Een 9 of een 10, daar heb je niet zoveel aan bij sollicitatie
Enorm je best doen voor een goede cijferlijst? Je kunt je energie beter steken in een goed cv. Sterker nog: die cijfers komen nauwelijks meer aan bod. Steeds vaker moet je een intelligentietest doen voordat je zelfs maar wordt uitgenodigd.
De klassieke nachtmerrie is die over het examen. Vooral die van de middelbare school, maar tijdens de vervolgopleiding zul je er ook nog een aantal moeten maken. Je droomt dat je de zaal niet kunt vinden, dat je het examen vergeten bent, dat je geen enkele vraag begrijpt... Wat we beschouwen als de ultieme vuurproef blijkt in het echte leven wel mee te vallen. Uiteraard is een voldoende nodig, maar naar het uiteindelijk behaalde cijfer kraait geen haan meer.
Dat stelt vacaturesite Magnet.me in hun vandaag uitgekomen onderzoek nog maar eens vast: van de bijna 20.000 vacatures die de afgelopen twaalf maanden op het platform werden geplaatst, werd in slechts 1,36 procent van de gevallen gevraagd naar een minimumcijfer. Als er om een cijfer gevraagd wordt, gaat het de helft van de gevallen om een vacature uit de consultancy (31 procent) of juridische branche (21 procent).
Voor afgestudeerde studenten wegen de cijfers desondanks nog steeds mee. De een baalt als er niet naar de cijferlijst wordt gevraagd (,,dat is toch waar ik de afgelopen jaren had voor heb gewerkt en voor een assessment kun je oefenen”), de ander is juist blij dat ze ook zonder een 9 gemiddeld kon solliciteren. Een starter op de Zuidas, die niet met haar naam in de krant wil: ,,Een studiegenoot haalde allemaal achten, negens en een paar keer een tien. Zij werd gevraagd of ze alsjeblieft stage wilde komen lopen. Ik denk dat héle hoge cijfers in je voordeel spreken, maar met gemiddelde cijfers en een goede stage en nevenactiviteiten kom je er ook.”
Intelligentietesten
Vincent Karremans, mede-oprichter van Magnet.me, merkt dat sollicitanten steeds meer op elkaar lijken. ,,Studenten studeren sneller, vaak zijn er maar twee herkansingsmogelijkheden en studenten willen korter stage lopen.” Van bedrijven hoort Karremans dat ze steeds jongere mensen aangeleverd krijgen en dat de cv’s minder onderscheidend zijn. ,,Ze hebben bij wijze van spreken allemaal een zeven gemiddeld en bedrijfskunde gestudeerd.” Daarbij komt dat de cijfers bij verschillende universiteiten niet altijd goed te vergelijken zijn. Lastig dus om een goede kandidaat te vinden op basis van een cv of een cijferlijst. ,,Ik denk daarom dat een bestuursjaar of andere dingen die mensen ernaast hebben gedaan, goed zijn en worden meegenomen in de selectie.”
Recruiter Jacco Valkenburg ziet ondertussen een nieuwe trend: bedrijven die als eerste selectiemiddel gebruikmaken van intelligentie- en capaciteitentesten. Zo’n onlinetest is handig voor bedrijven met veel sollicitanten om een eerste schifting te maken. ,,Mensen kunnen dat lekker thuis maken.” Wel adviseert hij om een rustige ruimte te zoeken. ,,Dat is de belangrijkste tip.”
Toch moet je ook het cv niet afschrijven, vindt sollicitatiecoach Naomi Barnouw. ,,Als je ergens uitgenodigd wordt, wordt altijd om dat cv gevraagd. Een recruiter moet daarom direct de informatie vinden waarnaar hij of zij op zoek is. Dat moet op de eerste pagina staan. Daarnaast is het tegenwoordig net zo belangrijk om een goed LinkedIn-profiel te hebben.” Wélke kwaliteiten er op die eerste pagina moeten staan, verschilt per vacature. ,,Vaak sijpelt al wel door in de vacaturetekst over welke competenties, skills en ervaringen de sollicitant moet beschikken.” Ook is het handig om dan - eenmaal uitgenodigd - goed te bedenken wat er gevraagd gaat worden, zegt Barnouw. ,,Wees bewust van wat ze kunnen vragen en lever concreet bewijs dat jij bepaalde vaardigheden onder de knie hebt.” Ook starters kunnen hier al over nadenken. ,,Kijk dan naar je bijbanen en eventuele stages.”
