Geuren die spanningen wegnemen? Dat kan ook handig zijn op het werk
Hotels en winkels gebruiken geurtjes om ons op ons gemak te stellen of tot aankoop te verleiden, maar ze kunnen ook de sfeer op het werk verbeteren. Dat schrijft carrièreplatform Intermediair.
Wat is de geur van succes? In Japan vermoeden ze dat het een combinatie is van citroen in de ochtend, bloemen rond het middaguur en naaldbomen in de middag. Het verspreiden van geuren op kantoor heeft in Japan een lange traditie, misschien vanwege de rol van wierook in het boeddhisme.
In de westerse wereld is het gebruik nog niet ingeburgerd, maar daar kan verandering in komen. In de retail en in het hotelwezen is ‘geurmarketing’ al heel gebruikelijk. Reisbureaus hopen met ‘tropische’ geuren als kokos klanten te verleiden tot de aankoop van een verre reis, Hünkemoller probeerde met een chocoladegeur de verkoop van lingerie te bevorderen en iedere huiseigenaar die zijn huis wil verkopen, kent de truc van de versgebakken appeltaart.
Spannende vergadering
Geurdeskundige Claudia de Vos verwacht dat het gebruik van geur in bedrijven steeds normaler gaat worden. ,,Er zijn geuren die spanningen wegnemen of verminderen. Dat is nuttig in bijvoorbeeld de wachtkamer van de tandarts, maar kan ook heel handig zijn tijdens een spannende vergadering. In sommige instellingen die werken met gehandicapten zijn snoezelruimtes ingericht waar bewoners tot rust kunnen komen. In die ruimtes worden ook kalmerende geuren gebruikt. Waarom zou je zo’n ruimte niet inrichten in een bedrijf?"
Wie zijn collega’s kalm wil krijgen, kan bijvoorbeeld inzetten op vanille
Van vanille tot lavendel
Over de effecten van verschillende geuren is steeds meer bekend. Wie zijn collega’s kalm wil krijgen, kan bijvoorbeeld inzetten op vanille. In een test op de spoedeisende hulp van het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam en het Medisch Centrum Haaglanden bleek een aantal jaar terug dat vanillegeur angstgevoelens onder bezoekers verminderde (al waren de onderzoeksresultaten niet eenduidig).
Politicus Thierry Baudet zweert bij de geur van lavendel. Dat is geen slechte keuze. Recent onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat lavendel het vertrouwen in andere mensen vergroot. Onderzoekers lieten proefpersonen een spel spelen waarbij zij geld konden verdienen door eerst geld aan anderen te geven. Proefpersonen die tijdens het spel werden blootgesteld aan een lavendelgeur bleken een stuk vrijgeviger dan proefpersonen uit een controlegroep zonder geur en een groep die pepermunt rook. Weer ander onderzoek laat zien dat de geur van kaneel bevorderlijk is bij het uitvoeren van bepaalde cognitieve geheugenoefeningen. En volgens de Japanse Takasago Corporation maken typisten maar liefst 54 procent minder fouten door de geur van citroen.
Less is more. Als een geur te sterk is, kan het effect averechts zijn.
Geurdoof
Er zijn verschillende systemen op de markt waarmee je geuren kunt verspreiden. Maar doe het wel met mate, waarschuwt De Vos: ,,Less is more. Als een geur te sterk is, kan het effect averechts zijn. Mensen kunnen bovendien geurdoof worden als ze de hele tijd worden blootgesteld aan een geur. Het is beter om een apparaat te hebben dat af en toe een “puls” afgeeft, waardoor de geur steeds weer opnieuw wordt verspreid."
Ook iets om rekening mee te houden: geuren hebben niet op iedereen hetzelfde effect. Waar de één een positieve associatie heeft bij lavendel, moet de ander juist terugdenken aan een vervelende ervaring in een lavendelveld. De associaties die mensen bij geuren hebben, zijn deels cultureel bepaald. In een internationale studie uit de jaren zestig bleek dat Amerikanen de geur van het plantje wintergroen ontzettend lekker vonden, terwijl Britten het ontzettend vies vinden. In de VS werd het geurtje gebruikt als aroma voor snoep, in Groot-Brittannië was het een ingrediënt van een veelgebruikte pijnstiller.
Tot slot: zorg dat de medewerkers achter het idee staan. Een proef met frisse geuren in de Amsterdamse metro werd geen succes omdat sommige bestuurders de luchtjes maar niks vonden en de apparaten die de geur verspreidden saboteerden. Het bleef bij een experiment.
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vergrijzing leidt tot personeelstekort, hoe trek je jonge werknemers aan?
Nederland vergrijst. Dat zorgt voor personele problemen bij veel bedrijven. Jongeren die de arbeidsmarkt betreden kunnen een oplossing bieden, maar hoe trek je die aan?Alphen aan den Rijn -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Strijkt de nieuwe leidinggevende iedereen tegen de haren in? Dit gaat er waarschijnlijk mis
Wie op werk goed presteert, kan promotie krijgen naar een leidinggevende rol. De overstap van inhoudelijk werk naar een aansturende functie is zo makkelijk nog niet, weet Lennart van der Kraan. Als coach helpt hij beginnende leidinggevenden de grootste valkuilen te vermijden. Hier moet je op letten in drie veelvoorkomende scenario’s. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
rechter oordeelt
KLM-medewerker (59) na 22 jaar dienstverband ontslagen vanwege meenemen iPad
Een iPad mee naar huis nemen, wetende dat het niet van jou is maar van het bedrijf waarvoor je werkt? Dat leverde een medewerker van luchtvaartmaatschappij KLM ontslag op staande voet op. De 59-jarige man stapte boos naar de rechter, maar kreeg nul op rekest. ‘Hier is sprake van ernstig verwijtbaar handelen’, luidt het oordeel.
-
Gezond op de Zaak
Waar of niet: ‘Koffie drinken op een lege maag is schadelijk’
Werken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: is koffie drinken op een lege maag ongezond? -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Een stille kantoortuin? Dat is helemaal niet goed voor je
Het moderne werken is een rumoerig gebeuren. Hoe kunnen we nou eens in alle rust doorwerken? Juist niét door het op kantoor helemaal stil te maken.