Marielle (46): ‘Ik weet niet of dit een goed salaris is voor mijn leeftijd’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marielle (46) werkt 32 uur in de week als adjunctdirecteur op een basisschool.
Wat verdien je?
,,Op basis van vier dagen komt het neer op 3850 bruto. Netto is dat 2700 euro.‘’
Blij mee?
,,Ik ben tevreden. Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet weet of het een goed salaris is voor mijn leeftijd. Ik werk sinds mijn twintigste in het onderwijs en ik ben een aantal keer gewisseld van baan. Ik weet niet of ik daar iets mee verloren of gewonnen heb.”
Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Nee, ik ben akkoord gegaan met hun aanbod. Ik heb wel onderhandeld over de studie die ik wilde volgen om adjunct te worden. Daarvoor hebben we gewerkt met een studieovereenkomst en dat betekende dat als ik zou vertrekken, ik een gedeelte terug zou moeten betalen. Ik ben van school gewisseld voordat de overeenkomst zou vervallen, maar mijn nieuwe werkplek heeft het openstaande bedrag overgenomen. Het ging nog om 1500 euro.”
Heb je wel ooit geprobeerd om te onderhandelen?
,,Nee, eigenlijk niet. Ik was altijd tevreden. Elk jaar krijg je er wat bij. Ik denk wel dat er mogelijkheden zijn en dat er collega’s zijn die er goed gebruik van maken. Er zijn besturen die op dit moment bereid zijn iets meer te betalen om mensen binnen te halen.”
In jouw functie sta je ook wel eens aan de andere kant bij salarisbesprekingen...
,,Klopt. Wij hebben onlangs nieuwe mensen aangenomen, maar geen onderhandelingen gevoerd. Mensen in het onderwijs denken volgens mij: je krijgt wat je toekomt.”
Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Wij krijgen een eindejaarsuitkering, dat is iets minder dan een maandsalaris. Met de Dag van de Leerkracht, in oktober, komt er een kleine bonus van 160 euro netto bij. En we hebben 11 weken vakantie per jaar. Dat is een luxe.”
Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Geen idee.”
Zou je het willen weten?
,,Ik zou graag willen weten of ik op een gemiddeld bedrag zit. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik vraag: wat verdien jij? Dat vind ik ongemakkelijk. Ik durf het ook niet te vragen, omdat ik denk dat ik in een beroepsgroep werk die niet heel erg bezig is met het geld. Het is een roeping. Net als bij mensen in de zorg.”
Toen je adjunct wilde worden, was je toen niet bezig met salaris?
,,Ik ben dit niet gaan doen omdat ik meer wilde verdienen. Ik was toe aan de stap om op een hoger niveau na te denken over de school.”
Hoe vind je het dat je collega’s in het middelbaar onderwijs meer verdienen?
,,Krom. We hebben veel contact met ouders wat ook zorgt voor werkdruk. Ik vind het daarom ook niet passend dat zij meer verdienen. Maar overstappen zou ik niet doen. De basisschool is wel mijn plekje.”
Hoe zie jij je toekomst?
,,Ik hoop hier nog wel even te werken. Ik ben niet iemand van de lange termijnplanning.”
Verdient Marielle genoeg?
Leeftijd: 46
Aantal jaar werkervaring: 26
Aantal werkzame uren per week: 32
Opleiding: hbo
Branche: basisonderwijs
Volgens de Salariswijzer is het gemiddelde salaris voor haar functie circa 2850 euro bruto*. ,,Dat kan toch niet? Ik ben nu wel nog nieuwsgieriger naar het salaris van collega’s.”
*In de cao primair onderwijs wordt voor deze functie een brutosalaris tussen minimaal 2738 euro en maximaal 5657 euro toegekend.
Ook meedoen aan deze rubriek? Laat je gegevens hieronder achter:
Wil jij een hoger salaris? Zo regel je dat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Salaris
Internationaal vrachtwagenchauffeur Leo (59): ‘Ik verdien nu veel geld’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Leo (59) werkt rond de 60 uur in de week als internationaal vrachtwagenchauffeur. Als we hem spreken heeft hij net een container in Duitsland gelost en is hij op weg naar de Maasvlakte. -
Iemand moet het doen
Deurwaarder Mark: ‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Salaris
‘Leuk dat ik meer verdien dan gemiddeld, maar je moet ook niet te veel vergelijken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Fabian (22) werkt 40 uur in de week als IT-administrator. Hij lost laptopproblemen op en doet onderhoud aan de server. -
PREMIUM
Sinds Stefan (13) multimiljonair strikte, is het bedrijf van zijn ouders booming: ‘Telefoon bleef maar gaan’
Stefan Anker (13) wist het vorig jaar wel: papa en mama moesten eens contact opnemen met topondernemer en multimiljonair Pieter Schoen. Volgens de tiener moest hij dé investeerder worden van zijn ouders’ bedrijf. Dankzij een brief werd zijn wens vervuld. ,,Het zijn geen wijsneuzen die je bedrijf herinrichten.”