Cijferlijst
Heb je dan helemaal niets meer aan dat diploma vol met achten en negens? ,,Je ziet dat vooral bij traineeships nog om cijfers wordt gevraagd”, zegt recruiter Valkenburg. ,,Bedrijven willen graag de beste studenten van de klas laten instromen. Zij hebben nog geen relevante werkervaring, dan moet je toch op zoek naar andere manieren om een selectie te maken en dan kijkt men naar de cijferlijst.” Hij vindt het een zwaktebod. ,,Als er een functie is waar veel reacties op komen, zoekt men dit soort manieren om snel een selectie te maken.”
Zoals bij het Rijk waar ze volgens een student die nu aan het solliciteren is voor haar eerste baan ,,wel heel erg naar cijfers keken omdat ze zoveel aanmeldingen hadden. Daarna komen ze pas bij de motivatie en nevenactiviteiten. Ik heb het idee dat kleinere organisaties dat minder doen en juist verder kijken dan alleen cv en cijfers”.
Hoge cijfers: het betekent dat je een goede student ben, maar dat betekent niet dat je automatisch de beste persoon bent voor die baan, aldus Valkenburg. Recruiter Floor Nobels: ,,Het enige waar het iets over zegt, is bijvoorbeeld of iemand alfa of bèta is. Als iemand veel bèta-vakken heeft, is hij of zij analytisch en dat kan in de consultancy prettig zijn.” Maar, voegt ze toe, als iemand alleen maar zesjes heeft en tegelijkertijd wereldkampioen waterpolo was, zegt die cijferlijst weinig. Uit het onderzoek van Magnet.me blijkt overigens dat die cijfers over het algemeen best hoog zijn en dat van een zesjescultuur in Nederland helemaal geen sprake is: het gemiddelde cijfer van masterstudenten aan de universiteit is een 7,5 (bachelorstudenten een 7,2) en hbo-studenten scoren een 7,1.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHoge werkdruk2
Huisartsen luiden noodklok: ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg’
Huisartsen gaan volgende week de barricaden op. Ze eisen meer tijd voor patiënten, willen dat de nacht- en weekenddiensten beter worden geregeld en de overgang tussen zorgorganisaties moet écht beter. ‘Dertig procent van mijn tijd gaat naar onzinnige zorg.’ -
PREMIUM
Ronald strijdt voor hogere kilometervergoeding in gehandicaptenzorg: ‘Ik krijg 8 cent per kilometer’
Werknemers die vallen onder de CAO Gehandicaptenzorg krijgen voor woon-werkverkeer een kilometervergoeding van 8 cent. Met alle gestegen brandstofprijzen, is dat veel te laag, vindt Ronald Pruysen (56). De Zwijndrechtenaar voert daar nu strijd over met zijn werkgever ASVZ. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
CV-monteur Theo maakte zoveel mee, dat hij er een boek over schreef: ‘Koffie is het begin van een gesprek’
Een CV-monteur maakt heel wat mee, weet Theo van der Himst (62) uit Bakkum. Hij werkt al ruim 30 jaar in de techniek en heeft al bij veel mensen binnen mogen kijken. Daar verzamelde hij verschillende verhalen, mooie én verdrietige. Die bundel is onlangs verschenen in boekvorm. -
Slechte beoordeling? Zo zorg je dat het volgende keer beter gaat
Kritiek kan hard aankomen, zeker als er veel van afhangt. Na een negatief beoordelingsgesprek moet je snel de knop omzetten om weer gemotiveerd aan de slag te gaan. Hoe doe je dat?
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Mag dat?
Recruiter mag niet zomaar (ex-)bazen bellen voor referenties
Wat vertel je wel of niet aan je baas? Wat zijn je rechten als werknemer? Hoe los je lastige kwesties het beste op? In deze rubriek wekelijks advies bij dilemma’s op de werkvloer. Aflevering 14: Kan je solliciteren zonder referenties op te geven?