest van haar leven te doen. ,,Mensen moeten drie keer per dag eten, ik ben trots dat ik bij mag dragen aan de voedselproductie.” -
PREMIUM
Veel animo bij Oekraïense vluchtelingen voor speeddate met ondernemers: ‘Ik ben het stilzitten zat’
Gretig sprongen de Oekraïense vluchtelingen van tafeltje naar tafeltje tijdens een speeddate-avond met werkgevers in Coffee Corazon. Werken willen ze, liever vandaag nog dan morgen. Al is het uurloon bij huishoudketen Blokker of in de horeca wel even slikken. ,,Een beetje weinig.’’ -
PREMIUM
Brutale klanten vallen personeelsleden lastig in supermarkt van Ninotchka: ‘Ze willen contact met mij’
Ninotchka de Windt (39), filiaalmanager van de Jumbo en bestuurslid van Rotterdam Pride, is vastbesloten om de wereld te veroveren. ,,Zolang we nog teveel in een witte mannenwereld leven, is er nog veel werk te doen.” -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Wat doet een...
Sandra is dierenarts: ‘Uiteraard moet je goed kunnen omgaan met dieren, maar ook met mensen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Sandra Knapen-Müller (30) is dierenarts bij de Dierenkliniek Parkweg in Voorburg. -
video
Reguliere zorg weer afgebouwd vanwege nieuwe coronagolf
Patiënten die geen coronagerelateerde zorg nodig hebben, zullen langer op een behandeling moeten wachten. Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg opnieuw afbouwen, omdat de zorg voor coronapatiënten anders in de knel komt. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).