Met je partner aan het thuiswerken? Zo blijft het gezellig
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: geweldloos communiceren.
Delen per e-mail
Een deur die te hard wordt dichtgeslagen. Een luid telefoongesprek wanneer jij je écht even moet concentreren. Je partner die vragen komt stellen over de plannen voor het avondeten en niet doorheeft dat je net in een belangrijke vergadering zit. Voor hen die inmiddels al bijna een jaar samen thuiswerken, zitten irritaties in een klein hoekje. We redden het wel, maar van harte gaat het vaak niet. Onze minister van coronazaken mag dan graag zeggen dat er ‘licht aan het einde van de tunnel’ te zien is, voor veel thuiswerkende koppels en gezinnen is het nog verdomd donker.
BV Gezin
Als thuiswerker ben je werknemer, docent, klusjesmens, chef-kok en sociaal werker in één. Je partner is niet alleen je lief, maar ook de mede-manager in de BV Gezin. De hele operatie van het thuisbedrijf draaiende houden, dat gaat niet zonder slag of stoot. Irritaties horen daarbij, dat is niet anders. Het is wel zaak om die ergernissen te ontzenuwen voor ze gaan etteren. Bouwen die irritaties zich op zonder dat je er iets mee doet, dan word je immers steeds licht ontvlambaarder. De ander hoeft dan maar in je buurt verkeerd te ádemen, en je ontsteekt al in woede. Niet echt gezond voor de relatie.
De methode van geweldloze communicatie is helaas niet foolproof. Het voorkomt niet alle ruzies
Om te zorgen dat deze huis-tuin-en-keukenconflicten niet escaleren, kun je gebruikmaken van geweldloze communicatie, de methode van psycholoog Marshall Rosenberg. Deze techniek is heel geschikt om de dagelijkse ergernissen bespreekbaar te maken, zonder dat de ander meteen op de achterste benen staat. De vereenvoudigde versie werkt ongeveer zo:
1. Benoem een waarneming op een zo objectief mogelijke manier. Bijvoorbeeld: ,,Het valt me op dat je terwijl we zitten te eten, met je telefoon bezig bent.”
2. Benoem het gevoel dat je ervan krijgt - en houd dit dichtbij jezelf. ,,Ik merk dat ik daar geïrriteerd van word.”
3. Benoem een behoefte die voor jou achter dat gevoel ligt. Dit maakt namelijk duidelijk waarom dit voor jou een belangrijk punt is: ,,Ik zou graag willen dat we tijdens het eten aandacht hebben voor elkaar.”
4. Doe een (concreet) verzoek aan de ander, iets wat voor jou de situatie beter zou maken: ,,Zouden we tijdens onze gezamenlijke maaltijden allebei onze telefoons weg kunnen leggen?” De ander kan ervoor kiezen om hieraan gehoor te geven (of niet).
De methode van geweldloze communicatie is helaas niet foolproof en voorkomt niet alle ruzies. Het maakt de kans erop wel kleiner. Alle beetjes helpen om ongeschonden aan het einde van die lange donkere tunnel te geraken.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
Laten we stoppen met het woord ‘wappie’ rond te strooien, betoogde Thijs eerder op deze site. In deze video legt hij uit waarom:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In een joggingpak achter de laptop? Deze thuiswerkers zien er altijd tiptop uit
Thuiswerken in hoodie, huispak en sloffen? Niks voor Mellanie, Wilma, Lars, Suzan en Angelina. Of ze door corona wel of niet de deur uitkomen: zij kleden zich elke dag op hun paasbest. -
PREMIUM
Hoe bereik je als vrouw de top? ‘In mijn beginjaren heb ik er veel voor opgeofferd’
In de top van het bedrijfsleven is de witte man nog altijd oververtegenwoordigd. Hoe kom je daar als vrouw tussen? Directeur Vera Kops van Lewis en Mei Ling Tan van House of Einstein vertellen over hun keuzes, ons ouderwetse schoolsysteem en fulltime werken. ,,Hoeveel uren je werkt, zegt niets over je kwaliteiten.” -
‘Onnodig overleggen is werkirritatie nummer één. Dit doe je eraan’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vergaderleed -
Michiel (21) heeft twee banen én een bedrijf : ‘Het ondernemen zit in mijn bloed’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Michiel (21) werkt als bron- en contactonderzoeker bij de GGD (16 uur), bij een grote supermarkt als bezorger (tussen de 18-21 uur) en heeft een eigen bedrijf in bijlessen (2-3 uur per week). -
Escaperoom helpt 50-plussers met online solliciteren: ‘Geen angst meer voor een laptop’
Voor veel mensen is vergaderen via een Teams-meeting al ‘het nieuwe normaal’. Maar wat als je op zoek bent naar een passende vacature als je al een tijdje buiten het arbeidsproces staat? Om die doelgroep te helpen heeft JobOn het FutureLab50+ gelanceerd. ,,Nu kan ik veel gerichter zoeken naar een functie in een richting die ik interessant vind.’’
-
video
‘Laten we stoppen het woord ‘wappie’ rond te strooien’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: wappies -
PREMIUM
Honderden metaalarbeiders leggen vandaag het werk neer voor hoger loon: ‘Het is tricky om te staken’
Honderden werknemers van metaalbedrijven rondom Dordrecht leggen vandaag en morgen het werk neer. Ze staken om een hoger salaris af te dwingen. Maar hoe effectief is het middel nu echt bij de cao-onderhandelingen? -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’