In slaap vallen en andere gênante sollicitatieblunders
Laat ons eerlijk zijn: solliciteren is zenuwslopend. En als je nerveus bent, is een foutje snel gemaakt. Hr-managers onthullen aan vacature.com welke gekke situaties zij al hebben meegemaakt in hun kantoor, zodat jij niet in dezelfde valkuilen trapt de volgende keer dat je gaat solliciteren.
Schrijf geen fouten
,,Het blijft verbazingwekkend hoeveel schrijffouten ik tegenkom in sollicitatie- en motivatiemails”, aldus Sabine Gekiere, HR Department Director bij McDonald's België. ,,Het gebeurd, met een d? Zinnen die niet afgewerkt zijn? Spreektaal, zoals 'laat ik me is voorstellen'? Zo maak je geen goede indruk. Als je al zo slordig bent tijdens een sollicitatieprocedure, wat zal er dan gebeuren als je wordt aangenomen? Ik ga een kandidaat niet weigeren omwille van zo’n fout, maar ik ga toch extra kritisch zijn.”
Wees niet arrogant
,,Tijdens een sollicitatie moet je niet alleen tonen wat je allemaal kan, je moet ook tonen wie je bent”, vindt Gekiere. ,,Wij hebben een vrij open bedrijfscultuur, zeker op het hoofdkantoor waar ik de sollicitaties doe. We zijn open, eerlijk, we houden van humor. Kandidaten die arrogant zijn scoren dus geen goede punten, zij die met zichzelf kunnen lachen en zichzelf kunnen relativeren wel.”
Ga nooit natrappen of kwaadspreken, hoe verleidelijk het ook is
Praat niet slecht over je vorige werkgever
,,Let wel op dat je je niet te veel laat meeslepen als er een goede klik is tijdens de sollicitatie. Zeker als het gaat over je huidige of voorgaande werkgever”, waarschuwt Gekiere. ,,De meeste sollicitanten zijn wel tactisch als het over hun vroegere baas gaat, maar ik heb al meegemaakt dat kandidaten hun mond voorbijpraten, omdat ze zich erg op hun gemak voelen. Let daarmee op. Ga nooit natrappen of kwaadspreken, hoe verleidelijk het ook is.”
Plan je gesprekken goed in
“Veel mensen solliciteren bij verschillende bedrijven tegelijk”, weet Steven Berghs, Operations Manager bij schoonmaakbedrijf Het Poetsbureau. ,,Ik begrijp dat, maar als je dat doet moet je wel zorgen dat je je gesprekken goed inplant. Een tijdje geleden moest ik een sollicitant een kwartier laten wachten, omdat een voorgaande afspraak was uitgelopen. Toen ik klaar was, vertelde hij me dat hij geen tijd meer had, omdat hij niet te laat wou komen voor een sollicitatie bij een ander bedrijf. Pijnlijk!”
Verwar de firma waar je solliciteert niet met de concurrentie
,,Ik heb ook al meegemaakt dat een sollicitant ons bedrijf verwarde met een andere firma waar ze had gesolliciteerd”, vervolgt Berghs. ,,Toen ik aan de dame in kwestie vroeg wat zij over ons wist, kwam ze aandraven met een verhaal over een concurrent. Ze had haar huiswerk dus wel gemaakt, maar helaas niet goed genoeg.”
Ik herinner me een kandidaat die zich jonger heeft voorgedaan. Uiteraard hebben we dat in de verdere selectieprocedure ontdekt
Toon dat je gemotiveerd bent
,,Wij vragen kandidaten vaak hoe ze ons bedrijf kennen en waarom ze voor ons willen werken”, vertelt Lien Barbier, hr-medewerker bij Duco Ventilation & Sun Control. ,,Het gebeurt regelmatig dat een sollicitant antwoordt dat hij of zij een sms’je kreeg van een interimbureau en dat de omschrijving van de vacature 'wel oké leek'. Uiteraard is het zeker geen probleem als je ons bedrijf via een selectiekantoor hebt leren kennen, maar zorg dat je tenminste kan uitleggen waarom je je aangesproken voelt! Toon dat je je geïnformeerd hebt over ons bedrijf, dat je weet wat we doen en dat je een match ziet. Anders kom je echt niet gemotiveerd over.”
Lieg niet
Barbier: ,,Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om altijd eerlijk te zijn, maar toch is dat de beste weg. Ik herinner me bijvoorbeeld een kandidaat die zich jonger heeft voorgedaan dan hij werkelijk was. Uiteraard hebben we dat in de verdere selectieprocedure ontdekt. Op die manier toon je alleen maar dat je geen betrouwbare persoon bent. Ik heb ook al sollicitanten voor me gehad die zelfstandig zijn geweest, maar failliet zijn gegaan. Dat durven ze vaak niet te vermelden op hun cv. Jammer, want zo wek je de indruk dat je iets te verbergen hebt, terwijl je ongetwijfeld heel veel hebt bijgeleerd.”
Val niet in slaap
,,Het meest verbazingwekkende wat ik heb meegemaakt, dat blijft toch een sollicitant die in slaap was gevallen aan de receptie”, zegt Barbier. ,,Toen ik hem kwam halen, moest ik hem wakker maken. Hij was erg versuft en kon niet uitleggen waarom hij zo moe was. Het spreekt voor zich dat dát sollicitatiegesprek niet zo lang geduurd heeft."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit moet je weten als je via de mail een sollicitatie verstuurt
Op zoek naar een nieuwe baan? Denk na over het tijdstip waarop je je sollicitatiemails verstuurt. Mails die vroeg op de dag binnenkomen, maken volgens onderzoek meer kans om gelezen te worden. -
Je solliciteert na een burn-out of kanker: melden of niet?
Je bent net hersteld van een burn-out en aan het solliciteren voor een nieuwe baan. Ook mensen die kanker hebben gehad, migraine hebben of adhd, staan vaak voor een dilemma: vertel je het wel of niet in een sollicitatiegesprek? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Oogje op een collega terwijl je al een relatie hebt? ‘Heeft vaak meer met jezelf te maken’
Veel mensen hebben er wel eens over gefantaseerd: een beschuitje eten met een aantrekkelijke collega. Soms blijft het bij een fantasie, soms groeit het uit tot een verliefdheid. Maar hoe ga je om met deze verliefdheid en wat vindt de Nederlandse wet van relaties op werk? -
Met video
UWV ziet dé oplossing voor vergrijzing en personeelstekort: ‘Houd pensionado aan boord’
Werkgevers moeten het ouderen makkelijker maken om na het pensioen door te werken. Dat vindt het UWV. Dat kan bijvoorbeeld door een standaard ‘exit-gesprek’ twee jaar à drie jaar vóór het pensioen waarin de optie ‘doorwerken’ nadrukkelijk aan de orde komt.
-
Video
De belangrijkste vragen tijdens een sollicitatiegesprek stel jij zélf
Nadat jij je door je nieuwe potentiële werkgever uitgebreid hebt laten ondervragen, komt altijd die ene onvermijdelijke vraag: ‘heb je zelf nog vragen voor ons?' En jazeker: die moet je hebben. In de Succesminuut geeft Charlotte van 't Wout (carrièrecoach en onze columnist) je drie vragen die jij kunt stellen. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.