Doe je alles om stress te vermijden maar lukt het niet? Zo komt dat
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: stressen over stress.
Stress is slecht, en dient zo veel mogelijk vermeden te worden. Voel je je gestrest, dan moet je dus flink uitkijken. Je kunt dan het beste rustig aan doen en eerst de stress laten zakken. Toch? Dat is althans hoe ik het altijd had begrepen, maar dat blijkt dus helemaal niet te kloppen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat dit precies de verkeerde manier is van naar stress kijken. Verkrampt doen over stress zorgt voor méér stress.
Dat zit zo. Gezond omgaan met stress begint tussen je oren, met je eigen ‘mindset’. Geloof je dat stress per definitie slecht is en ten allen tijde moet worden vermeden, dan heb je een ’stress-is-slecht-mindset’. Maar ben je ervan overtuigd dat een beetje stress juist goed is voor je prestatie, dan heet dat een ’stress-is-goed-mindset’.
En nu blijkt dat de mensen met een stress-is-goed-mindset een stuk beter tegen stress kunnen dan mensen met een stress-is-slecht-mindset. Er is bij die laatste groep namelijk vaak sprake van ‘meta-stress’: stressen óver stress zorgt voor méér stress. Hoe banger je bent voor stress, hoe sneller je gespannen raakt.
Chronische stress
Zit stress dan alleen maar in je hoofd? Nee, natuurlijk niet. Er bestaat absoluut zoiets als te veel stress, waar je ongeacht je mindset voor moet uitkijken. Te lang in de alarmstand staan met onvoldoende rust en herstel, dat is wél gevaarlijk. Chronische stress (want daar hebben we het dan over) is behoorlijk slecht voor je fysieke en mentale gezondheid. Het kan zelfs leiden tot een burn-out.
Het komt een prestatie vaak juist ten goede wanneer de boog een beetje gespannen is
Er is echter ook een andere kant aan het verhaal. Voor een beetje stress hoef je echt niet bang te zijn. Het is heel normaal dat er in je (werk)dag af en toe sprake is van wat spanning. Dat kun je best hebben, daar ben je op gebouwd. Sterker nog, het komt een prestatie vaak juist ten goede wanneer de boog een beetje gespannen is. Moet je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie geven, dan zorgt een tikkeltje stress voor scherpte, focus en alertheid. Te weinig stress is ook een probleem: daar raak je verveeld en ongemotiveerd van. Je hebt enige spanning nodig om van je krent te komen en te presteren.
Zoek jij een betere balans tussen werk en privé? Lees meer over dit onderwerp op Intermediair
Zolang je maar zorgt dat de spanning binnen de perken blijft (en je de gevaarlijke, chronische stress buiten de deur houdt), hoef je voor een beetje stress echt niet bang te zijn. Stressen om het stressen is onnodig en bovendien slecht voor je bloeddruk – dat mag je gerust achterwege laten.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken Fokking druk (2018), Werken met millennials (2019) en Werk kan ook uit (2020).
In deze video bespreekt Thijs met Arie Boomsma hoe je stress de baas kan blijven:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Wéér een week voorbij?!’: Wat dat gevoel ons leert
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: vierduizend weken -
PREMIUM
Overal personeelstekorten, maar de coaches schieten als paddenstoelen uit de grond
Nederland zucht onder personeelstekorten, maar ondertussen is er een beroepsgroep die groeit en groeit: de coaches. Van opruimcoach tot carrièrecoach en van transformatiecoach tot lifestylecoach: hoe vind je tussen al dat aanbod een goede en raakt het coachlandschap ook een keer verzadigd? -
Ben jij een ochtend- of een avondmens? ‘Ik kan een beetje neerkijken op nachtdieren’
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: de sociale jetlag -
Leidinggevende die pest of intimideert: Deze stappen moet je nemen
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: omgaan met een vreselijke leidinggevende -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUM
Niels tovert kale stappers met kwastje om tot unieke herenschoenen: ‘Ik zie dit onze core business worden’
Niels van Mourik is zesde generatie schoenenverkoper. Sinds een aantal maanden is hij ook ‘verver’ van Greve-herenschoenen - een Nederlands kwaliteitsschoenenmerk. ,,Ieder paar is op deze manier uniek. We maken het helemaal op maat en naar de smaak van de klant. In de toekomst zie ik dit onze core business worden.’’ -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.