Meerderheid bedrijven houdt zich niet voldoende aan arboregels
Een meerderheid van de Nederlandse bedrijven voldoet niet aan de belangrijkste regels in de Arbowet. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie SZW. Onderzoekers bezochten 1300 ondernemingen.
De Inspectie controleerde de bedrijven op vier belangrijke arboregels. Ze keken of ze een eigen preventiemedewerker en een bedrijfshulpverlener hebben. Daarnaast werd er gecheckt of er een contract is met een arbodienst en of er een inventarisatie is van de risico’s op de werkvloer. Een derde van de bedrijven (33 procent) voldeed aan deze vier regels. Daarmee is wel een lichte verbetering te zien: in 2016 voldeed 27 procent van de bedrijven aan deze eisen.
Het onderzoek ‘Arbo in bedrijf’ wordt elke twee jaar uitgevoerd. ,,Inspecteurs zien verbeteringen, maar komen nog te vaak bedrijven tegen waar de zaken niet op orde zijn”, aldus Inspecteur-generaal Marc Kuipers in een persbericht.
71 Slachtoffers
Dat het daadwerkelijk mis kan gaan, bleek eerder dit jaar uit cijfers van de Inspectie. Het aantal ongevallen op de werkvloer was toegenomen: vorig jaar vielen er 71 dodelijke slachtoffers. Een stuk meer dan de 54 ongelukken met dodelijke afloop een jaar eerder. Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie, gaat extra inspecteurs werven.
Vier op de vijf bedrijven heeft een overeenkomst met een arbodienst. Ook heeft meer dan de helft van de bedrijven een preventiemedewerker aangesteld, hij of zij helpt bij het voorkomen van verzuim en ongelukken op de werkvloer. Een derde van de bedrijven heeft een bedrijfshulpverlener aangesteld.
Hard geluid
Op het gebied van de mogelijke risico’s op de werkvloer is nog een een slag te maken: iets minder dan de helft (49 procent) van de onderzochte bedrijven heeft een zogenaamde risico-inventarisatie en -evaluatie, dat is een lichte stijging ten opzichte van 2016 (45 procent). Bij zo’n inventarisatie wordt een overzicht gemaakt van alle mogelijke gevaren op de werkvloer, die kunnen op die manier worden aangepakt. Als een bedrijf geen inventarisatie heeft, kunnen ze direct een boete krijgen van de Inspectie SZW.
De risico’s die volgens de Inspectie het meest voorkomen: beeldschermwerk blijkt bij de helft van de bedrijven problemen te kunnen opleveren (51 procent). Werken op hoogte, hard geluid en trillingen zijn de gevaren in de bouwnijverheid, een sector met relatief veel risico’s. In de landbouw zijn kracht zetten, herhaling in bewegingen en een slechte lichaamshouding de grootste boosdoeners. Van het totaal aantal bedrijven waar een of meerdere risico’s zijn, heeft 60 tot 78 procent maatregelen getroffen om medewerkers in bescherming te nemen.
Bedrijven zijn overigens steeds wel aanmerkelijk beter op de hoogte van de speciale regelgeving rondom zwangere vrouwen en vrouwen die na de bevalling weer aan het werk gaan. 58 procent geeft aan op de hoogte te zijn van de specifieke arboregelgeving, vier jaar geleden was dat maar 39 procent. Als er alleen wordt gekeken naar bedrijven die vrouwen in dienst hebben die te maken hebben met een zwangerschap, is 89 procent op de hoogte van de arboregelgeving.
Zwanger? Dan mag je er een tijdje tussenuit. In onderstaande video vertelt coach Charlotte van 't Wout welke dingen je absoluut nog moet regelen voordat je met verlof gaat.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUM
Insaf (18) leerde in zes maanden Nederlands door werk bij Albert Heijn nu is ze stadsdichter in Den Haag
Ze leerde op haar vijftiende binnen zes maanden Nederlands door bij de Albert Heijn te gaan werken als vakkenvuller. Drie jaar later is Insaf El Assouad (18) jonge stadsdichter van Den Haag en droeg ze al eigen werk voor op Bevrijdingsdag én Dodenherdenking. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Salaris
Willem was commando maar werd docent op het mbo: ‘Er wordt goed voor me gezorgd’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Willem (49) werkt 38 uur in de week als docent op een mbo-sportopleiding.
-
PREMIUMMET VIDEO
‘Circusartiest? Dat is geen beroep’ Toch ging Jasmijn voor haar droom en nu treedt ze op in haar eigen stad
Op de allerlaatste basisschooldag van Jasmijn Rubingh vroeg de directeur aan alle kinderen wat ze later wilden worden. De kleine Dordtse antwoordde vol overgave: circusartiest! ,,Kan niet, vond hij. ‘Dat is geen beroep’.’’ Nu geeft ze als acrobaat van het Magic Circus een aantal shows in de stad waar ze is geboren en getogen. -
Slechts zestien minuten minder slapen dan normaal is al slecht voor je werkprestaties
Na een gebroken nacht zit je vaak niet zo goed in je vel. Maar minder slapen heeft ook gevolgen voor je werkprestaties, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Al na zestien minuten minder slaap zijn werknemers minder geconcentreerd en laten ze steken vallen. -
Meer ongevallen op de werkvloer, inspectie werft extra mensen
Het aantal ongevallen op de werkvloer is toegenomen: vorig jaar vielen er 71 dodelijke slachtoffers. Een stuk meer dan de 54 ongelukken met dodelijke afloop een jaar eerder. Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie, gaat extra inspecteurs werven.