Met deze zes tips blijf je sollicitatiezenuwen de baas
Zenuwen voor je sollicitatiegesprek? Een beetje spanning houdt je alert, maar rode vlekken, zweethandjes en een trillende stem kunnen je kansen op de baan verkleinen. Geen nood, met deze zes tips kan je je sollicitatiestress overwinnen.
Als je telkens weer staat te bibberen voor een sollicitatiegesprek, weet dan dat je niet alleen bent! Mensen die geregeld moeten presteren onder druk - zoals sporters, dansers en zangers - weten dat de zenuwen nooit helemaal verdwijnen. Toch kun je leren om ze beter onder controle te krijgen.
1. Ga voor het hogere doel
Een tip van een sportcoach: richt je op je doel. De Amerikaan Timothy Gallwey, voormalig tennisprof en nu mental coach voor sporters, maakt onderscheid tussen de ‘inner game’ (de strijd die je met jezelf aangaat) en de ‘outer game’ (het doel dat je wil bereiken). Richt je op het laatste, want de focus op je zenuwen helpt je niet verder. Maak je dus niet al te druk om de antwoorden die je wil geven, maar ga voor een duidelijk doel: je enthousiasme voor de job laten merken of de recruiters tegenover je echt leren kennen.
2. We zijn allemaal mensen
Bedenk je dat de mensen met wie je praat ook maar gewone mensen zijn. Ze zijn niet eng, en kunnen je geen kwaad doen. Jullie zijn gelijkwaardige gesprekspartners, en ook de recruiters die tegenover je zitten hebben ooit moeten solliciteren! Ga dus niet teveel nadenken over wat zij willen horen, dat levert alleen maar meer stress op. Geef eerlijk antwoord en wees oprecht geïnteresseerd.
3. Oefen in een extreme situatie
Nog een tip uit de sportwereld is om te oefenen in extreme omstandigheden. Je kunt je bijvoorbeeld op een sollicitatiegesprek voorbereiden door thuis een paar keer de trap op en af te lopen en daarna een tekst op te zeggen. Zo leer je je stem beheersen, en oefen je met doorpraten terwijl je buiten adem bent en je hart in je keel bonst.
4. Zorg voor een stevige basis
Let er daarbij meteen op dat je een zelfverzekerde houding hebt. Lichaamstaal is heel belangrijk voor een eerste (en verdere) indruk! Loop en zit rechtop, geef een stevige hand. Oefen het gesprek met iemand die je eerlijke feedback geeft. Zorg dat je al deze dingen voorbereidt, zodat je tijdens het gesprek niet te veel hoeft na te denken.
5. Bewerk je onderbewuste
Wil je je stressniveau snel omlaag brengen, dan kun je voor het gesprek eens stevig glimlachen. Ook een nepglimlach werkt: een positieve gezichtsuitdrukking heeft een stressverlagend effect op je lichaam. Nog zo’n trucje voor het onderbewustzijn is om een vertrouwde geur mee te nemen. Een fijne geur roept direct positieve associaties op en kan je daardoor snel rustiger maken. Spray bijvoorbeeld wat parfum van je partner op je pols en ruik daar even aan.
6. Benoem je zenuwen
Onze laatste tip is om tijdens het gesprek je stress te benoemen. Zeg bijvoorbeeld: ,,Ik merk dat ik een beetje ratel, dat komt door de zenuwen, ik wil deze baan echt graag hebben!’’ Door je spanning te benoemen, doorbreek je hem voor jezelf. Je hoeft je zenuwen dan niet langer te negeren of te onderdrukken: je kunt jezelf zijn, en dat is het beste recept voor een succesvol sollicitatiegesprek.
Heb je je zenuwen onder bedwang, vergeet dan niet de volgende vragen te stellen bij je sollicitatie:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De opvallendste blunders van sollicitanten: ‘Ik wil voel tijm werken’
Solliciteren kan een stressvolle gebeurtenis zijn. Recruiters vertellen hun meest opvallende ervaringen met sollicitanten. Maar, relativeert Floor Nobels, een fout hoeft niet einde verhaal te betekenen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Maartens ode aan vakmensen krijgt duizenden likes op LinkedIn: ‘Mbo lijkt soms niet meer genoeg’
Vakmensen worden nog steeds te weinig gewaardeerd, vindt ondernemer Maarten Kippersluis (33). Als eigenaar van Gras van de Buren werkt hij dagelijks met mensen die naadloos stukken kunstgras aan elkaar lijmen. Werk waar veel ervaring en expertise voor nodig is, maar dat nog niet altijd op waarde wordt geschat. Op LinkedIn komt de ondernemer op voor vakmensen en werken met je handen. -
PREMIUM
‘Toen mijn partner zijn baan verloor, moest een van ons weer in loondienst’
Genoeg werknemers kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Maar er zijn ook ondernemers die toch weer in loondienst gaan werken. Hoe komen zij tot die beslissing? En wat moet je doen als je zelf twijfelt?
-
Stappenplan voor de perfecte sollicitatie
Hoe bereid je je voor op de perfecte sollicitatie? Er zijn drie belangrijke stappen die je moet volgen, laat work-lifeplatform Intermediair in dit filmpje zien. -
Waarom je denkt dat je sollicitatiegesprek slecht ging (terwijl het best meeviel)
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: waarom je denkt dat je sollicitatie slecht verliep. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.