Mantelzorger én een drukke baan: zo voorkom je dat je overbelast raakt
dag van de mantelzorg1 op de 3 Nederlanders is mantelzorger. Veel van deze mantelzorgers hebben gewoon een baan. Uitval door overbelasting ligt bij veel werkende mantelzorgers op de loer. Hoe combineer je werk met zorgen voor, bijvoorbeeld, een ouder of kind?
Mantelzorgers zijn vaak kinderen die voor hun ouders op leeftijd zorgen. Maar je bent ook mantelzorger als je voor je kind, de buurvrouw of een vriendin met een dwarslaesie zorgt. 87 procent van alle mantelzorgers zegt de zorg zwaar te vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van een onderzoek onder ruim duizend mantelzorgers, uitgevoerd door Motivaction. Een grote groep weet alles prima met elkaar te combineren. Toch zegt 34 procent in de knel te komen op het werk.
In de toekomst zal het nog zwaarder worden om mantelzorger te zijn. Nederland vergrijst en het aantal jaar dat mensen in ongezondheid leven neemt toe. Tegelijkertijd zijn er grote tekorten in de zorg.
Ervaringsdeskundige Tijn Elferink verzamelde voor zijn boek over mantelzorg - Fijn dat je er bent - verschillende verhalen van werkende mantelzorgers. Vandaag, tijdens de Dag van de Mantelzorg, vraagt hij meer aandacht voor overbelaste mantelzorgers. ,,Mantelzorgers zullen straks nog meer zorgtaken op zich moeten nemen, terwijl er nu al zo veel op hun schouders terechtkomt. Als je op je werk in de problemen komt door je mantelzorgtaken en ook minder tijd over hebt voor ontspanning, dan ligt een burn-out op de loer.”
Collega’s weten het niet
Volgens Elferink begint de oplossing bij erkenning van de mantelzorger. ,,Mantelzorg wordt nu als iets sufs gezien, oude mensen die voor nog oudere mensen zorgen. Maar het kan iedereen overkomen, ook jonge ouders met een kind dat zorg nodig heeft.”
Als je al een drukke baan hebt, is het combineren van mantelzorg met werk vooral een enorme uitdaging. ,,Je neemt je privéleven altijd mee naar je werk, dat kun je gewoon niet loskoppelen van elkaar. Als er iets gebeurt met degene voor wie je zorgt, dan neem je dat mee. En je kunt natuurlijk altijd gebeld worden tijdens het werk, dan ben je er ook met je hoofd niet bij.”
Je kunt natuurlijk altijd gebeld worden tijdens het werk, dan ben je er met je hoofd niet bij
49 procent van de ondervraagden van het onderzoek vertelt niet eens aan vrienden en collega’s dat ze mantelzorger zijn. ,,Mantelzorgers zelf realiseren zich vaak niet eens dat ze mantelzorger zijn”, zegt Elferink. Maar dat wil niet zeggen dat ze er open over durven te zijn als het voor henzelf wél duidelijk is. ,,Mantelzorgers hebben op het werk het idee dat er continu op ze wordt gelet. Komen ze vaak wat later binnen, dan zijn ze bang dat collega’s denken: hij zal er de kantjes wel vanaf lopen. Dit kan een werkgever doorbreken door mantelzorg bespreekbaar te maken op het werk.”
Lees ook bij Intermediair: Waarom je mantelzorg altijd met je werkgever moet bespreken
Speciaal verlof
Een andere oplossing is volgens Elferink het flexibel mogen indelen van je werkdag. Bij veel kantoorbanen gebeurt dit al en kunnen medewerkers prima later beginnen of wat eerder weggaan. Maar ook op andersoortige werkplekken is dit mogelijk, zegt Elferink. ,,Dit kan bijvoorbeeld ook in productiebanen. Er valt meestal echt nog wel wat te schuiven in roosters.” Voor bijvoorbeeld leerkrachten is het wat ingewikkelder. Maar ook in het onderwijs is er met een beetje hulp van collega’s van alles mogelijk. ,,Ik sprak voor het boek een leerkracht die bij haar collega’s had aangegeven mantelzorger te zijn en in de knel was gekomen met lesgeven. Uiteindelijk wilden collega's lesuren overnemen.”
Wat volgens Elferink ook zou helpen, is speciaal mantelzorgverlof. ,,Ouderschapsverlof vinden we heel normaal, maar aan mantelzorgverlof willen we op de één of andere manier niet. Met speciaal verlof kun je de mantelzorger wel meer ruimte geven en voorkomen dat je werknemer omvalt.”
Vijf tips om mantelzorg het beste te combineren met je werk:
1. Houd de symptomen van een burn-out in de gaten: vermoeidheid, slecht slapen, veel piekeren en snel geïrriteerd zijn, bijvoorbeeld.
2. Een luisterend oor is altijd fijn als je overbelast bent; zoek mensen op bij wie je je verhaal kwijt kunt.
3. Als je je werk en mantelzorg moeilijk kunt combineren, kan een mantelzorgcoach uitkomst bieden.
4. Verlies de ‘oplaadpunten’ in je leven niet uit het oog: fiets naar je werk en maak tijdens de lunch een wandeling met collega’s. Haal die frisse neus in de buitenlucht.
5. Veel mantelzorgers vinden het lastig om aan te geven wanneer het te veel wordt, toch is het belangrijk om dat wél te doen.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechter Annemieke (50): ‘Ze vinden vaak dat wij rechters te soft zijn in het uitdelen van straffen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Annemieke Boer (50) is senior rechter bij de rechtbank in Rotterdam. -
PREMIUMdagboek
Wijkverpleegkundigen met volle agenda’s: ‘Soms uur bezig om iemand onder de douche te krijgen’
Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen met behulp van thuiszorg. Wat betekent dat voor de wijkverpleegkundigen die al met overvolle agenda’s lopen? Bono Lefevere van Stichting Brentano in Amstelveen geeft een inkijkje in zijn werk. -
PREMIUMAan het werk
De recruiter verbrak de verbinding, Tineke bleef verbouwereerd achter
De arbeidsmarkt is net een spel van jagen en verzamelen, maar dat proces zijn we verleerd. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en probeert samen met Tineke die uitdaging aan te gaan. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMde dag van...
Een trouwjurk voor je hond? Natasja verkoopt kleding voor huisdieren: ‘Maar ik maak het niet te gek’
Natasja Dolleman uit Woerden zocht in 2004 naar artikelen voor haar twee keeshonden. Sindsdien heeft ze een webshop met dierenbenodigdheden en bestaat haar assortiment voor een groot deel uit kleding. Ze vindt dat het niet te gek moet worden; haar eigen chihuahua Chico moet wel gewoon hond kunnen zijn.
-
PREMIUM
Mantelzorger krijgt niet altijd begrip: ‘Collega’s verweten me dat ik nooit langer kon blijven’
Werkende mantelzorgers vallen vaker uit doordat de zorg voor een geliefde en het werk niet te combineren zijn. De komende jaren komt nog meer zorg op de schouders van mantelzorgers. MantelzorgNL roept werkgevers en overheid op beter aan te sluiten bij wat mantelzorgers nodig hebben om aan het werk te blijven. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?