Het Zeigarnik-effect: dit is waarom we ons ergeren als taken nog niet af zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het Zeigarnik-effect.
Heb je op dit moment ook een onaffe legpuzzel liggen? En lukt het je om niet stiekem verder te puzzelen? Zelf heb ik daar best moeite mee, ik blijf maar aan al die stukjes bloemenschilderij denken. Ik beloof mezelf regelmatig dat ik nog een uurtje moet werken en dat ik dan weer verder mag puzzelen. Vannacht lag ik wakker en overwoog ik zelfs om er een uurtje eerder voor op te staan.
Obers
Allemaal de schuld van het Zeigarnik-effect. Taken die niet af zijn, blijven in ons hoofd spoken en zorgen dat we ons maar moeilijk op iets anders kunnen focussen. De Russische psychologe Bluma Zeigarnik ontdekte dit verschijnsel al in 1927. Zij merkte op dat obers moeiteloos bestellingen kunnen onthouden, maar zo gauw het eten uitgeserveerd was of de rekening betaald, dan vergaten ze de details.
Lastig, als het gaat om puzzels die om je aandacht schreeuwen. Of die Scandinavische krimi-serie waarmee je was begonnen met een spannende cliffhanger. (Tip: stop halverwege de aflevering en niet bij het einde.)
Wat ik wél succesvol heb afgerond, ben ik allang vergeten
Maar het Zeigarnik-effect biedt ook kansen, als je het slim toepast. Vooral voor de uitstellers onder ons, waaronder ik mezelf schaar. Als je iets eenmaal start, dan wordt de kans groter dat je het afmaakt.
Zo maak ik vaak al een Word-bestand aan voor artikelen die ik moet schrijven. Ik typ mijn naam erboven, de naam van het project en de datum. Daaronder wat kopjes, steekwoorden en krabbels met losse gedachten en voilà, de kop is eraf, maar de taak is nog lang niet klaar. Hierdoor bouwt zich wel een mentale spanning zich op in mijn hoofd, denk ik er vaker aan en wil ik daardoor graag verder.
Enorm saai
Het werkt niet altijd. Als een taak te moeilijk voor je is, of enorm saai, dan blijf je waarschijnlijk uitstellen. Dan moet er inhoudelijk iets aan de taak veranderen.
Al dat herinneren van onaffe taken heeft ook een nadeel. Als ik denk aan wat ik heb bereikt, denk ik vooral aan niet-afgemaakte schilderijen, geflopte projecten en cursussen die ik nooit voltooid heb. Wat ik wél succesvol heb afgerond, ben ik allang vergeten. Heb je een project succesvol afgerond? Zet hem dan op een Tsjakka-lijst en lees die af en toe nog eens door. Goed gedaan, man.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Inmiddels wel uitgekeken op je eigen puzzels? Jenny Paulus uit Ens heeft daar een speciaal puzzelruilpunt opgezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUM
Angelo kocht camera voor vakantie naar Mexico en heeft nu droombaan te pakken bij voetbalclub
Angelo Blankespoor (41) uit Den Haag begon ooit met het fotograferen van wedstrijden in het amateurvoetbal, kocht voor zijn vakantie naar Mexico een professionele camera en is nu de clubfotograaf van ADO Den Haag. Iets waar hij stiekem altijd al van had gedroomd. ,,Er zijn genoeg spelers die me tijdens de wedstrijd goed in de gaten houden, om mooi op de foto te staan.” -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Hoog IQ en goed met cijfers; dit IT-bedrijf heeft alleen mensen met autisme in dienst: ‘Ze presteren juist beter’
Het lukt veel werkgevers niet om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te hebben en houden. Het Goudse bedrijf Carapax IT heeft juist alleen maar mensen met autisme in dienst. Het bedrijf heeft daarvoor een methode ontwikkeld waar andere bedrijven nu belangstelling voor hebben. -
‘We hebben er deze periode een heleboel vrijheden bij gekregen’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: schaarse vrijheden.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Wat doet een...
‘Toen ik 9 was heb ik de televisie van mijn ouders uit elkaar gehaald omdat ik wilde weten wat erin zat’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Kaya Hartwig (26) uit Hengelo. Ze is microwave-engineer bij Thales. -
Waarom we na de coronacrisis niet ineens gelukkiger zullen zijn
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: wennen aan een nieuwe situatie.