Eén uur sporten levert 12 minuten extra vakantie op bij dit Zweedse bedrijf
Gezonde medewerkers, die willen we allemaal wel. Veel bedrijven bieden daarom een gezonde lunch aan of de mogelijkheid tot gezamenlijk sporten na werktijd. Het Zweedse bedrijf Bostads AB Mimer brengt ‘vitaliteit onder het personeel’ naar een volgend level. Tegenover elk uur dat men sportief bezig is, staat 12 minuten extra vakantie.
Het vastgoedbedrijf had al geruime tijd te maken met een hoog ziekteverzuim waarop men besloot vorig jaar een project op te starten. In het teken van de vitaliteit kregen medewerkers een dagboek waarin zij hun sportieve activiteiten konden bijhouden. Per uur leverde hen dat 12 minuten extra vakantie op. Per jaar kunnen zij maximaal een week extra vakantie ‘erbij sporten’. Ter stimulatie werd er ook een sportpas verstrekt of konden mensen het abonnementsgeld van hun sportschool declareren.
De resultaten
Dat het de medewerkers - 150 in totaal - van Bostads AB Mimer getriggerd heeft, staat als een paal boven water. Meer dan 75 procent van het complete personeelsbestand deed mee en het ziekteverzuim daalde in twee jaar tijd met 30 procent. Naast de voordelen binnen de deur kwam Bostads AB Mimer er ook extern goed op te staan. De Zweden eindigde in 2018 bij de tien beste bedrijven om voor te werken, schrijft De Ondernemer.
Het is een actie die volgens personeelsadviseur Nicole Ehlers valt te prijzen. ,,Ik vind dit een geweldige zet”, begint de zzp’er. ,,De Zweden denken preventief, waarmee zij meer controle hebben op de gezondheid van het personeel. In Nederland zie ik juist het tegenovergestelde. Hier denkt men curatief. Moet het eerst fout gaan voordat er maatregelen worden genomen.”
,,Wat opvalt bij de Zweden, is dat men inzet op de mensen die al goed bezig zijn. Die worden beloond. Op een hoop andere plekken zie je dat de aandacht naar medewerkers gaat die het niet volgens de norm doen. Met een anti-rookcampagne bijvoorbeeld. Ik heb dat binnen een bedrijf mogen aanschouwen. Het kostte veel geld en achteraf bleek dat 75 procent terugviel in oude gewoonten. Bij Mimer AB wordt ingezoomd op de fitte mensen die hun mindset op orde hebben. Goed voorbeeld doet volgen. Dat is waar ik in geloof.”
De voordelen
Minder langdurig ziekteverlof, beter slapen, minder lichamelijke klachten en minder vermoeidheid. Het is een greep uit de voordelen die deze aanpak volgens Wicecka Ljungh (hoofd HR van Mimer AB) met zich meebrengt. Ehlers: ,,Het schijnt dat het bedrijfsleven gezamenlijk 1 miljard euro op jaarbasis kan besparen als er drie keer per week 20 minuten wordt bewogen. Bewogen. Het gaat dus niet eens om sporten. Naast alle prikkels die we dagelijks krijgen te verwerken, zitten we veel te veel op onze bureaustoel. Maak af en toe een wandeling of pak de trap in plaats van de lift.”
,,Weet je wat ik zo stoer vind van de Zweden?”, vervolgt ze. ,,Dat zij hun hoofd boven het maaiveld uit durven steken. Net als met die vierdaagse werkweek. Achteraf bleek toch dat het geen doorslaand succes was, maar ze probeerden het wel. Hetzelfde geldt voor de beloning voor sporten. Probeer het in ieder geval.”
Urgentie
,,In Nederland zie ik in preventief opzicht een kleine kentering binnen overheidsinstellingen. Duurzame inzetbaarheid is daarbij een woord dat graag wordt gebezigd. Binnen het mkb gebeurt er echter maar weinig op dit vlak. Ik merk dat de urgentie hoog moet zijn voordat er wordt ingegrepen.”
Ik kan me daar overigens wel iets bij voorstellen”, vervolgt Ehlers haar betoog. ,,Neem een zzp’er die flink aan het groeien is en extra mensen nodig heeft. Voordat hij het weet staan er vijftig mensen op de loonlijst en krijgt hij te maken met ziekteverzuim. Dat overvalt ze. Daarnaast kan onwetendheid ook een rol spelen. Ze zijn bereid het risico te lopen om hun tijd nuttiger te kunnen besteden. En dat is niet zo gek, gezien alle regels en wetten. Het is gewoon een feit dat de ellende begint zodra bedrijfjes personeel aannemen. Daarom zeg ik: voorkomen is echt beter dan genezen. Hopelijk openen de Zweden onze ogen en leren we hiervan.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tip van de Baas
Directeur fietsbedrijf: ‘Geen vrijdagmiddagborrel, we gaan samen fietsen’
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Rene Wiertz, CEO van fietsbedrijf 3T. -
Te dik? Rook je? Deze baas zegt er iets van (uit liefde)
Medewerkers die overgewicht hebben of roken, worden daar bij AFAS Software op aangesproken. ,,Wij zijn echt betrokken bij onze medewerkers, en ja, dat gaat misschien verder dan in een traditionele werkrelatie." -
Baas mag zich best met gezondheid werknemer bemoeien, vindt ’ie zelf
Een meerderheid van de directieleden vindt dat een gezonde werknemer niet alleen de verantwoordelijkheid is van de medewerker zelf, maar dat er ook een rol is weggelegd voor de werkgever. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUMMET VIDEO
In alle rust en privacy thuis hulp bij haarverlies door ziekte: ‘Jolanda is goud’
Als je te maken krijgt met kanker, voel je je kwetsbaar. Valt je haar uit, dan wordt het helemaal precair, aldus lotgenoten Annelize en Cobie. Gelukkig is er Jolanda de Jong, van JoJo Hoofdzorg. Jolanda komt voor haarproblemen aan huis, en zorgt in alle rust en privacy voor een passende oplossing. ,,Ze is goud”, zeggen haar cliënten.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Frans gooide als student wasmachines van een flat, nu heeft hij succesvol bedrijf: ‘Neem jezelf niet zo serieus’
Een rotte vis boven het bureau van een collega verstoppen. Ondernemer Frans van Leeuwen kan er veel lol om hebben. Door juist even niet met je werk bezig te zijn, presteer je daarna beter, is zijn ervaring. ‘Aankloten’ noemt hij dat en vooral mannen hebben er baat bij.