Een op vijf vindt dat baas te weinig doet om op werk afstand te kunnen houden
Veel kantoorpanden en werkvloeren zijn de afgelopen maanden aangepast aan ‘het nieuwe normaal’. Speciale looproutes, voldoende afstand tussen de werkplekken en minder mensen tegelijkertijd op kantoor. Toch is het lang niet altijd voldoende.
Een op de vijf mensen met een betaalde baan vindt dat er op hun werkplek niet genoeg maatregelen zijn genomen om voldoende afstand te kunnen houden. Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus, in samenwerking met Kieskompas onder 3.486 respondenten. Hen werd gevraagd naar coronamaatregelen op de werkvloer, zoals speciale looproutes en meer afstand.
In sommige provincies zijn de cijfers nog minder rooskleurig dan het landelijke gemiddelde: in Overijssel (28,7 procent), Zeeland (25,7 procent) en Utrecht (25,4 procent) zegt zelfs meer dan een kwart van de respondenten dat er op kantoor onvoldoende rekening wordt gehouden met de 1,5 meter. In Drenthe (13,8 procent), Flevoland (14,9 procent) en Friesland (15,6 procent) worden de maatregelen het vaakst wél in acht genomen volgens de ondervraagden.
Tekst gaat verder onder grafiek...
Besmetting op werk
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat besmet raakt op de werkvloer groeit. Afgelopen week ging het om 11,1 procent van de besmettingen. Alleen in de thuissituatie (55,8 procent) werden er meer mensen besmet. Uit cijfers die De Volkskrant opvroeg bij Inspectie SZW bleek vorige week dat er sinds het begin van de corona-uitbraak 3500 meldingen zijn binnengekomen over een ongezonde of onveilige werkplek. Daarbij ging het vaak om het niet handhaven van de 1,5 meter of om zieke collega’s die gewoon naar kantoor gingen.
Ook in het voorjaar kwamen er al ruim duizend meldingen binnen bij de Inspectie SZW over mogelijke overtredingen van de coronavoorschriften bij bedrijven. In de meeste gevallen komen werkgevers alsnog in beweging als de inspectie telefonisch contact opneemt. Soms doen ze dat echter niet, zoals een groentekweker in het Friese Waadhoeke. De Inspectie eiste in dat geval dat er maatregelen genomen werden.
Overigens is er ook een groep respondenten die de situatie op de werkvloer niet kan beoordelen omdat ze volledig thuiswerken, aldus LocalFocus. In Utrecht en Noord-Holland is dat voor een op de vijf werkenden het geval. In Zeeland is de groep thuiswerkers het kleinst.
Moet jij voorlopig thuis blijven werken? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande video. Psycholoog Thijs Launspach geeft tips over hoe we dat het beste kunnen doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bang om terug te gaan naar kantoor? ‘Neem de angst van werknemers serieus’
Nu het coronagevaar afneemt, kunnen we weer langzaam terug naar kantoor. Maar de angst voor besmetting zit er bij veel werknemers nog goed in. Wat kan en moet een werkgever doen om angstig personeel over deze drempel heen te helpen? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Oude tv wegbrengen naar de kringloop? Dan moet je je straks laten registreren: ‘Zit hier niet op te wachten’
Eigenaren van antiekwinkels, kringlopen en tweedehandswinkels zitten met de handen in het haar. Zij moeten als het aan het kabinet ligt duizenden schilderijen, lepels, televisies en juwelen stuk voor stuk digitaal registreren. Ondoenlijk, stellen handelaren. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Hoe hou je 1,5 meter afstand op de werkvloer? ‘Het is soms niet te doen’
We denken na over hoe we onze 1,5 metersamenleving inrichten na het versoepelen van de intelligente lockdown, maar ondertussen moeten honderdduizenden werknemers al weken zien te dealen met de huidige strenge richtlijnen. Hoe pakt de 1,5 meter afstand uit op de werkvloer?
-
‘Vrouwen verdienen maar bij 11 procent van de grote bedrijven meer dan mannen’
Bij slechts 11 procent van de grote bedrijven is het gemiddelde uurloon van vrouwen hoger dan dat van mannen in hetzelfde bedrijf, blijkt uit een analyse van het CBS. Deze uitzondering gaat vooral op in het openbaar bestuur en bij uitzendbureaus. -
PREMIUM
Prijsvechter Die Grenze breidt uit naar de Randstad: ‘Drie pakken voor één euro. Niet duur, hè?
Bert Hesselink (58) doet de hele dag bijna niets anders dan restpartijen opkopen. Van overgebleven kersttoastjes en paashazen tot trays frisdrank, parfum en dozen shampoo. Het is de basis van zijn Twentse succesformule Die Grenze, die steeds verder uitbreidt en donderdag in Vlaardingen het eerste Randstedelijke filiaal opende. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?