Hogeropgeleide ouder krijgt slimmer kind door langer verlof
Langdurig betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof geeft ouders de kans om meer tijd met hun baby's door te brengen, maar de voordelen voor het kind hangen sterk af van het opleidingsniveau van de ouders. Dat blijkt uit nieuw, Brits onderzoek.
Het effect is vooral positief voor de telg van hoger opgeleide ouders. Kinderen van wie de moeder een tot twee jaar betaald verlof kreeg na de bevalling, scoorden aanzienlijk hoger op toetsen en examens in het basis- en voortgezet onderwijs. Het effect is volgens de onderzoekers van de Universiteit van Warwick vooral merkbaar bij jongens. ,,Hun schoolprestaties verdubbelden bijna ten opzichte van leeftijdsgenoten wiens ouders slechts een tot drie maanden verlof kregen."
Maar de onderzoekers constateerden dat de voordelen voor ouders zonder hogere opleiding gering waren. ,,Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen slimmere kinderen dan ouders met hetzelfde opleidingsniveau, die na een paar maanden weer aan het werk gaan", zo valt te lezen in het rapport.
De studie is de eerste in zijn soort waarbij gekeken wordt naar de invloed van vader- en moederschapsverlof op de leerprestaties van kinderen.
Hoofdonderzoeker, professor Victor Lavy van de Universiteit van Warwick, publiceerde het wetenschappelijk artikel in het februarinummer van het tijdschrift Royal Economic Society. Hij maakt gebruik van gegevens van zowel Britse als Oostenrijkse ouders. In Oostenrijk werd betaald verlof verlengd tot maar liefst twee jaar voor kinderen die na juni 1990 waren geboren.
Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen slimmere kinderen
Hoe het precies komt dat kinderen met lager geschoolde ouders niet beter presteren op school, komt niet naar voren uit de studie.
Hoe is het geregeld in Nederland?
In Nederland hebben vrouwen recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Gedurende deze weken ontvang ze een uitkering die net zo hoog is als het ziektewetdagloon, oftewel 100 procent. Als een werkgever deze uitkering ontvangt, dan kan hij tijdens het verlof het salaris doorbetalen.
Vaders hebben op dit moment recht op twee dagen verlof, maar vanaf volgend jaar krijgen mannen vijf dagen vrij. Die vijf dagen worden volledig doorbetaald. De vijf weken aanvullend verlof komen daar per 1 juli 2020 bij. Dit verlof moet het eerste half jaar na geboorte worden opgenomen. De werknemer krijgt in die tijd via het UWV een uitkering van 70 procent van het loon.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Operationeel directeur Thuisbezorgd voorlopig weg om misdragingen
Operationeel directeur Jörg Gerbig vertrekt voorlopig bij Just Eat Takeaway vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd bekendgemaakt vlak voor de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. -
Zo komt het dat je op Bevrijdingsdag gewoon moet werken
Het is vandaag Bevrijdingsdag, de dag waarop we in Nederland 77 jaar vrijheid vieren. Toch krijgen veel werkenden dit jaar geen vrije dag op 5 mei. Hoe zit dat precies? -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Schoolopdracht van docent maatschappijleer gaat viral: ‘Tienduizend likes en trotse leerlingen’
Leerlingen van 3-vmbo weten te boeien met maatschappijleer: docent Bart Derksen (32) heeft er zo z’n trucjes voor. Met een van zijn zelfverzonnen opdrachten gaat de leraar viral op LinkedIn. Zijn idee om zijn studenten een brief aan een politicus te laten schrijven over een probleem in de maatschappij, krijgt tienduizend likes op het platform. ,,Als ik de brieven echt opstuur, zijn mijn leerlingen verbaasd. Maar dan krijgen ze reactie en zijn ze zó trots.” -
Wat doet een...
Carmen wil iedereen aan het moestuinieren krijgen: ‘Mensen weten niet meer waar eten vandaan komt’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Carmen van Heel (28) uit Breda is moestuincoach.
-
PREMIUM
Jarenlang studeren en dan toch het roer omgooien? ‘Haal nu veel meer uit het leven’
Je carrière volledig omgooien en verdergaan in een compleet ander beroep? Ook als dat betekent dat je dan niet meer doet waar je jarenlang voor gestudeerd hebt? Deze werkenden waagden de sprong en kozen voor een beroep ‘beneden hun kunnen’. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.