Het is koud, maar is het ook te koud om te werken?
De temperatuur is ook vandaag weer onder het vriespunt en een licht windje maakt de gevoelstemperatuur al snel -6 graden. Werknemers in de bouw mogen volgens het cao het werk op de bouwplaats stilleggen.
Marloe van der SchrierLaatste update:08-02-18, 10:17
Is de temperatuur om 10.30 uur nog steeds lager dan -6 graden Celsius, mag je zelfs de bouwplaats verlaten. Tenzij je vervangend werk krijgt van je baas. ,,Als een pand al dicht is en de ramen er al inzitten, kun je prima een heater neerzetten”, zegt een woordvoerder bij werknemersvereniging Bouwend Nederland. ,,Veel bouwbedrijven hebben ook een eigen productielocatie. Het kan ook zijn dat daar vervangend werk wordt aangeboden.”
Voor steigerbouwers zijn er strikte voorschriften: zij mogen bij een temperatuur van -6 doorwerken, maar dan wel maximaal 4 keer 1,5 uur op een dag. Hoe koud het precies is op de verschillende plekken in Nederland, houdt Bouwend Nederland op deze site bij.
Sowieso dicht
Vakbond FNV wil in het cao vast laten leggen dat een bouwplaats sowieso sluit bij een temperatuur lager dan -6 graden Celsius. ,,Werknemers moeten het nu zelf vaak aankaarten. Als het aan ons ligt, gaan ze om 07.00 uur de keet in als het kouder is dan -6 graden. Blijkt het om 09.00 uur nog steeds zo te zijn, dan zou de bouwplaats moeten sluiten”, aldus woordvoerder Ron Sinnige. Leg je het werk neer? Zorg dan voor een ingevulde checklist. Mocht er toch nog gedoe komen, dan heb je die achter de hand.
Het ‘Arbobesluit’ zegt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid
Buiten de bouw
Onder de 15 graden heb je bescherming als extra kleding en handschoenen nodig. Werk je niet in de bouw en staat er niets in jouw cao vastgelegd over werken in de kou en doorbetaling bij het neerleggen van je werk? Dan moet je je vasthouden aan de uitvoering van de Arbowet.
Het ‘Arbobesluit’ zegt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid. Een concrete temperatuur wordt in deze wet niet genoemd, maar er wordt wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten te voorkomen: door persoonlijke beschermingsmiddelen aan de werknemer te geven, de duur van het werk te verkorten en af en toe het werk af te wisselen met werkzaamheden op een warme plek.
Het is hetzelfde als werken in de hitte. Probeer rekening te houden met de omstandigheden
Woordvoerder FNV
In de arbocatalogus van de groensector wordt vooral benadrukt dat de gezondheid van werknemers niet in gevaar mag komen. In dat geval brengt ijzel en harde wind vaak meer risico's met zich mee dan vorst. Hoveniers hebben vaak al een eigen oplossing gevonden voor de kou, weet Sjoek van der Maarl, preventiemedewerker groenvoorziening bij kennisinstituut en de gecertificeerde arbodienst Stigas. ,,Veel bedrijven werken in de zomer langer en in de winter korter. Mocht het koud zijn, wordt er gezocht naar andere werkzaamheden." Sterker nog: voor snoei- en zaagwerkzaamheden is kou zelfs prettig. ,,Dan blijft het schoeisel schoon."
Gezond verstand
Toch buiten aan het werk morgen? Dan is gezond verstand de beste raadgever, aldus Sinnige van het FNV. ,,Kleed je warm aan, drink af en toe een kop thee en ga niet aan het werk op plekken met een snijdende wind. Het is hetzelfde als tijdens hitte in de zomer: probeer rekening te houden met de omstandigheden."
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.