Help je collega's én je carrière: word bhv'er
Als gediplomeerd bedrijfshulpverlener kun je levens redden. En het staat ook nog eens leuk op je cv.
Een nuttige vaardigheid leren en je cv versterken? Wie bhv'er wordt, slaat volgens online carrièreplatform Intermediair twee vliegen in één klap.
Bedrijven zijn verplicht om hun bedrijfshulpverlening goed op orde te hebben. Dat betekent dat er waarschijnlijk ook binnen jouw organisatie één of meer gecertificeerde bhv’ers aanwezig zijn: collega’s die in geval van nood in actie komen en helpen tot de professionele hulpverleningsdiensten gearriveerd zijn.
Tekort
Veel bedrijven kampen met een tekort aan bhv’ers en dus help je door een training te volgen niet alleen je eigen organisatie, maar ook je eigen positie. De betrokkenheid die je ermee toont staat immers mooi op je cv.
Maar wat moet je doen als bhv'er? Volgens de Arbowet heeft een bedrijfshulpverlener drie taken:
1. het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
2. het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
3. het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting.
Training
Er zijn tientallen aanbieders van BHV-trainingen, waarvan sommige branchespecifiek zijn. De risico’s in een kantoortuin verschillen immers behoorlijk met die van een fabriekshal waarin met gevaarlijke chemicaliën wordt gewerkt.
Wat een BHV-training precies moet omvatten omschrijft de wet niet, maar de drie genoemde taken komen in elk geval aan bod. In sommige trainingen leer je ook hoe je een AED moet gebruiken. Meestal duurt een training twee dagen.
Bij FMTC in Amsterdam zijn de kosten 280 euro, bij de Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland 395 euro (in het hele land actief). Deze organisatie biedt de training ook aan als E-learning in combinatie met 1 praktijkdag. Deze kost 275 euro. Bij BHV Nederland kost de opleiding tot bedrijfshulpverlener 299 euro.
Keurmerk
Op de website van opleidingskeurmerk NIBHV vind je een overzicht van opleiders die een keurmerk mogen voeren. Een certificaat is één jaar geldig, daarna moet er een herhalingscursus van een dag worden gedaan.
Als je de smaak te pakken hebt kun je op veel plaatsen ook nog een EHBO-cursus doen. Het belangrijkste verschil tussen een EHBO en BHV-cursus is dat je als EHBO’er niet alleen levensreddende eerste hulp krijgt aangeleerd, maar ook aanvullende eerste hulp. Ook leer je er een AED te gebruiken.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Keuze genoeg, maar waar moet je op letten bij het vinden van een coach?
De talloze coaches die Nederland telt, zijn niet allemaal even goed en betrouwbaar. Om een geschikte te vinden, moet je de juiste vragen stellen. Dat schrijft carrièreplatform Intermediair. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
column
Dit kan het opleveren als je slecht nieuws meteen deelt
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘stealing thunder’-effect -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
Het is koud, maar is het ook te koud om te werken?
De temperatuur is ook vandaag weer onder het vriespunt en een licht windje maakt de gevoelstemperatuur al snel -6 graden. Werknemers in de bouw mogen volgens het cao het werk op de bouwplaats stilleggen. -
-
-
Een goede werkgever legt je weinig regels op
Werknemers vinden twee dingen belangrijk in hun werk: het hebben van een duidelijk doel en niet belemmerd worden door regels. ,,Mensen willen snappen waarom ze bepaald werk doen en vrijheid hebben in hun werk." -
PREMIUMColumn
Nadine werd na twee jaar ziektewet ontslagen door de werkgever waar ze zich zo voor inzette
Tjerk verloor zijn zaak, Pascalle werd ontslagen en Nadine leverde in op haar gezondheid. Hoewel de coronapandemie voor velen allang voorbij is, zijn er ook nog genoeg mensen die nog dagelijks met de gevolgen kampen. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt, en staat hen bij.