Joeri (25) deed hbo en is nu betonpompspecialist: ‘Je moet vrede hebben met je eigen keuzes’
Meestal is het zo: wie er het koppie voor heeft, gaat studeren. Maar waarom eigenlijk? Dat vroeg Joeri van Vreeswijk (25) uit Woerden zich ook af toen hij een studie moest kiezen. Hij werkte al jaren als betonpompspecialist, maar werd aan alle kanten gestimuleerd om naar het hbo te gaan. Uiteindelijk kwam hij op een gulden middenweg uit. Zijn verhaal deelt hij op LinkedIn.
Op de foto bij de LinkedIn-post zien we Joeri van Vreeswijk (25) met een betonpompslang in zijn handen staan. Iets wat je niet direct verwacht bij een twintiger met een hbo-diploma commerciële economie op zak.
Op zijn zeventiende staat hij voor het eerst op een bouwplaats nadat zijn oom hem een baantje als assistent voor de betonpompmachinisten aanbiedt bij RvR Betonpomp Verhuur. ,,Ik werkte in een supermarkt, maar dit werk beviel veel beter. Later ben ik machinist geworden.” Hoewel zijn klasgenoten en docenten het best een aparte keuze vinden voor een bijbaan, heeft dat hem nooit doen stoppen. Ook na het behalen van zijn havodiploma heeft hij het nog steeds naar zijn zin bij het bedrijf.
Dat brengt hem wel in een tweestrijd. ,,Ik moest een vervolgopleiding kiezen, maar wilde ook graag met mijn handen blijven werken. Ik haalde veel voldoening uit fysiek bezig zijn. Maar mijn vader vond het toch wel belangrijk dat ik een diploma zou halen.”
Lees ook bij intermediair: Bouwsector wil meer vrouwen: ‘Verrassend hoe leuk het is’
Freelance betonpompspecialist
Dat zag Van Vreeswijk uiteindelijk zelf ook wel in en startte de zoektocht naar een passende studie. Die vond hij niet meteen. Met hulp van een studiecoach vond hij een opleiding die hem leuk leek: commerciële economie. ,,Ik ben altijd goed geweest met geld en was op jonge leeftijd al ondernemer. Zo heb ik een tijd lang merkkleding gekocht en verkocht.”
Omdat hij naast zijn studie genoeg tijd over heeft om te werken, houdt hij zijn baan als betonpompspecialist aan. Ook als hij in zijn derde jaar stage gaat lopen. ,,Mijn stageperiode bestond uit dertig uur thuiswerken. Daarnaast kon ik prima in de bouw blijven werken.”
Inmiddels is Van Vreeswijk afgestudeerd en werkt hij als freelance betonpompspecialist én heeft hij een opdrachtgever in de productmanagement, waar hij nu de helft van de week op kantoor werkt. ,,Die combinatie bevalt erg goed. Als productmanager ben je een spin in het web. Ik doe niet alleen marketing, maar ook klantcontact en de planning. Ik ben erg resultaatgericht en kan in dit werk veel voor elkaar krijgen.” Daarin ziet hij overeenkomsten met zijn baan in de bouw. ,,Je ziet direct resultaat van wat je gedaan hebt. Na een dag hard werken ligt er een mooie betonvloer.”
Gelukkig zie je nu wel dat zzp’ers in de bouw en techniek aardig kunnen verdienen. Er is veel vraag naar hun werk
Denkwerk en fysiek werk
Van Vreeswijk vindt het jammer dat zijn omgeving hem niet altijd begrepen heeft. ,,Wat anderen je zeggen kan van waarde zijn, maar je moet uiteindelijk zelf vrede hebben met de keuzes die je maakt. Ook als het in een richting is die niet als ‘normaal’ wordt gezien.”
Gelukkig kon hij wel altijd rekenen op de steun van zijn ouders. ,,Mijn vader vroeg later nog: had je het idee dat ik betonpompmachinist een minderwaardig beroep vind? Hij legde uit dat dat echt niet zo was, maar dat hij het beste voor me wilde. Dat was volgens hem de route naar het hbo. Ik weet ook: als ik fulltime in de bouw had willen gaan werken, dan hadden mijn ouders daar ook achter gestaan. Het kwam door mijn twijfels dat ze me adviseerden om te gaan studeren.”
