Koolmees onvermurwbaar: pensioenkortingen blijven mogelijk
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees is niet bereid de pensioenregels nu al zo aan te passen dat kortingen de komende jaren van de baan zijn en de pensioenen kunnen worden verhoogd. ,,Gratis geld bestaat niet”, stelt hij.
In het debat over de uitwerking van het pensioenakkoord toonde Koolmees zich gisteravond onvermurwbaar. Hij is niet van plan om in de aanloop naar een nieuw pensioenstelsel een oogje dicht te knijpen voor pensioenfondsen die volgens de huidige regels te weinig geld in kas hebben. Voor komend jaar strijkt hij weliswaar met de hand over zijn hart en hoeven de meeste fondsen niet te korten, maar voor de jaren daarna geeft hij geen garanties af.
‘Grote onzekerheid’
Volgens Koolmees heeft hij ‘geen idee wat de economie de komende jaren gaat doen’. Hij wijst naar de coronacrisis, die voor schokken op de beurzen heeft gezorgd. Het vermogen van pensioenfondsen, dat grotendeels in aandelen en obligaties zit, schommelt daardoor. De overgang naar een nieuw stelsel, voorzien tussen 2022 en 2026, is volgens hem met ‘grote onzekerheid’ omgeven. ,,Stel dat er een grote klap komt, dan wordt ons pensioenstelsel natuurlijk geraakt. Ik kan dus niet met zekerheid zeggen dat er niet gekort wordt.”
Het pensioenakkoord dat het kabinet en sociale partners hebben gesloten kan rekenen op een grote Kamermeerderheid, maar leidt tot felle weerstand bij oppositiepartijen PVV, SP en 50PLUS. Zij willen het huidige stelsel behouden en roepen Koolmees op de rekenrente kunstmatig te verhogen. Daardoor gaan de dekkingsgraden van pensioenfondsen omhoog, zijn kortingen van de baan en komt indexatie in zicht.
Tekst gaat verder onder de foto
Renteknop
Volgens Koolmees zorgt het draaien aan de renteknop er echter voor dat werkenden en jongere generaties de rekening betalen. Daartoe is hij niet bereid. Zolang pensioenfondsen nog in het oude stelsel zitten, moeten de huidige, strenge regels gelden, meent hij. Pas zodra fondsen overgaan naar het nieuwe systeem met een minder zeker pensioencontract zijn er volgens Koolmees minder buffers nodig om de verdeling tussen de generaties te bewaken en kunnen rendementen eerder worden uitgekeerd.
Wel beloofde Koolmees dat het kabinet de koopkrachtontwikkeling van alle groepen, gepensioneerden incluis, in de gaten zal houden. De afgelopen jaren werd de AOW wel steeds verhoogd (indexatie) en nam het kabinet daarnaast aanvullende maatregelen om AOW’ers tegemoet te komen, zoals verhoging van de ouderenkorting. Koolmees zei er niet bij of het kabinet voor komend jaar opnieuw van plan is om bij te sturen.
Omtzigt wil hoorzitting
Veel Kamerleden zitten nog vol vragen over hoe de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel eruit komt te zien. Koolmees moest de antwoorden daarop schuldig blijven: hierover wordt met sociale partners nog door gesproken.
De komende maanden zet Koolmees de afspraken uit het pensioenakkoord om in wetgeving. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist dat er na de zomer eerst nog een grote hoorzitting wordt gehouden, zodat duidelijk wordt wat de ‘grootste pensioenhervorming in de geschiedenis’ tot in detail behelst. Ook wil hij dat Koolmees in gewone mensentaal opschrijft wat er is afgesproken, zodat iedereen het pensioenakkoord kan begrijpen en er draagvlak in de samenleving kan worden behouden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werknemer en privacy: dit mag je baas wel en niet van je weten
Het verzamelen en bestuderen van data over werknemers, veel werkgevers doen het. Ze gebruiken data bijvoorbeeld om werkgeluk te peilen en om productiviteit te meten. Maar welke persoonlijke gegevens mag een bedrijf inzien en analyseren? Mag je werkgever bijvoorbeeld proberen te voorspellen of en wanneer je kinderen zal krijgen? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
FNV stemt in met uitwerking pensioenakkoord, minister Koolmees kan door
Het ledenparlement van de FNV heeft zich vanmiddag achter de uitwerking van het pensioenakkoord geschaard. Daarmee is de weg vrij voor een nieuw pensioenstelsel, een langzamere verhoging van de AOW-leeftijd en de mogelijkheid voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
PREMIUM
Nieuw pensioenakkoord: dit is wat er precies verandert
In 2026 moet het nieuwe pensioenstelsel ingaan. Eerlijker en transparanter, dat zijn de kernbegrippen. Wat verandert er en hoe gaat dat uitpakken voor de verschillende generaties?
-
PREMIUM
Architect Bas ging ‘out’ na val in eigen zwembad en moest baan opgeven
Twee jaar werkte Bas Beumelhof (52) bijna dag en nacht aan het ontwerp en de uitvoering van de ‘nieuwe’ Boetzelaer. Het resultaat verdiende een feestje, maar uitgerekend tijdens de officiële opening viel de architect in zijn ‘eigen’ zwembad vanuit het niets op zijn achterhoofd. Het was een enorme klap met grote en onverwachte gevolgen. Breumelhof is niet langer bouwkundige, maar zwembaddirecteur. -
Salaris
Linda is stewardess: ‘Twee jaar lang hebben we ons moeten aanpassen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Linda (40) werkt 40 uur per week als stewardess. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.