‘Kijk naar faalverhalen: niet iedereen is een Zuckerberg of Gates geworden’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: ga op zoek naar faalverhalen.
Tegenwoordig willen mensen graag van me weten hoe ik een boek heb geschreven. En lieve mensen, ik wil jullie natuurlijk helpen. Maar eigenlijk weet ik helemaal niet hoe moeilijk het is om een boek te schrijven. Alles ging namelijk goed. Vraag liever iemand die al jaren worstelt hiermee.
Winnen
Ja maar, denk je nu. Ik wil niet falen, ik wil winnen! Juist, en daarom moet je meer weten over falen. Laat me het uitleggen met een anekdote uit de Tweede Wereldoorlog. Een simpele gedachtesprong heeft destijds ontelbare levens gered.
Wat was er aan de hand? Veel Amerikaanse bommenwerpers keerden niet terug van hun missies, dus wilden de geallieerden de vliegtuigen extra pantseren. Ze kozen voor de romp en vleugels, omdat die onderdelen het vaakst beschadigd waren.
Wiskundige Abraham Wald stelde echter voor om juist die delen te pantseren die níet waren geraakt, zoals de motor. Waarom? Omdat de vliegtuigen die ze konden bekijken ‘winnaars’ waren. Ze waren teruggekeerd zonder fatale schade. De neergestorte vliegtuigen hadden waarschijnlijk wel schade aan de motor en keerden daarom niet terug.
Misleiden
De geallieerden keken alleen naar de eigenschappen van de winnaars en lieten zich daardoor misleiden. Deze denkfout heet de Survivorship bias. En ook nu nog hebben we de neiging om te veel te kijken naar winnaars en de verliezers te vergeten.
Luister naar de mensen die hun avontuur voortijdig zagen eindigen
We pluizen levens van grootheden uit, op zoek naar een succesformule. En komen zo tot conclusies die misschien helemaal niet kloppen. Stop maar met je studie, want multimiljardairs Mark Zuckerberg en Bill Gates hebben ook nooit een opleiding afgemaakt, roepen managementgoeroes. Maar ze vergeten te kijken naar de miljoenen ‘verliezers’: de mensen zonder diploma die geen Zuckerberg of Gates zijn.
Wil je een project laten slagen of een stap maken in je carrière? Ga dan vooral ook op zoek naar de faalverhalen. Niet die van de winnaars natuurlijk. Natuurlijk leed ik ook schade tijdens mijn schrijfmissie: er was een hittegolf die mijn hersenen tot moes sloeg en mysterieuze piepjes van buiten dreven me tot waanzin. Niks fataals echter, ik keerde veilig terug. Luister naar de mensen die hun avontuur voortijdig zagen eindigen: die geen uitgever konden vinden, leden aan een writer’s block of geen tijd vrij konden maken. Met hun ervaringen kun je je echt pantseren voor succes.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je denkt dat je sollicitatiegesprek slecht ging (terwijl het best meeviel)
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: waarom je denkt dat je sollicitatie slecht verliep. -
Dit is waarom je collega's boos worden als je hun stoel gebruikt of pen ‘leent’
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: waarom mensen boos worden als je hun pen meeneemt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
PREMIUM1
Ernstig zieke Gert-Jan (58) wint juridisch gevecht van UWV: ‘Overwinning die ik niet meer had verwacht’
Patiënten die zonder uitzicht op herstel lijden aan de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS hebben wel degelijk recht op een uitkering. Dat heeft de hoogste rechter bepaald in de juridische strijd die Gert-Jan van Duren uit Almelo voerde tegen uitkeringsinstantie UWV. „Dit biedt hoop voor veel patiënten.” -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.