Koolmees versoepelt looncompensatie, in ruil voor werkbehoud en verbod op dividend en bonus
Het kabinet versoepelt alsnog de looncompensatieregeling (NOW) voor werkmaatschappijen en andere bedrijfsonderdelen die door de coronacrisis zwaar getroffen zijn. Wel moeten zij afspraken maken met vakbonden over werkbehoud en dienen zij dit jaar af te zien van de uitkering van dividend en bonussen.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken geeft daarmee gehoor aan de oproep van werkgevers, om de tegemoetkoming in de loonkosten ook toegankelijk te maken voor losse bedrijfsonderdelen. Zij hadden grote moeite met de voorwaarde dat ondernemingen alleen als concern een beroep konden doen op de NOW, als de totale omzet 20 procent lager lag dan vorig jaar.
Dochterbedrijven die compleet stilliggen konden daardoor soms fluiten naar steun, omdat zusterbedrijven die wél doordaaiden de concernomzet enigszins op peil hielden. Gezamenlijk kwamen zij niet over de drempel van 20 procent omzetverlies, waardoor de overheid niet (maximaal) 90 procent van de loonsom overnam. Werkmaatschappijen restte daardoor geen andere keuze dan personeel te ontslaan, waarschuwden werkgeversorganisaties, terwijl het uitgangspunt van de NOW juist behoud van werkgelegenheid is.
Ingewikkeld
Koolmees toonde zich vorige week in debat met de Tweede Kamer al wel gevoelig voor klachten over de regeling, maar benadrukte tegelijkertijd dat hij zeer hecht aan eenvoud en uitvoerbaarheid. ,,Het is ingewikkeld", zei hij toen. En: ,,We gaan niet iedereen daverend gelukkig maken.”
Toch komt hij nu dus met een uitzondering op de concernbepaling. Losse werkmaatschappijen kunnen binnenkort toch NOW aanvragen. Maar aan zo’n versoepeling kleven wel risico’s, aldus Koolmees. Zo kunnen grote bedrijven strategisch gedrag vertonen en schuiven met kosten en omzet, stelt hij. Daarom stelt hij extra voorwaarden aan bedrijven die een aanvraag willen doen. Zij mogen over 2020 geen dividend uitkeren, bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen.
Daarnaast is een akkoord nodig met de vakbond over werkbehoud. Bij werkmaatschappijen met minder dan twintig werknemers moet een vertegenwoordiging van werknemers instemmen. Ook komen er extra eisen die door de accountant worden getoetst.
Booking.com
Door de voorwaarden aan te scherpen, lijkt het kabinet ook voor te sorteren op strengere toelatingseisen voor een eventuele verlenging van de NOW-regeling. De huidige regeling loopt op 31 mei af en er wordt in het kabinet al nagedacht over verlenging van het noodpakket en aanvullingen daarop.
Vanuit coalitie en oppositie klinkt al langer de roep om bedrijven die alsnog personeel ontslaan of dividend of bonussen uitkeren, toegang tot de regeling te weigeren. Veel politici is het een doorn in het oog dat een bedrijf als Booking.com zich heeft gemeld voor een NOW-uitkering, terwijl die onderneming eerder miljardenwinsten heeft gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Ook profiteert Booking.com volop van belastingvoordelen die het in Nederland krijgt.
Koolmees zei eerder dat hij geen mogelijkheden heeft om bedrijven een aanvraag te weigeren, zolang ze aan de voorwaarden voldoen. Door de voorwaarden aan te scherpen, zou daar verandering in kunnen komen.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je altijd alles uitstelt (en hoe dat ene project wél afkomt)
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: uitstelgedrag. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim.
-
Strandtent en pedicure aan huis de pineut: roep om bijstelling noodpakket groeit
De regering smijt in de coronacrisis met miljarden, maar toch vallen er ondernemers tussen wal en schip. Vooral in de loonkostenregeling en de bijstand voor zelfstandigen zitten nog de nodige pijnpunten. De druk op het kabinet wordt flink opgevoerd om over het hart te strijken en nóg royaler te zijn. -
Minister Koolmees gaat niet iedereen gelukkig maken
Ontslagen flexwerkers en gesloten strandtenten mogen hoop koesteren dat de overheid alsnog met extra compensatie komt. Maar de overheid kan niet voor elke ‘sympathieke groep’ een aparte regeling optuigen, waarschuwt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. -
PREMIUM
Jarenlang studeren en dan toch het roer omgooien? ‘Haal nu veel meer uit het leven’
Je carrière volledig omgooien en verdergaan in een compleet ander beroep? Ook als dat betekent dat je dan niet meer doet waar je jarenlang voor gestudeerd hebt? Deze werkenden waagden de sprong en kozen voor een beroep ‘beneden hun kunnen’.