Medewerkers van de Belastingdienst voelen zich onveilig op hun werk
VIDEODe werksfeer bij de Belastingdienst wordt door werknemers als onveilig ervaren. Wie misstanden meldt, wordt daarop afgerekend en de kloof tussen werkvloer en leidinggevenden is groot. Dat blijkt uit een enquête van FNV Overheid.
Werknemers die zich niet veilig voelen en daarover willen praten kunnen nu nergens terecht, zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet. Daar komt nog bij dat veel werknemers niet eens over hun situatie durven te praten. ,,Er heerst bij de Belastingdienst een afrekencultuur die leidt tot angst onder de medewerkers om misstanden te melden’’, aldus Van Vliet.
De Belastingdienst ligt al geruime tijd onder een vergrootglas en daar wordt de sfeer op de werkvloer niet beter van, zo wordt geconcludeerd. De media-aandacht, onder meer voor de kwestie rond de vermeende toeslagenfraude, heeft gezorgd voor frictie op de werkvloer. Belastingambtenaren krijgen van hun meerderen de opdracht toeslagen aan burgers stop te zetten, maar de reden voor deze algehele stopzetting blijft onduidelijk. De gevolgen zijn echter groot: talloze gezinnen zitten in de financiële problemen. En dit heeft weer impact op de werknemers.
Geschorst
De angstcultuur wordt gegrond door recente voorbeelden. Volgens FNV stuurde een van de ambtenaren in nasleep van de toeslagenfraude aanvullende informatie naar de rechtbank. Alle relevante stukken moeten volgens de wet immers in één dossier zitten. Dat werd niet gewaardeerd door zijn leidinggevenden, die de man beschuldigde van het lekken van informatie. Omdat hij zijn ambtseed zou hebben geschonden, wordt hij geschorst en werd gedreigd met ontslag.
De kloof tussen werkvloer en leidinggevenden wordt door dit soort situaties steeds groter, aldus FNV. De enquête toont daarbij ook aan dat het leidinggevenden ontbreekt aan kennis van en affiniteit met het werk van de uitvoerende medewerkers.
Meer dan 900 werknemers van de Belastingdienst vulden de enquête in. Bij de dienst werken ruim dertigduizend personen. Het grootste deel van de respondenten (78 procent) werkt bij de belastingdienst. De rest bij de douane (13 procent), de FIOD (2 procent) en bij overige diensten (7 procent).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Wat doet een...
Weten wat jouw familie honderden jaren geleden uitspookte? Jacqueline komt erachter
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Jacqueline Verkleij (56) is onderzoeker bij CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis. -
PREMIUM
Draag jij een nieuwe collega aan? Dan krijg je bij dit bedrijf een vakantie naar Ibiza cadeau
Werkgevers belonen werknemers steeds vaker om nieuw personeel aan te trekken. Zo’n wervingsbonus of aandraagbonus is inmiddels een algemeen begrip. Tomatenteler Schenkeveld wint echter de originaliteitsprijs. Wie in zijn eigen kennissenkring een nieuwe collega vindt, krijgt een vakantie naar Ibiza. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Subsidie voor werk zorgmedewerkers met langdurige covid
Werkgevers in de zorg kunnen vanaf vandaag subsidie krijgen om medewerkers met langdurige covid in dienst te houden, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Voor ongeveer duizend van hen dreigt ontslag, omdat zij langer dan twee jaar thuiszitten. In februari kondigde het kabinet al aan met een dergelijke subsidie te komen.
-
Saaie boel op de netwerkborrel? Zo breek je het ijs
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een sprankelend gesprek. -
Salaris
Kai is lasser in de scheepvaart: ‘Voor de komende vijf jaar zit mijn agenda vol’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Kai (33) werkt tussen de 50 en 60 uur in de week als zelfstandig lasser en monteur in de scheepvaart. Hij draait zo’n tien a twaalf werkuren per dag. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.