Hele dag je bloedsuiker meten: zo combineren zij diabetes met hun werk
Wereld Diabetes DagDiabetes is tegenwoordig met een sensor en een pompje goed onder controle te houden. Maar een te hoge bloedsuiker of een te lage bloedsuiker zijn niet altijd te voorkomen. Dat is lastig wanneer je aan het werk bent. Rutger Schuil (37) en Pien Jasperse (27) kunnen erover meepraten, zij hebben diabetes type 1.
Een kantoorbaan met diabetes combineren lukt Rutger Schuil (37), woordvoerder bij PME Pensioenfonds, gelukkig goed - al is hij er wel elke werkdag mee bezig.
,,Sinds augustus vorig jaar weet ik dat ik diabetes type 1 heb. Eerst dacht ik dat het een burn-out was. Want ik was steeds vermoeider geraakt, voelde me niet lekker en kon me slecht concentreren. Het werd zo erg dat ik me ziek meldde. Toen ik daarna in vijf weken tijd 16 kilo was afgevallen, wist ik dat het niet goed zat. Ook had ik continu dorst.
De huisarts kwam er snel achter dat ik diabetes type 1 heb. Na de diagnose moest ik eerst aansterken. Daarna ben ik langzaamaan weer aan het werk gegaan. Gelukkig heb ik geen fysiek beroep en kan ik mijn tijd meestal flexibel indelen. Dat geeft rust en dat maakt het makkelijker om binnen een gezonde bloedsuikerwaarde te blijven.
Als ik een lage bloedsuikerspiegel heb, ga ik zweten, mijn handen gaan trillen en ik krijg slappe benen. Goed op je voeding letten helpt, dat maakt het verloop van je bloedsuikerspiegel iets voorspelbaarder. Maar stress, slecht slapen of een virus kunnen er ook invloed op hebben. Je hebt er nooit helemaal grip op. Uiteindelijk ben ik heel de dag bezig met het meten van mijn waarde via een sensor die ik kan uitlezen met mijn telefoon. Dat doe ik ongeveer om de anderhalf uur.
Schakel BHV’er in
Mijn collega’s reageerden heel goed toen ik vertelde over mijn diagnose. Ze stelden meteen voor om er rekening mee te houden bij de lunch op kantoor, sommige dingen kan ik namelijk niet eten. Mijn manager is ook erg begripvol. Als ik een slechte nacht heb gehad door een te hoge of te lage waarde, dan ben ik ‘s ochtends gebroken. Gelukkig kan ik hem dan appen dat ik wat later begin.
Een collega heeft ook diabetes type 1. Toen hij op Bossche bollen trakteerde werd daar toch wel van opgekeken. Maar een Bossche bol is voor iemand met diabetes type 1 niet per se slechter dan voor een ander. Het is fijn als iedereen snapt wat diabetes precies inhoudt, dus wees er open over op je werk. Ook is het fijn als collega’s weten wat ze moeten doen als het misgaat. Dat is dus niet insuline spuiten bij een lage bloedsuiker, want dan kan ik doodgaan. Schakel altijd een BHV’er in als je het niet weet.”
Pien Jasperse (27) is onderwijsassistent op een basisschool en wordt goed opgevangen door haar collega’s.
,,Ik heb het al zo lang - toen ik in groep 6 zat kreeg ik de diagnose - dat ik niet anders weet. Diabetes is echt onderdeel van mijn leven. Maar ik moet er wel altijd rekening mee houden. Gelukkig heb ik nu de nieuwste pomp die mijn bloedsuiker automatisch op peil houdt: ik hoef alleen de koolhydraten in te voeren die ik eet. De pomp is vooral handig als ik voor de klas sta. Dan kun je namelijk niet heel de tijd je bloedsuikerpeil meten.
Hiervoor werkte ik in de kinderopvang, dat werk vroeg te veel van me. Soms moet je even kunnen zitten om bij te komen, maar dat kon niet in die baan. Inmiddels werk ik al vier jaar als onderwijsassistent op een basisschool. Ik begeleid bijvoorbeeld kleine groepjes kinderen met lezen, dat gaat prima. Soms val ik in voor een zieke leerkracht.
Vaak is mijn suikerspiegel goed te corrigeren. Alleen je hebt er niet altijd grip op. Soms heb ik een goede dag, soms een slechte. Als ik laag in mijn suikerwaarde zit, vind ik het lastig om dat aan te geven, ik wil er niemand mee belasten. Gelukkig letten mijn collega’s goed op me en zijn ze erg begripvol. Ook weten de kinderen wat ik heb.
Koekje eten mag
Ik heb iedereen uitgelegd wat ze moeten doen als ik flauwval: ga niet aan me zitten, bel direct 112. Gelukkig is het nog nooit misgegaan op mijn werk. Als je je suikerspiegel goed onder controle weet te houden, kun je echt wel oud worden met diabetes en is de kans op complicaties kleiner.
Vertel gewoon op je werk dat je diabetes hebt, praat erover. Het wordt ook steeds normaler. Maar daardoor denken mensen ook wel sneller dat ik het wel red met mijn sensor en pomp. Dat is niet altijd zo, ik moet nog steeds blijven opletten. Niet iedereen snapt wat de ziekte precies inhoudt. ‘Je eet een koekje, mag dat wel?’, vroeg een collega me eens. Dat je diabetes hebt, betekent niet dat je geen koekjes meer mag eten.”
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en 2?
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Daarnaast reageert het lichaam minder goed op insuline. Overgewicht en weinig beweging, maar ook leeftijd en erfelijke aanleg vergroten de kans op diabetes type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt door een afweerstoornis. De cellen die insuline aanmaken worden vernield door het afweersysteem.
Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arjen had een overlevingskans van 2 procent, na wonderbaarlijk herstel leeft hij nu zijn droom
Nederland vaarwel zeggen voor een eigen bedrijf in het buitenland: Lenja te Velde (54) en haar partner Arjen van Weeghel (55) namen die stap na een bijzondere moeilijke periode in hun leven. Arjen kreeg begin 2022 een longembolie waarna zijn leven aan een zijden draadje hing. Toen hij bijkwam uit zijn coma, wist hij wat hij wilde: wijnboer worden. Inmiddels runnen de twee een wijnboerderij in Italië. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Mag je werkgever loon inhouden als je je ziek meldt? Dit zijn de regels voor ziekteverzuim
Corona, verkouden of een gebroken been. De ene dag voel je je kiplekker, en een dag later zit je ziek thuis. Wat zijn de rechten van werknemer en werkgever op het gebied van ziekteverzuim? Experts beantwoorden vijf veelgestelde vragen over ziekteverzuim. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Wat doet een...
Bedrijfsarts Michelle: ‘Werknemers denken dat we ze alleen maar terug aan het werk schoppen’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service-engineer, een lab-technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: Michelle van Beek (38) is bedrijfsarts bij De Arbodienst.
-
‘Het is lastig om helder na te denken als de stress uit onze oren spuit’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: werkstress bestrijden -
-
-
PREMIUM
Nieuwe werkgever van Jorieke (28) liet haar niet zitten met borstkanker: ‘Nam zoveel stress weg’
Ze was nog maar een paar maanden in dienst bij haar nieuwe werkgever, toen Jorieke van der Zande (28) héél slecht nieuws kreeg: borstkanker. Een periode van chemo’s, bestralingen en ziekenhuisbezoeken volgde. Omdat ze al die tijd niet kon werken, dacht ze: een contractverlenging kan ik wel vergeten. En toen was daar tóch een lichtpuntje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.