'Geld is zeker belangrijk, maar ik haal mijn voldoening niet uit m’n loon'
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rens (36), docent op het mbo.
Rens (36) komt uit het bedrijfsleven en werkt sinds anderhalf jaar fulltime als docent op de mbo-opleiding Allround DTP en Mediavormgeving.
Wat verdien je?
,,Ik verdien 2.928 euro bruto. En daar komt 8% vakantiegeld bij. En een dertiende maand. Eindejaarsuitkering heet het trouwens. Ik kijk echt nooit op m’n loonstrookje. En ik krijg 157 euro reiskostenvergoeding. Volgens mij werkt het zo dat je in het mbo tot 35 kilometer vergoed krijgt. Universiteiten en hbo’s zijn wat ruimer verspreid in het land, dus daar krijg meer kilometers vergoed. Bij mbo’s is het denk ik de bedoeling dat je dichter bij huis solliciteert.”
Blij mee?
,,Ja, zeker. En ik weet ook waar het naartoe gaat. Ik zit nu in een bepaalde schaal en elk dienstjaar ga je een trapje omhoog. De max in mijn schaal is 4019 euro. Als ik straks mijn lesbevoegdheid heb gehaald - oftewel mijn Pedagogisch Didactisch Getuigschrift - dan wil ik een master gaan doen. Dan worden andere functies en taken ook bereikbaar en daarmee kom ik ook weer in andere loonschaal.”
Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Toen ik hier kwam werd mij gevraagd wat ik bij mijn vorige baan verdiende en ik werd daar een trap boven ingedeeld. Maar ik was zo blij met de baan, dat ik ook akkoord was gegaan als ze minder hadden geboden.”
Wel ooit geprobeerd?
,,Bij mijn vorige werk ging ik elk jaar - behalve de crisisjaren - netjes omhoog. Er was een keer dat ik het er niet mee eens was en toen heb ik aangegeven dat ik als werknemer in waarde was gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Meer verantwoordelijkheden en taken naast mijn functie, dat ik veel overuren en lange dagen maakte en toen heb ik er 200 euro maandelijks bijgekregen.”
Weet je wat je collega's verdienen?
,,De meeste collega’s zitten ook in dezelfde schaal als ik, maar omdat ze hier langer werken zitten ze allemaal wat hoger in de ladder. We praten er niet over, maar toen ik net zei dat ik dit interview ging doen vertelden ze allemaal wat ze verdienden. Het is ook geen geheim, juist omdat het volgens de cao gaat. Maar van de collega’s die hoger in rangorde zitten zeg maar, daar heb ik echt geen flauw idee van wat ze verdienen.”
Zou je het willen weten?
,,Weet je, ik geef daar helemaal niks om. Ik ben er niet in geïnteresseerd. Ik ben ook zo’n gast die vergeet om z’n bonnetjes te declareren. Nu ik het zo zeg; ik ben naar een paar open dagen geweest waarvan ik mijn reiskosten nog moet declareren. Ik ben daar laks in. Zal ik dan zo gelijk maar eens doen. Als je de touwtjes aan elkaar moest knopen zou ik daar scherper in zijn. Maar geld is geen stresspunt in mijn leven, zoals ik dat als student wel eens had. Weet je, geld is zeker belangrijk, maar ik haal mijn voldoening niet uit m’n loon.”
,,Ik vind wat ik krijg een prima vergoeding voor al het intensieve maar vooral zeer waardevolle werk. Wat je doet voor die studenten, doet er toe. Dat is meer waard dan elke bonus."
Verdien je meer of minder dan je partner?
Ik verdien meer, maar zij is ook jonger. Dus in die zin is het logisch. Maar het is geen onderwerp van gesprek bij ons. We zitten in hetzelfde systeem. Zij geeft les op het vmbo. Maar stel dat zij drie keer zoveel zou verdienen, dan zou ik niet gekrenkt zijn. Dan denk ik alleen maar: good for her.”
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair salariskompas in en je weet het!
Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Hoe Joop de wereld verovert met energiekauwgom (zelfs soldaten in Zuid-Amerika eten het)
Het ondernemerschap kent hoge pieken en diepe dalen, weet Joop Muller inmiddels. Zijn kauwgom kwam een jaar geleden uit en ligt inmiddels zelfs in het buitenland in de schappen, maar investeerders vinden blijft moeilijk.Ter Aar -
naar de rechter
Huwelijksaanzoek aan schoonmaakster leidt tot flinke rel bij Amsterdamse farmaceut
Bij de grote Amsterdamse farmaceut Prothya Biosolutions is vorig jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek van bedrijfsrecherche Hoffmann. Een teamleider die niet op tijd zou hebben ingegrepen blijkt echter onterecht op non-actief gezet, zo valt te lezen in een zondag gepubliceerd vonnis van het Gerechtshof in Amsterdam. -
Salaris
'In Nederland is het gewoon niet zo tof om veel geld te hebben'
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sebastiaan (30). -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUM
Kristel uit Oosterhout werd op haar 23ste directeur: ‘Eigenwijs zijn heeft me veel gebracht in mijn carrière’
Kristel Groenenboom (36) uit Oosterhout werd al op haar 23ste directeur van haar vaders containerbedrijf in die plaats. Nog altijd ziet ze dat vrouwen in technische beroepen in de minderheid zijn, zeker in een topfunctie. Dit zijn de lessen die zij heeft geleerd.Oosterhout -
PREMIUM
Van leasebak naar gehandicaptenzorg: ‘Op kantoor vroeg niemand hoe het met je gaat’
Hij reed een in een grote lease-auto, vloog voor zijn werk de hele wereld over en had een prachtig salaris. Martin Bruijniks (63) uit Den Haag had het dik voor elkaar, maar zelf werd hij steeds minder blij. Was dit het nou? Hij hakte de knoop door en ontfermt zich nu, voor slechts een derde van zijn oude salaris, over verstandelijk gehandicapten.Den Haag, Monster