Uit de reacties op zijn LinkedIn-post blijkt dat bijna iedereen zijn keuze stoer vindt. ,,In onze maatschappij wordt het als vanzelfsprekend gezien dat je gaat studeren als je er het koppie voor hebt. Dat vind ik best vreemd, waarom zou je niet met je handen mogen gaan werken als je daar de meeste voldoening uit haalt?” Daarnaast verbaast hij zich over het onderscheid dat er gemaakt wordt tussen denkwerk en fysiek werk. ,,Dat laatste wordt vaak als minder gezien. Terwijl we alle beroepen nodig hebben om de maatschappij draaiende te houden.”
Goed verdienen
In de reacties onder zijn post is ook een poll ontstaan: wat zou je doen als je evenveel betaald zou krijgen voor werken met je handen? Daaruit blijkt dat 70 procent voor fysiek werk zou kiezen als dat het geval zou zijn. ,,Salaris is meestal de reden om het niet te doen. Gelukkig zie je nu wel dat zzp’ers in de bouw en techniek aardig kunnen verdienen. Er is veel vraag naar hun werk.”
Zelf verdient Van Vreeswijk goed als zelfstandig ondernemer. Maar er is één probleem in de bouw: het plafond. ,,Ik werk er nu al een tijd en zit er al bijna tegenaan. In mijn andere werk kan ik nog veel langer doorgroeien, ook in salaris.” In de toekomst zal Van Vreeswijk waarschijnlijk minder uren op de bouwplaats staan. Maar stoppen, daar denkt hij voorlopig nog niet aan. ,,Mijn vader heeft wel al gezegd dat ik dit werk niet tot mijn 67e kan blijven doen. Dat is ook zo, maar ik ben nog jong. Wat de toekomst precies brengt, zien we dan wel weer.”
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nog nooit elektriciteitskabeltje gezien? Zelfs dán mag je hier komen meewerken aan stevig elektriciteitsnet
Niet meer te stoppen is onze honger naar zonnepanelen, elektrische auto’s en al het andere elektrische goed dat het leven leuker, makkelijker of duurzamer maakt. Maar de duizenden extra handen die nodig zijn om daarvoor het elektriciteitsnet aan te passen en uit te breiden, zijn er niet. Dus leidt netbeheerder Stedin ze zelf op.Utrecht, Amersfoort -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Zorgen om zomervakantie: nu al vakantiekrachten gezocht en roosters aangepast
De zomervakantie werpt op de arbeidsmarkt zijn schaduw vooruit. Organisaties nemen al een voorschot op het tekort aan personeel en passen roosters aan - zo wordt in de regio rond Nijmegen het ophalen van afval in de zomer beperkt - en de werving van vakantiehulpen is al volop gaande.Nijmegen -
PREMIUM
Hoe Joop de wereld verovert met energiekauwgom (zelfs soldaten in Zuid-Amerika eten het)
Het ondernemerschap kent hoge pieken en diepe dalen, weet Joop Muller inmiddels. Zijn kauwgom kwam een jaar geleden uit en ligt inmiddels zelfs in het buitenland in de schappen, maar investeerders vinden blijft moeilijk.Ter Aar -
PREMIUM
Stakende vuilnisophalers zijn spekkoper: ‘13 procent is veel’
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden zijn eruit. In een nieuwe cao zijn afspraken gemaakt voor loonsverhogingen van 7 tot zelfs 13 procent. Het lijkt erop dat staken loont, in veel sectoren is de actiebereidheid groot.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Peter was trucker, accountmanager en verkoper, nu gaat hij een strandpaviljoen runnen: ‘Altijd vol ideeën’
Horecazaak Strand Zomer aan de Nieuwkoopse Plassen heeft wéér een nieuwe eigenaar, de vierde in vier jaar tijd. Aan enthousiasme en plannen ontbreekt het hem niet. Wel aan horeca-ervaring: Peter Wahlen verruilt de vrachtwagen voor de strandtent.Nieuwkoop